Ισραήλ – Σε μια κίνηση για την αντιμετώπιση των κλιμακούμενων επιθέσεων της Χεζμπολάχ, οι Ισραηλινές Αμυντικές Δυνάμεις (IDF) ενίσχυσαν ουσιαστικά την παρουσία τους κατά μήκος των βόρειων συνόρων του Ισραήλ, όπως αποκάλυψε ο εκπρόσωπος του IDF Ντάνιελ Χαγκάρι (Daniel Hagari) κατά τη διάρκεια πρόσφατης συνέντευξης Τύπου. Ο Ισραηλινός στρατός έχει αναπτύξει τρεις μεραρχίες, στις οποίες συμμετέχουν δεκάδες χιλιάδες στρατιώτες, και ετοιμάζονται μέσω ασκήσεων αλλά και επιθετικών επιχειρήσεων μικρής κλίμακας για ενδεχόμενη εισβολή στον Λίβανο.
Σύμφωνα με τον Χαγκάρι, η στρατιωτική εκστρατεία του IDF στο Βόρειο μέτωπο του Ισραήλ είχε ως αποτέλεσμα σημαντικές επιχειρησιακές επιτυχίες κατά της Χεζμπολάχ. «Από την έναρξη της σύγκρουσης, έχουμε εξαπολύσει στοχευμένα πλήγματα σε πάνω από 150 θύλακες της Χεζμπολάχ, εξουδετερώνοντας περίπου 200 τρομοκράτες, συμπεριλαμβανομένων σημαντικών διοικητών», δήλωσε ο Χαγκάρι.
לפני זמן קצר מטוסי קרב תקפו מספר מטרות טרור של ארגון הטרור חיזבאללה בשטח לבנון.
— צבא ההגנה לישראל (@idfonline) February 3, 2024
במסגרת התקיפה, הותקפו שתי עמדות תצפית במרחבים מרווחין ועיתא א-שעב לצד מפקדה צבאית במרחב יארון, בה פעלו מחבלי ארגון הטרור ועמדת שיגור ממנה בוצעו שיגורים לשטח הארץ >> pic.twitter.com/yi4Gbyf3Gf
Η απάντηση του Ισραήλ από τις 8 Οκτωβρίου όταν η Χεζμπολάχ έπληξε για πρώτη φορά το Ισραήλ, οδήγησε στην καταστροφή πάνω από 3.400 θέσεις της Χεζμπολάχ σε ολόκληρο τον Λίβανο, μεταξύ των οποίων θέσεις παρατήρησης, αποθήκες όπλων και κέντρα διοίκησης. Αξιοσημείωτοι στόχοι περιλαμβάνουν έναν κρίσιμο διάδρομο που χρησιμοποιείται για επιχειρήσεις drone και μια σημαντική αποθήκη αντιαεροπορικών πυραύλων, που σηματοδοτεί ένα κρίσιμο πλήγμα στις επιχειρησιακές δυνατότητες της Χεζμπολάχ σύμφωνα με τον εκπρόσωπο τύπου του IDF.
Αυτές οι κινήσεις είναι μέρος των προσπαθειών του Ισραήλ να «αναδιαμορφώσει την πραγματικότητα ασφαλείας» στα βόρεια σύνορα όπως είπε, διευκολύνοντας την ασφαλή επιστροφή περίπου 80.000 Ισραηλινών που εκτοπίστηκαν από τις επιθέσεις της Χεζμπολάχ.
«Είμαστε σταθεροί στη δέσμευσή μας να διαφυλάξουμε την κυριαρχία και την ασφάλεια του Ισραήλ», τόνισε ο Χαγκάρι. «Ενώ ο πόλεμος δεν είναι η προτιμώμενη πορεία δράσης μας, παραμένουμε σε επαγρύπνηση και πλήρως προετοιμασμένοι να απαντήσουμε σε οποιαδήποτε απειλή, όπου κι αν προκύψει» κατέληξε ο Χαγκάρι.