Μετά την αρχική εισήγησή του στη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών του ΝΑΤΟ, κατά την οποία μίλησε για το μέλλον της Ατλαντικής Συμμαχίας και το Αφγανιστάν, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου άσκησε κριτική στις ΗΠΑ και τη Γαλλία, μετά την τοποθέτηση του Αμερικανού ομολόγου του που είχε προηγηθεί.
Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες, ο κ. Τσαβούσογλου επανέλαβε τις αιτιάσεις του κατά της ευρωπαϊκής επιχείρησης «Ειρήνη», λέγοντας ότι το πρόσφατο περιστατικό δεν έγινε τυχαία λίγο πριν από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο.
Στη συνέχεια εξέφρασε τη «λύπη» του για το γεγονός ότι οι ΗΠΑ είναι «εναντίον της Τουρκίας», υποστηρίζουν τις «μαξιμαλιστικές θέσεις Ελλάδας και Κύπρου» και στηρίζουν «τρομοκρατικές οργανώσεις», ενώ ανέφερε ότι η Γερμανία αποτελεί τον μόνο τίμιο διαμεσολαβητή.
Για τη Γαλλία, ο κ. Τσαβούσογλου υποστήριξε ότι «η γαλλική θέση στη Λιβύη αποτελεί τη μεγαλύτερη απειλή για τη συνοχή της Συμμαχίας».
Ολοκλήρωσε την παρέμβασή του, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, λέγοντας ότι η ομάδα του Μινσκ στο πλαίσιο του ΟΑΣΕ είναι προκατειλημμένη υπέρ της Αρμενίας.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

