Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν και ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν μίλησαν τηλεφωνικά σήμερα και συζήτησαν τρόπους περαιτέρω βελτίωσης της αποτελεσματικότητας της διμερούς εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το Κρεμλίνο.
Ο Πούτιν και ο Ερντογάν συναντήθηκαν στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής των BRICS στο Καζάν της Ρωσίας στις 23 Οκτωβρίου, όπου και είχαν συζητήσεις σε υψηλό επίπεδο για νέες προοπτικές ανάπτυξης των εμπορικών και οικονομικών δεσμών, καθώς και για ένα έργο που αφορά την δημιουργία ενός διεθνούς κόμβου φυσικού αερίου στην Τουρκία.
Συγκεκριμένα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Στη συνέχεια της συνομιλίας στο Καζάν στις 23 Οκτωβρίου, συζήτησαν πρακτικά και σημαντικά ζητήματα της διμερούς ατζέντας με επίκεντρο τη βελτίωση της αποτελεσματικότητας της εμπορικής και οικονομικής συνεργασίας. Σε σχέση με αυτό, οι σχετικοί φορείς θα επικοινωνήσουν. Σχολίασαν επίσης και σειρά διεθνών θεμάτων».
Από την πλευρά της, η Τουρκική προεδρία ανέφερε τα εξής για την τηλεφωνική συνομιλία:
«Ο Πρόεδρος Ερντογάν δήλωσε ότι στοχέυει να αυξήσει τη συνεργασία μεταξύ Τουρκίας και Ρωσίας σε διάφορους τομείς, ιδίως διευρύνοντας τον όγκο του εμπορίου».
Η κλήση αυτή έρχεται αφότου το Κρεμλίνο, στις 18 Νοεμβρίου, απέρριψε το Τουρκικό ειρηνευτικό σχέδιο για την Ουκρανία που φέρεται να είχε υποβάλει ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, χαρακτηρίζοντάς το ως «απαράδεκτο».
Η πρόταση του Ερντογάν περιελάμβανε:
- Την μη ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ για τουλάχιστον 10 χρόνια,
- Το πάγωμα της τρέχουσας γραμμής του μετώπου,
- Την παροχή όπλων στην Ουκρανία, και
- Την ανάπτυξη διεθνών στρατευμάτων σε μια αποστρατιωτικοποιημένη ζώνη ασφαλείας στα ανατολικά της χώρας, όπως είχε αναφέρει η KiyvIndependent.

