Η “τουρκικά πετρέλαια” υπέβαλε αίτηση στη Λιβύη για άδεια ερευνών στην ανατολική Μεσόγειο, ανέφερε την Πέμπτη το ειδησεογραφικό πρακτορείο Anadolu της Τουρκίας.
Η έρευνα θα ξεκινήσει μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία, ανέφερε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Φατίχ Ντονμέζ κατά τη διάρκεια συνόδου κορυφής την Τετάρτη σύμφωνα με το πρακτορείο.
Παράλληλα, δυσαρέσκεια έχουν προκαλέσει στην ελληνική κυβέρνηση οι χθεσινές δηλώσεις του γ.γ. του ΝΑΤΟ, Γενς Στολτενμπεργκ.
«Υπάρχει εμπάργκο όπλων στη Λιβύη στο οποίο πρέπει να συμμορφωθούν όλες οι πλευρές. Αυτό δεν σημαίνει ότι η αναγνωρισμένη από τον ΟΗΕ κυβέρνηση του Φαγέζ αλ-Σάρατζ και ο Χαφτάρ, μπορούν να μπουν στην ίδια εξίσωση. Επομένως, το ΝΑΤΟ είναι έτοιμο να στηρίξει την κυβέρνηση της Τρίπολης» ήταν η δήλωση Στόλτενμπεργκ στην ιταλική La Repubblica.
«Είμαστε 30 χώρες στο ΝΑΤΟ και μπορούμε να έχουμε διάφορες θέσεις σε διαφορετικά θέματα, ωστόσο η Άγκυρα είναι ένας σημαντικός σύμμαχος. Υποστηρίζουμε τις ειρηνευτικές προσπάθειες του ΟΗΕ στη Λιβύη και τη Συρία», συμπλήρωσε.
«Η Ελλάδα έχει ήδη προβεί στις απαραίτητες επισημάνσεις μέσω της Μόνιμης Αντιπροσωπείας της στο ΝΑΤΟ και έχει λάβει διαβεβαιώσεις ότι οι συγκεκριμένες δηλώσεις του Γενικού Γραμματέα δεν απεδόθησαν ορθώς», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Αλέξανδρος Γεννηματάς.
Πρόσθεσε ότι το περιεχόμενο της πρόσφατης συνέντευξης του κ. Στόλτενμπεργκ στην ιταλική εφημερίδα, όπως αυτό αποτυπώθηκε «προφανώς δεν εκφράζει τις θέσεις της Συμμαχίας».
«Ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ δεσμεύεται απόλυτα από τις κοινές θέσεις της Συμμαχίας, οι οποίες ως γνωστόν υιοθετούνται με ομοφωνία», αναφέρει ο κ. Γεννηματάς.