Ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Άμπντελ Φατάχ αλ-Σίσι εξετάζει το ενδεχόμενο να αναβάλει την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον, που αρχικά είχε προγραμματιστεί για τις 18 Φεβρουαρίου, σε μια δραματική κλιμάκωση της έντασης με τις ΗΠΑ σχετικά με την απαίτηση του προέδρου Ντόναλντ Τραμπ για μετακίνηση των Παλαιστινίων της Γάζας, σύμφωνα με πηγές ασφαλείας της Αιγύπτου και Αραβικά ΜΜΕ.
Στο επίκεντρο της αντιπαράθεσης βρίσκεται η αμφιλεγόμενη πρόταση του Τραμπ να μετεγκαταστήσει πάνω από δύο εκατομμύρια Παλαιστίνιους από τη Γάζα στην Αίγυπτο ή στην Ιορδανία, αίτημα που η Αίγυπτος απέρριψε κατηγορηματικά και έχει προκαλέσει τεράστιο εκνευρισμό. Ο Αιγύπτιος πρόεδρος έχει καταστήσει σαφές ότι η χώρα του δεν θα πιεστεί να δεχτεί εκτοπισμένους Παλαιστίνιους, ειδικά υπό την απειλή των ΗΠΑ για περικοπή της οικονομικής βοήθειας.
Ο Σίσι δήλωσε την Τρίτη ότι υποστηρίζει την ανοικοδόμηση της Γάζας «χωρίς να εκτοπίσει τους Παλαιστίνιους», τραβώντας μια κόκκινη γραμμή ενάντια στην πίεση των ΗΠΑ.
Απειλές και μία σύνοδος κορυφής που καταρρέει
Ο Τραμπ προειδοποίησε ξανά δημόσια τη Δευτέρα ότι η Αίγυπτος και η Ιορδανία θα μπορούσαν να χάσουν την οικονομική υποστήριξη των ΗΠΑ εάν αρνηθούν να συμμορφωθούν με τις απαιτήσεις της Ουάσιγκτον. Το τελεσίγραφο αυτό έχει προκαλέσει σοκ στην περιοχή, φέρνοντας τους Άραβες ηγέτες σε ολοένα και πιο δύσκολη θέση.
Επιπρόσθετα στην αναταραχή, μια σύσκεψη κορυφής που υποτίθεται ότι θα συγκέντρωνε Τραμπ, Σίσι, τον Σαουδάραβα διάδοχο πρίγκιπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν και τον βασιλιά της Ιορδανίας Αμπντάλα Β’ βρίσκεται τώρα στα πρόθυρα της κατάρρευσης, με πηγές να αναφέρουν ότι θα αναβληθεί πιθανότατα και αυτή επ’ αόριστον αν δεν υπάρξει πρόοδος.
Η Αίγυπτος και το Κατάρ αγωνίζονται για να περιορίσουν την κρίση που αφορά την κατάπαυση του πυρός στη Γάζα
Καθώς οι διπλωματικές εντάσεις συνεχίζονται, η Αίγυπτος και το Κατάρ βρίσκονται σε επείγουσες διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ και την Χαμάς για τη διάσωση της εκεχειρίας στη Γάζα. Η Χαμάς αρνήθηκε να απελευθερώσει ομήρους και το Ισραήλ απειλεί να ξαναρχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις ανά πάσα στιγμή βάζοντας στο κάδρο και την Δυτική Όχθη.
Μία επείγουσα αραβική σύνοδος κορυφής, προγραμματισμένη για τις 27 Φεβρουαρίου στο Κάιρο, βρίσκεται τώρα στα σκαριά, καθώς οι Άραβες ηγέτες προσπαθούν να παρουσιάσουν ένα ενωμένο μέτωπο ενάντια στο σχέδιο εκτοπισμού του Τραμπ και να επιβεβαιώσουν την υποστήριξή τους για την παλαιστινιακή κυριαρχία.

