«ΠΙΣΩΠΛΑΤΗ ΜΑΧΑΙΡΙΑ» – Γαλλικοί “κεραυνοί” μετά ακύρωση των υποβρυχίων της Αυστραλίας

Παραβίαστηκε το “Συμβόλαιο του αιώνα” δήλωσε έντονα εκνευρισμένος ο Υπουργός Εξωτερικών της Γαλλίας για την ακύρωση της παραγγελίας κατασκευής 12 πυρηνικών υποβρυχίων σε ενα deal περίπου 90 δισεκατομμυρίων δολαρίων για το Πολεμικό Ναυτικό της Αυστραλίας.

Η ακύρωση της παραγγελίας αυτης δεν ειναι τυχαία καθώς, Ηνωμένες Πολιτείες και Βρετανία μπήκαν σφήνα στη διαδικασία και αναμένεται να ανακοινώσουν από κοινού μια νέα τριμερή συνεργασία ασφαλείας την Πέμπτη, με επίκεντρο την ευθυγράμμιση της τεχνολογίας και των περιφερειακών προκλήσεων παίρνοντας το πρόγραμμα κατασκευής υποβρυχίων μέσα απο τα χέρια της Γαλλίας.

“Είναι πραγματικά ένα χτύπημα στην πλάτη. Είχαμε χτίσει μια σχέση εμπιστοσύνης με την Αυστραλία, αυτή η εμπιστοσύνη τωρα προδίδεται […] Η Αυστραλία θα πρέπει να δώσει άμεσα εξηγήσεις. Η αμερικανική συμπεριφορά με ανησυχεί περισσότερο. Αυτή η μονομερής και βάναυση απόφαση εναντίον μας είναι πολύ παρόμοια με αυτή που έκανε ο κ. Τραμπ παλιότερα” δήλωσε εμφανώς οργισμένος ο Γάλλος ΥΠΕΞ Ζαν Ιβ Λε Ντριάν σε τηλεοπτική συνέντευξη του.

Share
Translate »