, Περί ευθύνης και ελευθερογνωμίας…, NEMESIS HD

Περί ευθύνης και ελευθερογνωμίας…

Απο αγαπητό φίλο και αναγνώστη του NEMESIS HD:

Περί Ευθύνης…

Στην Ελλάδα έχουμε συνηθίσει να επιρρίπτουμε την ευθύνη εκεί που είναι και πιο εύκολο, στην κορυφή. Κοινά συνοδευτικά της ανωτέρω συνήθειας είναι «Προδότες – Πουλημένοι – Ανθέλληνες κλπ».

Είναι όμως πάντα έτσι τα πράγματα; Κι εάν δεν είναι είναι, πώς φτάνουμε στο να έχουμε αυτήν την άποψη.

Με αφορμή τα εξοπλιστικά, θα προσπαθήσω να εκθέσω ένα ζήτημα το οποίο στην εποχή της εικόνας γίνεται ακόμα πιο έντονο. Το φαινόμενο της έντονης προσπάθειας για «ορατότητα».

Πιο ειδικά, αυτές τις μέρες, είδαν το φως της δημοσιότητας (και από κατά κόσμο «έγκυρες» ιστοσελίδες) δημοσιεύματα περί αναβάθμισης των Τ-6 Texan II. Μέσα από την αναβάθμιση αυτή, ένας αριθμός εκ των ΑΦ, θα έχει τη δυνατότητα να αναχαιτίζει τα τουρκικά ΤΒ2. Η ιδέα μάλιστα αυτή παρουσιάζεται και ως «πρωτοποριακή», «λογική» και πιθανότατα «αποδεκτή» από μέρος της κοινής γνώμης.

, Περί ευθύνης και ελευθερογνωμίας…, NEMESIS HD

Γιατί λοιπόν να μην γίνει; Ας εξετάσουμε λοιπόν γιατί δεν μπορεί να αποτελεί μια πρόταση.

Το Τ-6 Texan II είναι ένα ελικοφόρο ΑΦ, με δυνατότητες μεταφοράς οπλισμού και πάνω από όλα οικονομικό. Συνεπώς, γιατί να σηκώνεις F16 προκειμένου να αναχαιτίζεις τα CN235 και τα ΤΒ2;

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι κάτι τέτοιο θα ήταν πολύ πιο οικονομικά συμφέρον για τη χώρα και την εξασφάλιση πόρων. Παρόλαυτα δεν είναι στη σωστή κατεύθυνση. Ο λόγος είναι ότι στη εποχή των δικτυοκεντρικών επιχειρήσεων και των UAS, υπάχουν «εγκέφαλοι» σε κέντρα λήψης αποφάσεων που υποστηρίζουν επανδρωμένη αντιμετώπιση των εν λόγω απειλών στο μέλλον. Και ναι, μπορεί η χρήση Τ-6 texan ΙΙ να είναι πιο συμφέρουσα από εκείνη του F16, αλλά δεν είναι η κάλλιστη.

Πιθανότατα και κάποιος από τους υποστηρικτές θα ισχυριστεί ότι «θέλουμε να δείχνουμε παρουσία στην περιοχή». Σε αυτό το επιχείρημα η απάντηση είναι ότι οι προηγμένες χώρες δηλώνουν την παρουσία τους με καινοτόμους τρόπους κι όχι ευφυολογήματα, για να κλέψουμε τις εντυπώσεις και να ανέβουμε στα μάτια των ανωτέρων.

Γιατί ένας ανώτερος, στηρίζεται στους υφισταμένους του. Όταν εκείνοι δεν κατέχουν πραγματική γνώση ή την αποκρύπτουν για να μην διακινδυνεύσουν την καριέρα τους, λογικό είναι να καταλήγουμε μετά από χρόνια στα συνοδευτικά του προλόγου.

Επειδή κατά γενική ομολογία η πλειονότητα του κόσμου δεν γνωρίζει από τακτικά θέματα, η έκθεση (πόσο μάλλον η εκθείαση από ΜΜΕ) απόψεων ή γνώμης θα έπρεπε να γίνεται με τρόπο πολύ προσεκτικό.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση η πλειοψηφία θεωρεί ότι τα Τ-6 texan II θα αποτελέσουν το αντίδοτο στα ΤΒ2. Αντίδοτο όμως κάτω από ποιές συνθήκες; Στην ερώτηση αυτή, η απάντηση είναι «κάτω από όλες, δηλαδή και ειρήνη και πόλεμο».

Ας δούμε την πολεμική καταστάση. Για να επιχειρεί ένα ΑΦ σε πολεμικές επιχειρήσεις, θα πρέπει να διαθέτει συγκεκριμένο εξοπλισμό. Αυτός περιλαμβάνει πέρα από τα οπλικά συστήματα, ασυρμάτους με frequency hopping, secure voice, συστήματα αυτοπροστασίας, αισθητήρες, ώστε να εξασφαλίζεται τόσο η επιτυχία της αποστολής, όσο και η επιβιωσιμότητα των μέσων.

Επίσης, για να καταρρίψει τα ΤΒ2 θα πρέπει να έρθει σε παραμέτρους βολής πυροβόλων. Άρα στην παραμεθόριο και σε επιχειρήσεις μπορεί να απαιτηθεί να επιχειρήσει και μέσα από τα εχθρικά σύνορα. Συνεπακολούθως, θα απαιτηθεί ειδική εκπαίδευση σε όλα τα ανωτέρω αντικείμενα και συμμετοχή σε συνδυασμένες διακλαδικές επιχειρήσεις.

Για κάποιον ο οποίος κατέχει στοιχειώδη γνώση επ’ αυτών των ζητημάτων, είναι εύληπτο ότι η άποψη αυτή δεν δύναται να σταθεί λογικά, και σίγουρα σπέρνει χαμόγελα ειρωνίας σε ειδικούς που βρίσκονται απέναντι. Συνεπώς η προοπτική αξιοποίησής τους σε πολεμικές επιχειρήσεις είναι ένα σενάριο άλογο.

Απεναντίας, το σενάριο σε περιόδους ειρήνης, ενδεχομένως και να έχριζε περισσότερης προσοχής, με τα Τ-6 texan II να αναλαμβάνουν υπηρεσίες αντίστοιχες των readiness που φυλάνε τα μαχητικά της ΠΑ. Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα μαχητικά ΑΦ αναλαμβάνουν υπηρεσίες όντας οπλισμένα με Α/Α διαμορφώσεις.

Παρόλαυτα, τα Τ-6 texan II θα μπορούσαν να αναλαμβάνουν αναγνωρίσεις πιθανόν στόχων χαμηλής ταχύτητας (TB2 – ελικόπτερα – CN235) και χωρίς οπλισμό, αφού σκοπός είναι η αναγνώριση με το ελάχιστο κόστος. Βέβαια αυτό θα σήμαινει ότι 24/7 θα πρέπει να δεσμεύται αριθμός Τ-6 texan II για τις εν λόγω επιχειρήσεις, στερόντας τα από την εκπαίδευση.

Εν τούτοις και παρά το γεγονός ότι υπό προϋποθέσεις (τεχνικά ζητήματα όσον αφορά τον εξοπλισμό των Τ-6 Texan II ) κάτι τέτοιο θα μπορούσε να είναι εφικτό, αποτελεί μη καινοτόμα λύση. Κι αυτό γιατί κατά την προσωπική μου άποψη, η λύση βρίσκεται στην επένδυση πάνω στα μη επανδρωμένα.

Λύση την οποία οι απέναντι δουλεύουν με μέθοδο κι επιμονή, έχοντας κατανοήσει την εξέλιξη της τεχνολογίας και πάνω από όλα δοκιμάζοντάς την, αντλώντας πολύτιμη εμπειρία με την οποία βελτιστοποιούν τα μέσα και τους μηχανισμούς των επιχειρήσεών τους.

Συνεπώς μια επένδυση πάνω στον εκσυγχρονισμό των Τ-6 Texan II, εάν δεν πρόκειται να υλοποιηθεί κάτω από πολύ «προνομιακές» συνθήκες, ίσως και να στερεί πολύτιμους πόρους από ένα πιθανό πιο ελπιδοφόρο πρόγραμμα (πχ Τηλέμαχος) και με κίνδυνο να χαρακτηρίσει εκείνους που βρίσκονται στα υψηλότερα κλιμάκια λήψης αποφάσεων, καταλήγοντας πάλι στα συνοδευτικά του προλόγου.

Εν κατακλείδι, στην αλυσίδα λήψης απόφασης οι ενδιάμεσοι κρίκοι πάντα θα πρέπει να σταχυολογούν τις απόψεις και τις προτάσεις που λαμβάνουν, γιατί πολλών οι προθέσεις δεν κινούνται κατά κύριο λόγο από το Εθνικό συμφέρον. Και είναι πράγματι άδικο οι θυσίες του Ελληνικού λαού να αναλλώνονται σε αμφιβόλου αποτελεσματικότητας, αγνώμονα επιχειρήματα.

Εύχομαι το 2021 να αποτελέσει μια πραγματική «Επανάσταση» της Ελληνικής λογικής και σκέψης κι όχι αφορμή να στηθεί μια απλή πανήγυρις που σε σύντομο χρονικό διάστημα θα λησμονηθεί, επιστρέφοντας στην ίδια καθημερινότητα. Τιμούμε την ιστορία και την κληρονομιάς μας όντας «Πολίτες» ενεργοί, οι οποίοι γνωρίζουν πότε θα πρέπει να εκφράσουν άποψη, πότε να πράξουν τί και σε ποιό χρόνο.

Με εκτίμηση αποκλειστικά στο Nemesis HD και όλους τους Έλληνες,

31-12-2020

«Εμπεδοκλής»

Share
Translate »