Κυριακή, 9 Φεβρουαρίου, 2025
5.7 C
Athens

Όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα που τρέχουν σύμφωνα με τον ΥΕΘΑ Νίκο Δένδια

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε πρόσφατη συνέντευξη του, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, έδωσε λεπτομερείς πληροφορίες για τα τρέχοντα και προγραμματισμένα προγράμματα εξοπλιστικών προμηθειών των Ενόπλων Δυνάμεων. Ανέφερε αρκετά εξοπλιστικά προγράμματα που στοχεύουν στην ενίσχυση των αμυντικών δυνατοτήτων της Ελλάδας όπως οι φρεγάτες FDI, οι Κορβέτες, το παράθυρα για απόκτηση πλοίων όπως οι LCS, τα μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J και τα F-35.

Διαβάζοντας την συνέντευξη διακρίναμε τις σημαντικότερες λεπτομέρειες που αναφέρθηκαν και σας τις παρουσιάζουμε. Αυτά τα προγράμματα περιλαμβάνουν σύμφωνα με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας:

F-35: Η Ελλάδα βρίσκεται στη διαδικασία απόκτησης 20+20 μαχητικών αεροσκαφών F-35 από τις Ηνωμένες Πολιτείες. Η Επιστολή Συμφωνίας (LOA) για αυτήν την προμήθεια εκκρεμεί έγκριση από το Γραφείο Αμυντικής Συνεργασίας των ΗΠΑ (ODC). Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε την αισιοδοξία ότι οι διαπραγματεύσεις για τη σύμβαση θα ξεκινήσουν σύντομα.

Μεταγωγικά αεροσκάφη C-130J: Εκτός από τα F-35, η Ελλάδα αναζητά επίσης την προμήθεια έξι νέων αεροσκαφών C-130J και δύο μεταχειρισμένων για να λυθεί το πρόβλημα με τις διαθεσιμότητες των C-130 της Πολεμικής Αεροπορίας. Παρόμοια με τα F-35, το LOA για το πρόγραμμα C-130J αναμένει έγκριση από το ODC.

Φρεγάτες FDI: Η Ελλάδα βρίσκεται αυτή τη στιγμή στη διαδικασία ναυπήγησης τριών νέων φρεγατών FDI (FDI HN) στη Γαλλία. Η ναυπήγηση προχωρά με γοργούς ρυθμούς, ενώ εξετάζεται και η ενεργοποίηση της επιλογής για επιπλέον μια φρεγάτα. Η πληροφορία αυτή κρίνεται ως πολύ σημαντική καθώς από ότι φαίνεται υπάρχει παράταση στην option που έληξε στις 30 Ιουνίου.

Νέες Κορβέτες: Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας αξιολογεί προτάσεις για την προμήθεια τεσσάρων νέων κορβετών για το Πολεμικό Ναυτικό. Οι προτάσεις αυτές βρίσκονται υπό αξιολόγηση από τις αρμόδιες στρατιωτικές αρχές.

LCS από ΗΠΑ: Αν και ο Υπουργός δεν ανέφερε συγκεκριμένα προμήθεια των LCS άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο λέγοντας: Αναφορικά με το Πολεμικό Ναυτικό, σχεδιασμός για τη μελλοντική δομή του υφίσταται και είναι δυναμικός. Εφόσον υπάρξουν επιχειρησιακά επωφελείς προσφορές, οι οποίες εντάσσονται σε αυτόν τον σχεδιασμό, θα αξιολογηθούν από τα αρμόδια Επιτελεία για να γίνει κατάλληλη εισήγηση προς την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας».

Ο Υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας τόνισε ότι αυτά τα εξοπλιστικά προγράμματα εντάσσονται στις προσπάθειες της Ελλάδας να ενισχύσει τις αμυντικές της ικανότητες και να διατηρήσει την αναγκαία τεχνολογική υπεροχή στην περιοχή. Διαβεβαίωσε ότι η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις εξελίξεις και θα προσαρμόσει τον αμυντικό της σχεδιασμό όπως είναι απαραίτητο για τη διασφάλιση των συμφερόντων της.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Οι Κούρδοι πυρπόλησαν βάσεις και προκάλεσαν απώλειες στις Τουρκικές κατοχικές δυνάμεις στη Συρία

Οι Συριακές Δημοκρατικές Δυνάμεις (SDF) των Κούρδων έχουν εντείνει...

Al-Arabiya: Στο στόχαστρο Τραμπ μπαίνουν οι Χούθι

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, πρόκειται να κρατήσει...

Επίσκεψη Δένδια στο ΚΕΟΑΧ: Επίδειξη Ελληνικών Drones και Περιπλανώμενων Πυρομαχικών του ΚΕΤΑΚ

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, επισκέφθηκε το Κέντρο...

Ξαφνική επίθεση της Ουκρανίας σήμερα στο Κουρσκ: Τι ξέρουμε ως τώρα και τι απαντούν Ρωσικές πηγές

Οι ουκρανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν νέα σφοδρή επίθεση στην περιφέρεια...

Διαβάστε επίσης

IRIS-T SL: Ένας πύραυλος για όλες τις αποστολές

Αυτή την στιγμή, παρά τον μεγάλο αριθμό αντιαεροπορικών σε...

RM-70 Vampire: Η πρόταση της Τσεχίας για τον εκσυγχρονισμό των Ελληνικών RM-70 + Βίντεο

Το μακρινό 1994, ο Ελληνικός Στρατός παρέλαβε 100 περίπου...

F-35 DAS (Distributed Aperture System): Η Εναέρια Υπεροχή ένα βήμα πιο κοντά

Το F-35 DAS (Distributed Aperture System) προσφέρει στον πιλότο...

Ναυτικός Πόλεμος: Τα βασικά στοιχεία του και οι αλλαγές στην σύγχρονη εποχή

Η χρήση ναυτικών δυνάμεων και μέσων για την επίτευξη...

FGM-148 Javelin: Ο πύραυλος που «έσωσε» το Κίεβο

Στον πόλεμο που βρίσκεται σε εξέλιξη στην Ουκρανία, έχουν...

Περισσότερες Εξελίξεις