Παρουσίαση: Με AIM-9X και NASAMS η Raytheon στο ΓΕΑ

Συνάντηση με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Raytheon πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ με αντικείμενα του πυραύλους AIM-9X και το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του αναφέρει το ΥΠΕΘΑ: «Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Raytheon», κ. Todd Sprister (AIM-9X Requirements & Capabilities) και του αμερικανικού Ναυτικού, κ. Michael Goska (International […]

Συνάντηση με εκπροσώπους της αμερικανικής εταιρείας Raytheon πραγματοποιήθηκε στο ΓΕΑ με αντικείμενα του πυραύλους AIM-9X και το αντιαεροπορικό σύστημα NASAMS. Συγκεκριμένα με ανακοίνωσή του αναφέρει το ΥΠΕΘΑ:

«Την Τρίτη 12 Σεπτεμβρίου 2023, πραγματοποιήθηκε στο Γενικό Επιτελείο Αεροπορίας (ΓΕΑ), συνάντηση εκπροσώπων της εταιρείας «Raytheon», κ. Todd Sprister (AIM-9X Requirements & Capabilities) και του αμερικανικού Ναυτικού, κ. Michael Goska (International Programs Development), με αρμόδιους επιτελείς του ΓΕΑ.
Σκοπός της συνάντησης ήταν η παρουσίαση, εκ μέρους της εταιρείας, των πυραύλων Αέρος-Αέρος AIM-9X Blk II και BlkII+, καθώς και των δυνατοτήτων επίγειας εκτόξευσής τους από το σύστημα NASAMS.», καταλήγει η ανακοίνωση.

Σχετικά με τους AIM-9X

Είναι ο πιο σύγχρονος πύραυλος υπερύθρων αυτή την στιγμή στο αμερικανικό οπλοστάσιο. Μπορεί να εξοπλίσει αεροσκάφη όπως τα F-16 ή τα F-35 αλλά και να εκτοξευτεί από το έδαφος μέσω του αντιαεροπορικού NASAMS. Έτσι, μπορεί να αξιοποιηθεί ως «αέρος-αέρος», «εδάφους-αέρος» αλλά και ως «αέρος-εδάφους». Διαθέτει προηγμένο ερευνητή, ζεύξη δεδομένων (data link) και ικανότητα να πλήξει στόχους που βρίσκονται πίσω από το αεροσκάφος-φορέα. Τέλος, η εμβέλειά του μάλλον προσεγγίζει τα 30 χιλιόμετρα.

Παρουσίαση: Με AIM-9X και NASAMS η Raytheon στο ΓΕΑ
Photo by US NAVAIR

Σχετικά με το NASAMS

Είναι ένα αντιαεροπορικό σύστημα μικρού και μέσου βεληνεκούς των Raytheon και Kongsberg. Μπορεί να χρησιμοποιήσει πυραύλους IRIS-T SLS, AIM-9X, AIM-120 AMRAAM και AMRAAM-ER. Κάθε εκτοξευτής διαθέτει 6 βλήματα έτοιμα για εκτόξευση που μπορεί να είναι συνδυασμός των παραπάνω, καλύπτοντας έτσι διαφορετικές αποστάσεις αλλά και διαφορετικά ήδη καθοδήγησης (IR ή RF).

Παρουσίαση: Με AIM-9X και NASAMS η Raytheon στο ΓΕΑ - NEMESIS HD
Photo By Soldatnytt from Oslo, Norway – Øvelse Seapie (17 of 17), CC BY 2.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=11845639

NASAMS και AIM-9X στα ελληνικά δεδομένα

Υπάρχουν αρκετά «σενάρια» μέσα από τα οποία θα μπορούσαμε να δούμε ένα ή ακόμα και τα δύο συστήματα αυτά στο ελληνικό οπλοστάσιο. Οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις φαίνεται να βρίσκονται σε αναζήτηση νέου αντιαεροπορικού συστήματος, το NASAMS είναι μία από τις διαθέσιμες επιλογές και μια πιθανή αγορά του θα οδηγούσε και σε αγορά των AIM-9X.

Τους τελευταίους μάλλον θα τους δούμε ανεξάρτητα της επιλογής του αντιαεροπορικού συστήματος αν αγοραστούν τα F-35 αφού τα τελευταία δεν κάνουν χρήση των IRIS-T και θα ήταν σφάλμα να τα εξοπλίσουμε με τους παλαιότερους AIM-9M που βρίσκονται στο οπλοστάσιο της Πολεμικής Αεροπορίας αυτή την στιγμή.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Απαγορεύεται η αντιγραφή χωρίς άδεια του NEMESIS HD.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

00:00:00

LIVE 22:00 – ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΗΠΑ ΣΕ ΙΡΑΝ – ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ

Μην χάσετε απόψε, Τετάρτη, στις 22:00 το LIVE του NemesisHD «ΑΝΑΜΟΝΗ ΕΠΙΘΕΣΗΣ ΗΠΑ ΣΕ ΙΡΑΝ - ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΤΡΑΜΠ».

Τετ-α-τετ Γεραπετρίτη-Φιντάν: Ελληνική απάντηση στο τουρκικό νομοσχέδιο για τη «Γαλάζια πατρίδα»

Η προσπάθεια της Τουρκίας να αποδώσει νομική υπόσταση στο αναθεωρητικό δόγμα της «Γαλάζιας Πατρίδας» βρέθηκε στο επίκεντρο της συνάντησης που είχαν την Τετάρτη, 10 Ιουνίου, στη Σόφια, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, Γιώργος Γεραπετρίτης, και ο Τούρκος ομόλογός του, Χακάν Φιντάν.

ΕΚΤΑΚΤΟ: Ο Τραμπ απειλεί με νέες σφοδρές επιθέσεις κατά Ιράν «Είχαν ευκαιρία να επιβιώσουν»

Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο να διατάξει νέα, διευρυμένα πλήγματα κατά του Ιράν, βάζοντας αυτή τη φορά στο στόχαστρο ζωτικές μη στρατιωτικές υποδομές, όπως εργοστάσια παραγωγής ενέργειας και γέφυρες. Η απειλή έρχεται στον απόηχο ενός νέου κύκλου αντιποίνων, ο οποίος πυροδοτήθηκε από την κατάρριψη αμερικανικού στρατιωτικού ελικοπτέρου AH-64 Apache από τις ιρανικές δυνάμεις πάνω από τα Στενά του Ορμούζ.

«Απειλείται η Τουρκία» – Σήμα κινδύνου Ερντογάν κατά Ισραήλ με αιχμές για Ελλάδα και Κύπρο

Ο Τούρκος Πρόεδρος, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κλιμακώνει τη ρητορική του απέναντι στο Ισραήλ, δηλώνοντας ευθέως ότι οι συνεχιζόμενες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις σε Συρία και Λίβανο έχουν πλέον φτάσει σε ένα κρίσιμο σημείο όπου συνιστούν άμεση απειλή και για την Τουρκία.

Περισσότερες Εξελίξεις