Πιθανή Τουρκική εισβολή στο Ιράκ κατά των Κούρδων με την ανοχή του Ιράκ – Τι γνωρίζουμε

Άγκυρα, Τουρκία – Η Τουρκία πρότεινε τη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου επιχειρήσεων» κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε συνεργασία με το Ιράκ, σχεδιάζοντας πιθανότατα μια νέα επίθεση κατά των Κούρδων στην περιοχή, αυτή τη φορά με τη συναίνεση της Βαγδάτης. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών υψηλού επιπέδου που διεξήχθησαν πριν […]

Άγκυρα, Τουρκία – Η Τουρκία πρότεινε τη δημιουργία ενός «κοινού κέντρου επιχειρήσεων» κατά του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK) σε συνεργασία με το Ιράκ, σχεδιάζοντας πιθανότατα μια νέα επίθεση κατά των Κούρδων στην περιοχή, αυτή τη φορά με τη συναίνεση της Βαγδάτης. Η πρόταση αυτή συζητήθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών υψηλού επιπέδου που διεξήχθησαν πριν λίγες μέρες και φαίνεται πως είχε θετική ανταπόκριση από την ιρακινή κυβέρνηση.

Η συνάντηση, στην οποία συμμετείχαν αξιωματούχοι των δύο κρατών, ανάμεσά τους και οι Υπουργοί Εξωτερικών, αφορούσε κυρίως θέματα ασφάλειας και έθεσε το έδαφος για την επικείμενη επίσκεψη του Τούρκου Προέδρου Ταγίπ Ερντογάν στη Βαγδάτη. Κατά την επίσκεψη Ερντογάν, που αναμένεται να πραγματοποιηθεί μετά το Ραμαζάνι, αναμένεται να επισημοποιηθεί και η ίδρυση του κοινού κέντρου επιχειρήσεων στο πλαίσιο μιας ευρύτερης στρατηγικής συμφωνίας Τουρκίας-Ιράκ.

Πιθανή Τουρκική εισβολή στο Ιράκ κατά των Κούρδων με την ανοχή του Ιράκ - Τι γνωρίζουμε
Photo by Turkish MoD

Η πρόταση ίδρυσης του κοινού κέντρου επιχειρήσεων έρχεται στον απόηχο των ανακοινώσεων της Τουρκίας για πιθανές νέες στρατιωτικές επιχειρήσεις στην περιοχή του Ιρακινού Κουρδιστάν. Συνεπώς, αυτό στο οποίο πιθανόν να στοχεύει η Τουρκία είναι μάλλον μια νέα εισβολή εναντίον των Κούρδων στο βόρειο Ιράκ, αυτή τη φορά με την έγκριση ή και ακόμα και την συμμετοχή του Ιράκ.

Υπενθυμίζουμε ότι ο τουρκικός στρατός εδώ και χρόνια διεξάγει επιχειρήσεις κατά των Κούρδων στο Ιρακινό Κουρδιστάν και έχει δημιουργήσει μάλιστα και στρατιωτικές βάσεις μέσα στο Ιράκ. Όλα αυτά, όμως, μέχρι πρότινος συνέβαιναν χωρίς τη συγκατάθεση του ιρακινού κράτους. Αντίθετα, δεν είναι λίγες οι φορές που η κυβέρνηση της χώρας έχει επισημάνει πως δεν έχει δώσει καμία άδεια στην Τουρκία να πραγματοποιεί επιχειρήσεις σε ιρακινό έδαφος και πως θεωρεί αυτές της κινήσεις παραβίαση της κυριαρχίας της.

Μείνετε συντονισμένοι για περαιτέρω ενημερώσεις – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Η «Γαλάζια Πατρίδα» του Ερντογάν και η ανάμνηση της Kemal Reis: Η στρατηγική της Άγκυρας και η πραγματικότητα στο πεδίο

Ενώ η Άγκυρα επιχειρεί να θεσμοθετήσει το αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας», η ιστορική μνήμη από το πεδίο του Αιγαίου υπενθυμίζει τα όρια μεταξύ προπαγάνδας και στρατιωτικής πραγματικότητας. Από τον εμβολισμό της φρεγάτας Kemal Reis έως τις αερομαχίες-ενέδρες των ελληνικών F-16, αναλύουμε πώς η ελληνική αποτρεπτική ισχύς ακυρώνει στην πράξη τις τουρκικές διεκδικήσεις.

Σουηδία: Επιλέγει 4 φρεγάτες FDI – Τα θετικά νέα για την Ελλάδα και η δικαίωση του στόλου

Η κυβέρνηση της Σουηδίας ανακοίνωσε την Τρίτη, 19 Μαΐου...

«Πράσινο φως» από ΗΠΑ για την πενταετή αμυντική συνεργασία με την Ελλάδα μέσω IMET

Η Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής των Αντιπροσώπων των...

Η επιστροφή των PATRIOT και οι υπερβολικές αντιδράσεις για την διασπορά των ΕΔ σε Ελλάδα & Κύπρο

Ξεκάθαρες απαντήσεις από πηγές του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας για την επιστροφή των Patriot στις βάσεις τους, τη μεταστάθμευση Mirage στην Κάρπαθο και την αμυντική θωράκιση της Κύπρου.

Περισσότερες Εξελίξεις