Οι εντάσεις μεταξύ του Πακιστάν και της κυβέρνησης του Αφγανιστάν υπό την ηγεσία των Ταλιμπάν βρίσκονται στο απόγειο τους για φέτος, με τις πρόσφατες θανατηφόρες συγκρούσεις να κλιμακώνουν τις εχθροπραξίες λόγω κατηγοριών του Πακιστάν για υποστήριξη τρομοκρατών. Η κλιμακούμενη βία ωθεί τα δύο έθνη σε μια επικίνδυνη αντιπαράθεση, απειλώντας την περιοχή με πιθανή περιφερειακή σύγκρουση.
Οι μάχες στα σύνορα Πακιστάν-Ταλιμπάν
Σε μια φονική ανταλλαγή πυρών το Σάββατο, οι αφγανικές δυνάμεις των Ταλιμπάν εξαπέλυσαν σφοδρή επίθεση σε πακιστανικούς συνοριακούς σταθμούς στην περιοχή Άνω Κουράμ. Από την επίθεση σκοτώθηκε ένας παραστρατιωτικός και τραυματίστηκαν άλλοι 11. Χρησιμοποιώντας βαρύ και ελαφρύ οπλισμό, οι Ταλιμπάν στόχευσαν θέσεις στο Ghozgarhi, Matha Sangar, Kot Ragha και Tari Mengal, σύμφωνα με αρκετές πακιστανικές αμυντικές πηγές. Ο στρατός του Πακιστάν αντέδρασε, ισχυριζόμενος ότι σκότωσε 7-8 Αφγανούς μαχητές ενώ προκάλεσε σημαντικές ζημιές σε στρατιωτικές υποδομές.
Οι Αφγανοί Ταλιμπάν δικαιολόγησαν την επίθεση τους ως αντίποινα για τις πακιστανικές αεροπορικές επιδρομές στην επαρχία Πάκτικα, υποστηρίζοντας ότι οι επιδρομές είχαν στόχο έναν προσφυγικό καταυλισμό στην περιοχή Μπαρμάλ και είχαν ως αποτέλεσμα να χάσουν την ζωή τους 46 πολίτες, μεταξύ των οποίων γυναίκες και παιδιά.
Οι συγκρούσεις έχουν τις ρίζες τους στις μακροχρόνιες εντάσεις με την Tehrik-i-Taliban Pakistan (T.T.P.), μια τρομοκρατική ομάδα που κατηγορείται για ενορχήστρωση επιθέσεων στο Πακιστάν. Το Ισλαμαμπάντ έχει επανειλημμένα κατηγορήσει τους Ταλιμπάν ότι παρέχουν καταφύγια στην T.T.P., παρά τις προειδοποιήσεις. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι οι Πακιστανοί Ταλιμπάν έχουν ίδια ιδεολογία με αυτούς του Αφγανιστάν.
Ο στρατηγός Ahmed Sharif Chaudhry, εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν, καταδίκασε την επίθεση των Ταλιμπάν, δηλώνοντας: «Ο πακιστανικός στρατός καταδικάζει σθεναρά τη χρήση του αφγανικού εδάφους από τρομοκρατικές ομάδες. Παραμένουμε αποφασισμένοι στην αποφασιστικότητά μας να εξαλείψουμε αυτά τα κρησφύγετα και να προστατεύσουμε τον λαό του Πακιστάν».
Ενώ οι Ταλιμπάν αρνούνται ότι φιλοξενούν δυνάμεις της T.T.P., έκθεση εκτιμά ότι η ομάδα δρα με έως και 6.000 μαχητές εντός του Αφγανιστάν, τροφοδοτώντας τους ισχυρισμούς του Πακιστάν και εντείνοντας τη δυσπιστία μεταξύ των δύο κρατών.