Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Ολυμπιακή Συνεργασία 23: «Η μεγαλύτερη Γαλλική στρατιωτική παρουσία στη Θράκη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Παρουσία του Υπουργού Εθνικής Άμυνας Νίκου Δένδια πραγματοποιήθηκε χθες, Παρασκευή 24 Νοέμβριου 2023, η τελική φάση της διακρατικής Τακτικής Άσκησης Μετά Στρατευμάτων (ΤΑΜΣ) «Olympic Cooperation 23»(«Ολυμπιακή Συνεργασία 23») στο  Πεδίο Βολής Πετροχωρίου Ξάνθης, με την συμμετοχή, πέραν των Eνόπλων Δυνάμεων της Ελλάδας, χερσαίων δυνάμεων από ΗΠΑ, Γαλλία, Κυπριακή Δημοκρατία, Βουλγαρία και Γεωργία.

Κατά τον χαιρετισμό του ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας αναφέρθηκε σε σειρά ζητημάτων και ειδικά όμως στον ρόλο της Αλεξανδρούπολης αλλά και της μεγαλύτερης γαλλικής στρατιωτικής παρουσίας στην Θράκη μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο.

Συγκεκριμένα σε σημεία των δηλώσεων του είπε:

Η παρουσία όλων αυτών των χωρών εδώ στην Θράκη αποδεικνύει το διευρυμένο ρόλο που έχει αποκτήσει η πατρίδα μας, η Ελλάδα, στο πλαίσιο της συμμαχίας και της υπεράσπισης των κοινών μας αξιών και αρχών.

Θα μου επιτρέψετε, όμως, με αυτήν την ευκαιρία να υπογραμμίσω δυο πράγματα: Πρώτον, την τεράστια προσωπική μου ικανοποίηση για τη μεγάλη και πρωτοφανή μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο γαλλική στρατιωτική παρουσία εδώ στη Θράκη και στη βόρεια Ελλάδα.

Είναι αποτέλεσμα της Συμφωνίας στρατηγικής σχέσης η οποία φέρει την υπογραφή μου ως Υπουργού Εξωτερικών της προηγούμενης Κυβέρνησης Μητσοτάκη. Σπάνια Υπουργοί έχουν την ευτυχία να βλέπουν τις ευνοϊκές συνέπειες αυτών που έχουν υπογράψει στην πράξη.

Ο δεύτερος λόγος για τον οποίο είμαι ιδιαίτερα ευτυχής, είναι ο ρόλος που όλο και περισσότερο παίζει το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στην ανάπτυξη των φιλικών δυνάμεων και στην υπεράσπιση των κοινών μας αρχών.

Και πάλι η πρώτη συμφωνία που υπεγράφη με τις Ηνωμένες Πολιτείες έβαλε το λιμάνι της Αλεξανδρούπολης στον γεωπολιτικό χάρτη, ως την κύρια είσοδο για την επικοινωνία με την ανατολική πτέρυγα του ΝΑΤΟ και την ενίσχυση στην ανατολική αυτή πτέρυγα των χωρών που μάχονται και υπερασπίζονται το διεθνές δίκαιο.

Θα ήθελα καταληκτικά, αφού ευχαριστήσω την Πρέσβη της Γαλλίας για την παρουσία της σήμερα εδώ μαζί μας, να δώσω τα πιο θερμά μου συγχαρητήρια σε όσους συμμετείχαν σε αυτή την εντυπωσιακή άσκηση.

Δείτε κάποιες από τις εκπληκτικές φωτογραφίες που δημοσίευσε το ΓΕΕΘΑ και ΥΠΕΘΑ:

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα