Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για τα τρέχοντα και προγραμματισμένα προγράμματα εξοπλιστικών προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέφερε αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας όπως οι φρεγάτες FDI, οι Κορβέτες, το παράθυρα για απόκτηση πλοίων όπως οι LCS, τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J και τα F-35.

Διαβάζοντας την συνέντευξη διακρίναμε τις σημαντικότερες λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν και σας τις παρουσιάζουμε. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας:

F-35: Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης 20+20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Επιστολή Συμφωνίας (LOA) για αυτήν την προμήθεια εκκρεμεί έγκριση από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ (ODC). Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση θα ξεκινήσουν σύντομα.

Μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J: Εκτός από τα F-35, η Ελλάδα αναζητά επίσης την προμήθεια έξι νέων αεροσκαφών C-130J και δύο μεταχειρισμένων για να λυθεί το πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες των C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρόμοια με τα F-35, το LOA για το πρόγραμμα C-130J αναμένει έγκριση από το ODC.

Φρεγάτες FDI: Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία ναυπήγησης τριών νέων φρεγατών FDI (FDI HN) στη Γαλλία. Η ναυπήγηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ εξετάζεται και η ενεργοποίηση της επιλογής για επιπλέον μια φρεγάτα. Η πληροφορία αυτή κρίνεται ως πολύ σημαντική καθώς από ότι φαίνεται υπάρχει παράταση στην option που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Νέες Κορβέτες: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιολογεί προτάσεις για την προμήθεια τεσσάρων νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές.

LCS από ΗΠΑ: Αν και ο Υπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένα προμήθεια των LCS άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας: Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, σχεδιασμός για τη μελλοντική δομή του υφίσταται και είναι δυναμικός. Εφόσον υπάρξουν επιχειρησιακά επωφελείς προσφορές, οι οποίες εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια Επιτελεία για να γίνει κατάλληλη εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται στις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να διατηρήσει την αναγκαία τεχνολογική υπεροχή στην περιοχή. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό όπως είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Πρόσφατα

Τελική Αξιολόγηση για τα Rafale: «Υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού και ετοιμότητας»

Την τελίκη επιχειρησιακή αξιολόγηση των νεοαποκτηθέντων μαχητικών αεροσκαφών Rafale...

«Αυτοκρατορία του ψεύδους»: Ρώσος ΥΠΕΞ για Δύση και «νέα τάξη πραγμάτων»

Στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρώσος υπουργός...

Ουκρανός Στρατηγός: «Σπάσαμε τις αμυντικές γραμμές των Ρώσων στο Βερμπόβε»

Οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις σύμφωνα με Ουκρανό στρατηγό και...

ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ