Νέα Υόρκη, ΗΠΑ – Αναγνώριση του ψευδοκράτους στην Κύπρο ζήτησε για ακόμα μία φορά ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, από το βήμα του ΟΗΕ. Μίλωντας στην 79η συνεδρίαση της Γενικής Συνέλευσης του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, λίγο πριν τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, ο Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό και ζήτησε επίσης οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ελλάδα και συνεργασία στον ενεργειακό τομέα, αλλά υπό τους όρους της Τουρκίας.
Ο Τούρκος πρόεδρος αναφερόμενος στην Κύπρο ζήτησε από τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει το ψευδοκράτος των κατεχομένων και επέμεινε στη λύση δύο κρατών που σταθερά υποστηρίζει η Τουρκία. «Σήμερα, για μια ακόμα φορά, καλώ τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου και να καθιερώσει διπλωματικές, πολιτικές και οικονομικές σχέσεις μαζί της.
[…] Έχουν περάσει 50 χρόνια από την ειρηνευτική επιχείρηση στην Κύπρο και 61 χρόνια από την ανάδυση του Κυπριακού ως αποτέλεσμα του σφετερισμού του εταιρικού κράτους από τους Ελληνοκύπριους. Από εκείνη την ημέρα μέχρι σήμερα, ήταν πάντα οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία που προέβαλαν την ειλικρινή βούληση να φέρουν μια δίκαιη, μόνιμη και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, προκειμένου να επικρατήσει ειρήνη και ηρεμία στο νησί. Το μοντέλο της ομοσπονδίας δεν ισχύει πλέον. Υπάρχουν δύο ξεχωριστά κράτη και δύο ξεχωριστοί λαοί στο νησί» είπε ο Τούρκος πρόεδρος.
Ο Ερντογάν εξέφρασε επιπλέον την επιθυμία για οριοθέτηση ΑΟΖ Ελλάδας-Τουρκίας και συνεργασία στον τομέα της ενέργειας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, παίζοντας παράλληλα το χαρτί της «μεγαλύτερης ακτογραμμής» και ισχυριζόμενος ότι το ψευδοκράτος έχει δικαιώματα γύρω από ολόκληρη την Κύπρο. «Θέλουμε να δούμε το Αιγαίο Πέλαγος και την Ανατολική Μεσόγειο ως μια περιοχή σταθερότητας και ευημερίας, όπου τα νόμιμα συμφέροντα όλων των ενδιαφερόμενων μερών γίνονται σεβαστά. Είναι προς το κοινό συμφέρον ολόκληρης της περιοχής να αναπτυχθεί συνεργασία, ιδίως όσον αφορά την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο, την ελευθερία και την ασφάλεια της ναυσιπλοΐας και του θαλάσσιου εμπορίου.
Η Τουρκία είναι έτοιμη για εποικοδομητική συνεργασία σε όλα τα θέματα, ιδίως στον τομέα της ενέργειας και του περιβάλλοντος. Περιμένουμε την ίδια προσέγγιση από τους γείτονές μας. Ως η χώρα με τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στην ανατολική Μεσόγειο, ο ρόλος-κλειδί της Τουρκίας δεν μπορεί να αμφισβητηθεί. Η Τουρκία έχει δικαιώματα στην υφαλοκρηπίδα που έχει ανακηρυχθεί στα βόρεια και δυτικά του νησιού της Κύπρου και οι Τουρκοκύπριοι έχουν δικαιώματα γύρω από ολόκληρο το νησί» κατέληξε ο Ερντογάν.