Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025
5.8 C
Athens

Πιθανή Τουρκική εισβολή στο Ιράκ κατά των Κούρδων με την ανοχή του Ιράκ – Τι γνωρίζουμε

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Άγκυρα, Τουρκία – Η Τουρκία πρότεινε τη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου επιχειρήσεων» κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε συνεργασία με το Ιράκ, σχεδιάζοντας πιθανότατα μια νέα επίθεση κατά των Κούρδων στην περιοχή, αυτή τη φορά με τη συναίνεση της Βαγδάτης. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών υψηλού επιπέδου που διεξήχθησαν πριν λίγες μέρες και φαίνεται πως είχε θετική ανταπόκριση από την ιρακινή κυβέρνηση.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι των δύο κρατών, ανάμεσά τους και οι Υπουργοί Εξωτερικών, αφορούσε κυρίως θέματα ασφάλειας και έθεσε το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Βαγδάτη. Κατά την επίσκεψη Ερντογάν, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το Ραμαζάνι, αναμένεται να επισημοποιηθεί και η ίδρυση του κοινού κέντρου επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας Τουρκίας-Ιράκ.

Πιθανή Τουρκική εισβολή στο Ιράκ κατά των Κούρδων με την ανοχή του Ιράκ - Τι γνωρίζουμε
Photo by Turkish MoD

Η πρόταση ίδρυσης του κοινού κέντρου επιχειρήσεων έρχεται στον απόηχο των ανακοινώσεων της Τουρκίας για πιθανές νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Συνεπώς, αυτό στο οποίο πιθανόν να στοχεύει η Τουρκία είναι μάλλον μια νέα εισβολή εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, αυτή τη φορά με την έγκριση ή και ακόμα και την συμμετοχή του Ιράκ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο τουρκικός στρατός εδώ και χρόνια διεξάγει επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και έχει δημιουργήσει μάλιστα και στρατιωτικές βάσεις μέσα στο Ιράκ. Όλα αυτά, όμως, μέχρι πρότινος συνέβαιναν χωρίς τη συγκατάθεση του ιρακινού κράτους. Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση της χώρας έχει επισημάνει πως δεν έχει δώσει καμία άδεια στην Τουρκία να πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε ιρακινό έδαφος και πως θεωρεί αυτές της κινήσεις παραβίαση της κυριαρχίας της.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Οι Κούρδοι πυρπόλησαν βάσεις και προκάλεσαν απώλειες στις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη Συρία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) των Κούρδων έχουν εντείνει...

Al-Arabiya: Στο στόχαστρο Τραμπ μπαίνουν οι Χούθι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να κρατήσει...

Επίσκεψη Δένδια στο ΚΕΟΑΧ: Επίδειξη Ελληνικών Drones και Περιπλανώμενων Πυρομαχικών του ΚΕΤΑΚ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κέντρο...

Ξαφνική επίθεση της Ουκρανίας σήμερα στο Κουρσκ: Τι ξέρουμε ως τώρα και τι απαντούν Ρωσικές πηγές

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα σφοδρή επίθεση στην περιφέρεια...

Διαβάστε επίσης

K21: To Νοτιοκορεάτικο IFV

To K21 είναι ένα IFV (TOMA) της Νότιο Κορεάτικης...

Πύραυλος METEOR: Ασφυκτικό «no escape zone» για κάθε αντίπαλο του

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη», θα...

RM-70 Vampire: Η πρόταση της Τσεχίας για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών RM-70 + Βίντεο

Το μακρινό 1994, ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε 100 περίπου...

Mole Cricket 19: Η μεγαλύτερη αεροπορική μάχη των τελευταίων 50 ετών

Η καταστολή (SEAD) και η καταστροφή (DEAD) της αεράμυνας...

Περισσότερες Εξελίξεις