Τουρκικά μέσα ενημέρωσης και αναλυτές εγείρουν συνεχώς ανησυχίες μετά την ανακοίνωση του υπουργού Άμυνας Νίκου Δένδια για την ανάπτυξη ενός πολυεπίπεδου συστήματος αεράμυνας (θόλος) με πρότυπο την τεχνολογία αιχμής του Ισραήλ. Η πρωτοβουλία στοχεύει να ενισχύσει την άμυνα της Ελλάδας έναντι εναέριων απειλών, συμπεριλαμβανομένων των επανδρωμένων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, των πυραύλων και ρουκετών, δυνητικά αναδιαμορφώνοντας την περιφερειακή ισορροπία δυνάμεων στην Ανατολική Μεσόγειο. Οι ανησυχίες τους όμως επεκτείνονται και στον φόβο ότι το Ισραήλ θα ενισχύσει την Ελλάδα και την Κύπρο και με άλλους τρόπους για να τιμωρηθεί η Τουρκία για την υποστήριξη της Χαμάς στην Γάζα.
Συζητήσεις με το Ισραήλ
Αν και δεν υπάρχει επίσημη ανακοίνωση για την προμήθεια των Ισραηλινών συστημάτων και ο Νίκος Δένδιας το μόνο που έχει περιγράψει είναι ότι θα δημιουργηθεί στα πρότυπα του Ισραήλ, οι πληροφορίες εδώ και μήνες αναφέρουν ότι οι συζητήσεις είναι υπαρκτές. Μάλιστα πρόσφατα επιβεβαιώθηκε και από πηγές του REUTERS ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε συζητήσεις με το Ισραήλ για τη δημιουργία ενός πολυεπιπεδού συστήματος αεράμυνας αξίας 2 δισεκατομμυρίων ευρώ.
Οι πληροφορίες μας αναφέρουν ότι θα απαρτίζεται πιθανότατα από συστήματα Iron Dome, David’s Sling και Drone Dome. Ο στόχος είναι να δημιουργηθεί ένα πολυεπίπεδο αμυντικό δίκτυο ικανό να αναχαιτίζει διάφορες εναέριες απειλές που θέτει εναντίον μας η Τουρκία.
Η πρωτοβουλία ενίσχυσης της αεράμυνας αποτελεί μέρος μιας ευρύτερης προσπάθειας της Ελλάδας για εκσυγχρονισμό των ενόπλων δυνάμεών της, μετά την πρόσφατη απόκτηση μαχητικών αεροσκαφών F-35 και Rafale αλλά και των 3+1 Φρεγατών FDI HN, εκ των οποίων οι τρείς θα έχουν και ικανότητες στρατηγικής κρούσης.
Τουρκικά ΜΜΕ και αναλυτές αντιδρούν στην συνεργασία Ελλάδας-Ισραήλ
Τα τουρκικά μέσα ενημέρωσης έχουν εκφράσει σοβαρές ανησυχίες, περιγράφοντας τα σχέδια της Ελλάδας ως πιθανή απειλή για την περιφερειακή στρατιωτική ισορροπία. Οι Τούρκοι αναλυτές αναφέρουν ότι ένα προηγμένο σύστημα αεράμυνας θα μπορούσε να αμφισβητήσει μερικώς τις πυραυλικές δυνατότητες της Τουρκίας, ειδικά καθώς η Άγκυρα έχει επενδύσει πολύ σε αυτόν τον τομέα κρούσης.
Οι ανησυχίες ενισχύονται περαιτέρω από την εικασία ότι η προθυμία του Ισραήλ να συνεργαστεί με την Ελλάδα μπορεί να αντανακλά την επιδείνωση των σχέσεων με την Τουρκία. Η υποστήριξη της Άγκυρας στη Χαμάς και η σφοδρή κριτική της στο Ισραήλ έχουν εντείνει τις εντάσεις, οδηγώντας ορισμένους Τούρκους σχολιαστές να προειδοποιούν ότι έρχεται ακόμα πιο στενή στρατιωτική συνεργασία του Ισραήλ με την Ελλάδα και την Κύπρο ως εκδίκηση.
Ορισμένοι Τούρκοι δημοσιογράφοι και αναλυτές φοβούνται ότι αυτή η συμμαχία θα μπορούσε να έχει υπερβεί ήδη τη στρατιωτική συνεργασία για να συμπεριλάβει αυξημένη ανταλλαγή πληροφοριών μεταξύ των μυστικών υπηρεσίων και συντονισμένες στρατηγικές για την αντιμετώπιση της επιθετικότητας της Τουρκίας στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο. Επισημαίνουν μάλιστα ότι υπάρχει ήδη το τριμερές πλαίσιο Ισραήλ-Ελλάδας-Κύπρου, το οποίο έχει ήδη δει αυξημένη συνεργασία σε ενεργειακά έργα, ως μια πιθανή πλατφόρμα για διευρυμένη στρατιωτική συνεργασία σε όλα τα επίπεδα.