Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Πούτιν για Δύση και Ουκρανία: «Θέλαμε να μπούμε στο ΝΑΤΟ – Αλαζονική η Δύση»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στην ομιλία του στην ετήσια Λέσχη Συζητήσεων Valdai, ο Ρώσος Πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν περιέγραψε το όραμα της Ρωσίας για έναν «νέο, δίκαιο κόσμο», ενώ κατηγόρησε τη Δύση για τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Πούτιν υποστήριξε: «Είμαστε, στην πραγματικότητα, αντιμέτωποι με το καθήκον να οικοδομήσουμε έναν νέο κόσμο», τονίζοντας την ανάγκη για αλλαγή στο υπάρχον παγκόσμιο τοπίο. Ο Ρώσος Πρόεδρος ανέφερε ότι οι προηγούμενες «καλοπροαίρετες προσπάθειες» της Μόσχας για τη δημιουργία μιας «νέας και δικαιότερης παγκόσμιας τάξης πραγμάτων» μετά τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, απορρίφθηκαν από τη Δύση, όπως και η πρόταση για την ένταξή της στο ΝΑΤΟ, κλιμακώνοντας τον κίνδυνο μιας παγκόσμιας σύγκρουσης.

«Η ετοιμότητά μας για εποικοδομητική αλληλεπίδραση παρεξηγήθηκε από κάποιους ως υποταγή, ως συμφωνία ότι η νέα τάξη πραγμάτων θα οικοδομηθεί από εκείνους που ανακήρυξαν τους εαυτούς τους νικητές του Ψυχρού Πολέμου», δήλωσε ο Πούτιν, επικρίνοντας τους δυτικούς εταίρους του για αλαζονεία.

Νέες συνεργασίες στην αμυντική βιομηχανία αναζητά η Ρωσία
By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=133517736

«Όλα αυτά τα χρόνια έχουμε επανειλημμένα προειδοποιήσει ότι αυτή η προσέγγιση όχι μόνο οδηγεί σε αδιέξοδο, αλλά είναι κατάφορτη με την αυξανόμενη απειλή στρατιωτικής σύγκρουσης. Αλλά κανείς δεν μας άκουγε, κανείς δεν ήθελε να μας ακούσει. Η αλαζονεία των δήθεν εταίρων μας στη Δύση ήταν απλώς εκτός ορίων» επεσήμανε.

«Η διαρκής ειρήνη θα εδραιωθεί μόνο όταν όλοι αισθάνονται ασφαλείς, κατανοούν ότι η γνώμη τους γίνεται σεβαστή και ότι υπάρχει ισορροπία στον κόσμο όταν κανείς δεν είναι ικανός να αναγκάσει τους άλλους να ζουν και να συμπεριφέρονται όπως επιθυμεί ο ηγεμόνας» πρόσθεσε στη συνέχεια υποστηρίζοντας πως οι δυτικοί ομόλογοί του έχουν ξεπεράσει κάθε όριο και έχουν χάσει την επαφή τους με την πραγματικότητα.

Ο Πούτιν για άλλη μια φορά αποποιήθηκε την ευθύνη για τον πόλεμο στην Ουκρανία λέγοντας πως δεν τον ξεκίνησε η Μόσχα αλλά το Κίεβο με την υποστήξη της Δύσης πριν από σχεδόν δέκα χρόνια. Εξήγησε μάλιστα, ότι η Ρωσία είναι η μεγαλύτερη σε έκταση χώρα στον κόσμο και δεν έχει ανάγκη να καταλάβει νέα εδάφη, γι’ αυτό, αντίθετως, όπως είπε, προσπαθεί να τελειώσει τον πόλεμο.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα