Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν, σε μια τετράωρη συνέντευξη τύπου στις 19 Δεκεμβρίου, προχώρησε σε μια σημαντική παραδοχή, δηλώνοντας ότι η Ρωσία έπρεπε να είχε ξεκινήσει νωρίτερα την πλήρους κλίμακας εισβολή της στην Ουκρανία. Κατά τη διάρκεια της συνέντευξης, ο Πούτιν συζήτησε μια ευρεία γκάμα θεμάτων, από τα κατεχόμενα ουκρανικά εδάφη και τις ρωσικές βάσεις στη Συρία έως το Ιράν και το ανανεωμένο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας μεταξύ άλλων.
Πούτιν «Δεν αποχωρούμε από την Ουκρανία»
Ο Πούτιν υπερασπίστηκε την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014 και επανέλαβε ότι η Μόσχα δεν θα παραιτηθεί ποτέ από τον έλεγχο των τεσσάρων επιπλέον ουκρανικών περιοχών που κατέλαβε από το 2022. Χαρακτήρισε τον Ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ως «παράνομο», αλλά είπε ότι θα εξετάσει το ενδεχόμενο να συναντηθεί με τον εκλεγμένο πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ για να συζητήσει ειρηνευτικές προτάσεις.
Ο πόλεμος, που διανύει τώρα τον δεύτερο χρόνο του, είχε καταστροφικές συνέπειες και για τα δύο έθνη, αλλά ο Πούτιν υποστήριξε ότι η σύγκρουση έκανε τη Ρωσία «πολύ ισχυρότερη» και δήλωσε ότι έπρεπε να είχε ξεκινησεί νωρίτερα λέγοντας: «Γνωρίζοντας όσα συμβαίνουν τώρα, πιστεύω ότι η απόφαση αυτή θα έπρεπε να είχε ληφθεί πριν από το 2022»
Συρία, Πυρηνική Πολιτική και Ιράν
Εκτός από τη συζήτηση για την Ουκρανία, ο Πούτιν απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι η ανατροπή του Σύρου προέδρου Μπασάρ αλ Άσαντ, ενός σημαντικού συμμάχου της Ρωσίας, είχε βλάψει την εικόνα της Ρωσίας. Ο Ρώσος πρόεδρος ανακοίνωσε επίσης ότι η Ρωσία διευκόλυνε την εκκένωση 4.000 Ιρανών μαχητών από τη Συρία μετά την πτώση του καθεστώτος του Κόμματος Μπάαθ.
«Παλαιότερα, για παράδειγμα, οι Ιρανοί φίλοι μας μας ζήτησαν να τους βοηθήσουμε να μεταφέρουν τις μονάδες τους στο συριακό έδαφος, τώρα μας ζήτησαν να τις αποσύρουμε από εκεί», είπε ο Πούτιν. και διευκρίνισε ότι η εκκένωση πραγματοποιήθηκε από τη ρωσική αεροπορική βάση Χμεϊμίμ στην Συρία.
Ο Πούτιν μίλησε για την πτώση του Χαλεπίου, σημειώνοντας ότι περίπου 30.000 δυνάμεις, συμπεριλαμβανομένων κυβερνητικών δυνάμεων και φιλοϊρανικών μονάδων, αποχώρησαν χωρίς αντίσταση καθώς οι αντικαθεστωτικές ομάδες προχωρούσαν. «Τα κυβερνητικά στρατεύματα, και μαζί τους οι λεγόμενες φιλοϊρανικές μονάδες, υποχώρησαν χωρίς μάχη, ανατίναξαν τις θέσεις τους και έφυγαν», είπε ο Πούτιν.
Δήλωσε ότι δεν έχει επικοινωνήσει με τον Μπασάρ αλ Άσαντ από τότε που ο πρώην ηγέτης της Συρίας έφυγε από τη χώρα και έλαβε άσυλο στη Ρωσία αλλά πρόκειται σύντομα να συναντηθεί μαζί του.
Αβέβαιος ο μελλοντικός ρόλος της Ρωσίας στη Συρία σύμφωνα με τον Πούτιν
Όταν ρωτήθηκε για το μέλλον της παρουσίας της Ρωσίας στη Συρία, ο Πούτιν εξέφρασε αβεβαιότητα. «Πρέπει να αποφασίσουμε μόνοι μας πώς θα εξελιχθούν οι σχέσεις μας με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις που τώρα ελέγχουν και θα ελέγχουν την κατάσταση σε αυτή τη χώρα στο μέλλον. Τα συμφέροντά μας πρέπει να συμπίπτουν», είπε.
Ενώ απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν η Ρωσία θα αποχωρήσει από τις Ρωσικές βάσεις στην Συρία σε Χμεϊμίμ και Ταρτούς, ο Πούτιν πρόσφερε τη χρήση των ρωσικών βάσεων για παράδοση ανθρωπιστικής βοήθειας, σηματοδοτώντας μια πιθανή στροφή στη στρατηγική της Μόσχας σε ρόλους ανθρωπιστικής υποστήριξης με αντάλλαγμα να παραμείνουν οι βάσεις.
Ρωσικό Πυρηνικό Δόγμα και Δυτικές χώρες
Ένας Ρώσος δημοσιογράφος ρώτησε τον Ρώσο πρόεδρο εάν πιστεύει ότι η Δύση κατανοεί τις πρόσφατες αλλαγές στο δόγμα της Ρωσίας για τη χρήση πυρηνικών όπλων. Στην ερώτηση αυτή ο Πούτιν απάντησε λέγοντας τα εξης:
«Δεν ξέρω αν το κατάλαβαν. θα πρέπει να τους ρωτήσεις. Θα περιγράψω μερικά βασικά σημεία. Αντιμετωπίζουμε ορισμένους στρατιωτικούς κινδύνους που θα μπορούσαν να κλιμακωθούν σε νέες απειλές και λαμβάνουμε υπόψη την αυξημένη ευθύνη των μη πυρηνικών κρατών που ενδέχεται να συμμετάσχουν σε επίθεση εναντίον της Ρωσίας μαζί με χώρες με πυρηνικά όπλα. Εάν τέτοια κράτη αποτελούν απειλή για εμάς, διατηρούμε το δικαίωμα να χρησιμοποιήσουμε τα πυρηνικά μας όπλα και εναντίον τους. Ανακοινώσαμε επίσης ότι θα κάνουμε ό,τι είναι απαραίτητο για να διασφαλίσουμε την ασφάλεια της Λευκορωσίας, εάν τεθούν παρόμοιες απειλές για τη σύμμαχό μας, τη Λευκορωσία. Νομίζω ότι αυτό είναι ένα πολύ σημαντικό στοιχείο του επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος»