Τετάρτη, 17 Απριλίου, 2024

Ολόκληρη η Κινεζική απάντηση στις ΗΠΑ: «Μην παίζετε με την φωτιά»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Με μια μακροσκελής δήλωση απάντησε η Κίνα στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι στην Ταϊβάν απειλώντας ουσιαστικά τις ΗΠΑ και προειδοποιώντας ότι «δεν πρέπει να παίζουν με την φωτιά»

Ακολουθεί η δήλωση του Κινεζικού ΥΠΕΞ (μετάφραση NEMESIS HD – ενδέχεται να υπάρχουν μικρά λάθη):

«Στις 2 Αυγούστου, αδιαφορώντας για την έντονη διαμαρτυρία μας και τις σοβαρές ανησυχίες της Κίνας, η Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ Νάνσι Πελόζι επισκέφθηκε την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Πρόκειται για σοβαρή παραβίαση της αρχής της μίας Κίνας και των διατάξεων των τριών κοινών ανακοινώσεων με τις ΗΠΑ. Έχει σοβαρό αντίκτυπο στα θεμέλια των σχέσεων μεταξύ Κίνας-ΗΠΑ και παραβιάζει σοβαρά την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της Κίνας.

Υπονομεύει σοβαρά την ειρήνη και τη σταθερότητα στα στενά της Ταϊβάν και στέλνει ένα σοβαρά λάθος μήνυμα στις αυτονομιστικές δυνάμεις για «ανεξαρτησία της Ταϊβάν». Η Κίνα αντιτίθεται σθεναρά και καταδικάζει αυστηρά αυτό το γεγονός και έχει προβεί σε σοβαρό διάβημα και έντονη διαμαρτυρία προς τις Ηνωμένες Πολιτείες.

Υπάρχει μόνο μία Κίνα στον κόσμο, η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο τμήμα της επικράτειας της Κίνας και η κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας είναι η μόνη νόμιμη κυβέρνηση που εκπροσωπεί ολόκληρη την Κίνα.

Αυτό έχει αναγνωριστεί σαφώς από το ψήφισμα 2758 της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών του 1971. Από την ίδρυση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας το 1949, 181 χώρες έχουν συνάψει διπλωματικές σχέσεις με την Κίνα βάσει της αρχής της μίας Κίνας. Η αρχή της μίας Κίνας είναι μια καθολική συναίνεση της διεθνούς κοινότητας και βασικός κανόνας στις διεθνείς σχέσεις.

Το 1979, οι Ηνωμένες Πολιτείες ανέλαβαν μια σαφή δέσμευση στην στις σχέσεις μεταξύ Κίνας και ΗΠΑ μέσα απο το Κοινό Ανακοινωθέν για την Καθιέρωση Διπλωματικών Σχέσεων — “Οι Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής αναγνωρίζουν την Κυβέρνηση της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ως τη μοναδική νόμιμη κυβέρνηση της Κίνας. Σε αυτό το πλαίσιο, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών θα διατηρήσει πολιτιστικά, εμπορικά και άλλες ανεπίσημες σχέσεις με τον λαό της Ταϊβάν».

Το Κογκρέσο, ως μέρος της κυβέρνησης των ΗΠΑ, είναι εγγενώς υποχρεωμένο να τηρεί αυστηρά την πολιτική μιας Κίνας της κυβέρνησης των ΗΠΑ και να απέχει από οποιεσδήποτε επίσημες επαφές με την περιοχή της Ταϊβάν της Κίνας. Η Κίνα είναι από παλιά αντίθετη στην επίσκεψη στην Ταϊβάν από μέλη του Κογκρέσου των ΗΠΑ και η εκτελεστική εξουσία των ΗΠΑ έχει την ευθύνη να σταματήσει μια τέτοια επίσκεψη.

Δεδομένου ότι η Πρόεδρος Πελόζι είναι ο εν ενεργεία ηγέτης του Κογκρέσου των ΗΠΑ, η επίσκεψή της και οι δραστηριότητές της στην Ταϊβάν, με οποιαδήποτε μορφή και για οποιονδήποτε λόγο, είναι μια μεγάλη πολιτική πρόκληση για την αναβάθμιση των επίσημων ανταλλαγών των ΗΠΑ με την Ταϊβάν. Η Κίνα δεν το αποδέχεται αυτό και ο κινεζικός λαός το απορρίπτει εντελώς.

Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι το πιο σημαντικό και πιο ευαίσθητο θέμα στην καρδιά των σχέσεων Κίνας και ΗΠΑ.

Τα στενά της Ταϊβάν αντιμετωπίζουν έναν νέο γύρο εντάσεων και σοβαρών προκλήσεων και η θεμελιώδης αιτία είναι οι επανειλημμένες κινήσεις των αρχών της Ταϊβάν και των Ηνωμένων Πολιτειών για αλλαγή του status quo. Οι αρχές της Ταϊβάν συνέχισαν να αναζητούν την υποστήριξη των ΗΠΑ για την ατζέντα της ανεξαρτησίας τους.

Αρνούνται να αναγνωρίσουν τη Συναίνεση του 1992, καταβάλλουν κάθε δυνατή προσπάθεια για να προωθήσουν την «ανεξαρτησία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες, από την πλευρά τους, προσπαθούν να χρησιμοποιήσουν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα. Η πολιτική των ΗΠΑ διαστρεβλώνει συνεχώς, συσκοτίζει και καταργεί την αρχή της μίας Κίνας, εντείνει τις επίσημες επαφές της με την Ταϊβάν και ενθαρρύνει τις αυτονομιστικές δραστηριότητες της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Αυτές οι κινήσεις, όπως το παιχνίδι με τη φωτιά, είναι εξαιρετικά επικίνδυνες. Όσοι παίζουν με τη φωτιά θα χαθούν από αυτήν.

Η θέση της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού στο ζήτημα της Ταϊβάν ήταν συνεπής. Είναι η σταθερή δέσμευση των περισσότερων από 1,4 δισεκατομμυρίων Κινέζων να διαφυλάξουν αποφασιστικά την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα. Είναι κοινή φιλοδοξία και ιερή ευθύνη όλων των Κινέζων να πραγματοποιήσουν την πλήρη επανένωση της πατρίδας.

Η βούληση του λαού δεν πρέπει να αμφισβητηθεί και η τάση των καιρών δεν μπορεί να αντιστραφεί. Καμία χώρα, καμία δύναμη και κανένα άτομο δεν πρέπει ποτέ να υποτιμά τη σταθερή αποφασιστικότητα, την ισχυρή θέληση και τη μεγάλη ικανότητα της κινεζικής κυβέρνησης και του λαού να υπερασπιστεί την κρατική κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα και να επιτύχει την εθνική επανένωση και αναζωογόνηση.

Η Κίνα θα λάβει σίγουρα όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διαφυλάξει αποφασιστικά την κυριαρχία και την εδαφική της ακεραιότητα ως απάντηση στην επίσκεψη της Νάνσι Πελόζι.

Όλες οι συνέπειες που προκύπτουν από αυτό πρέπει να βαρύνουν την πλευρά των ΗΠΑ και τις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν».

Η Κίνα και οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι δύο σημαντικές χώρες. Ο σωστός τρόπος για να αντιμετωπίζουν ο ένας τον άλλον έγκειται μόνο στον αμοιβαίο σεβασμό, την ειρηνική συνύπαρξη, τη μη αντιπαράθεση και την επωφελή συνεργασία. Το ζήτημα της Ταϊβάν είναι καθαρά εσωτερική υπόθεση της Κίνας και καμία άλλη χώρα δεν δικαιούται να ενεργεί ως δικαστής για το ζήτημα της Ταϊβάν.

Η Κίνα προτρέπει σθεναρά τις Ηνωμένες Πολιτείες να σταματήσουν να παίζουν το «κάρτα της Ταϊβάν» και να χρησιμοποιούν την Ταϊβάν για να περιορίσουν την Κίνα. Θα πρέπει να σταματήσουν να ανακατεύονται στην Ταϊβάν και να παρεμβαίνουν στις εσωτερικές υποθέσεις της Κίνας. Θα πρέπει να σταματήσουν να υποστηρίζουν τις αυτονομιστικές δυνάμεις της «ανεξαρτησίας της Ταϊβάν» με οποιαδήποτε μορφή. Θα πρέπει να σταματήσουν να λένε ένα πράγμα και να κάνουν το αντίθετο στο ζήτημα της Ταϊβάν.

Θα πρέπει να σταματήσει να διαστρεβλώνει, να συσκοτίζει και να υποσκάπτει την αρχή της μίας Κίνας. Πρέπει να γίνουν ενέργειες για την αυστηρή τήρηση της αρχής της μίας Κίνας και να μην επιδιώκουν έναν «νέο Ψυχρό Πόλεμο», να μην επιδιώκουν να αλλάξουν το σύστημα της Κίνας. Να μην υποστηρίζουν την «ανεξαρτησία της Ταϊβάν»

Μην ψάχνετε σύγκρουση με την Κίνα, μην πηγαίνετε από το λάθος και επικίνδυνο μονοπάτι» καταλήγει η δήλωση του Κινεζικού ΥΠΕΞ.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα