Πέμπτη, 7 Δεκεμβρίου, 2023

Παράπονα Ερντογάν για Άσαντ: «Δεν θέλει να τα βρούμε»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους κατά την επιστροφή του από τη Ρωσία, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν εξέφρασε τις ανησυχίες του για την έλλειψη πρόθεσης από την πλευρά του Σύρου Προέδρου Μπασάρ αλ-Άσαντ να εξομαλυνθούν οι σχέσεις μεταξύ Συρίας και Τουρκίας.

Ο Τούρκος Πρόεδρος τόνισε ότι η εξομάλυνση εξαρτάται από την πρόοδο σε αρκετούς βασικούς τομείς, συμπεριλαμβανομένων των προσπαθειών κατά της τρομοκρατίας και της ασφαλούς επιστροφής των προσφύγων.

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ερντογάν ισχυρίστηκε ότι ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ υπήρξε παθητικός παρατηρητής στις προσπάθειες που γίνονται μεταξύ Τουρκίας, Ρωσίας, Ιράν και Συρίας με στόχο την ομαλοποίηση. «Δυστυχώς, ο αλ Άσαντ παρακολουθεί από απόσταση, από την κερκίδα, τα βήματα που έγιναν από το σχήμα Τουρκίας-Ρωσίας-Ιράν-Συρίας σχετικά με την εξομάλυνσή», είπε ο Ερντογάν και εξέφρασε την ελπίδα η Συρία να εμπλακεί πιο ενεργά στη διαδικασία.

Ο Ερντογάν περιέγραψε συγκεκριμένες προϋποθέσεις που πρέπει να πληρούνται για να υπάρξει ομαλοποίηση μεταξύ Τουρκίας και Συρίας. Αυτές περιλαμβάνουν κατά κύριο λόγο την καταπολέμηση του PKK και του YPG και επιστροφή των προσφύγων στη Συρία.

Παράπονα Ερντογάν για Άσαντ: «Δεν θέλει να τα βρούμε»
By Kremlin.ru, CC BY 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=44378504

Ο Τούρκος Πρόεδρος δήλωσε πως η Τουρκία υποστηρίζει με συνέπεια την εδαφική ακεραιότητα των γειτόνων της, συμπεριλαμβανομένης της Συρίας. «Από την αρχή του εμφυλίου πολέμου στη Συρία, λέμε ότι η μεγαλύτερη απειλή για την εδαφική της ακεραιότητα είναι οι τρομοκρατικές ομάδες στη χώρα», δήλωσε ο Ερντογάν, ενώ εξήγησε ότι η στρατιωτική παρουσία της Τουρκίας στην περιοχή αποσκοπεί στην εξάλειψη των τρομοκρατών που αποτελούν απειλή τόσο για τη βόρεια Συρία όσο και για την Τουρκία.

Ως NEMESIS HD θα θέλαμε να σχολιάσουμε ότι ο Άσαντ κατά τη γνώμη μας δεν μένει ιδιαίτερα αμέτοχος και αδιάφορος όπως δήλωσε ο Ερντογάν, καθώς έχει καταστήσει σαφές ότι θεωρεί την παρουσία των τουρκικών στρατευμάτων στη Βόρεια Συρία παράνομη κατοχή συριακού εδάφους. Υπενθυμίζουμε ότι σε πρόσφατη συνέντευξή του στο Sky News Arabia ο Σύρος Πρόεδρος είχε δηλώσει πως η τρομοκρατία στη Συρία προέρχεται από την Τουρκία, ενώ σχετικά με την άρνηση του να συναντηθεί με τον Τούρκο ομόλογό του είχε πεί χαρακτηριστικά: «Γιατί να συναντηθούμε εγώ και ο Ερντογάν; Για να πιούμε αναψυκτικά;»

Μάλιστα, όπως ενημερώσαμε νωρίτερα, οι ένοπλες δυνάμεις της Συρίας υπό τον Μπασάρ αλ-Άσαντ εξαπέλισαν σφοδρές επιθέσεις εναντίον των τουρκικών μονάδων στη Συρία σε συνεργασία με τον SDF, γεγονός που αποδεικνύει και έμπρακτα ότι ο Άσαντ δεν «παρακολουθεί από απόσταση».

Πείτε μας τη γνώμη σας στα σχόλια!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα