Οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των Ηνωμένων Πολιτειών (CENTCOM) εξαπέλυσαν στοχευμένο χτύπημα στην Υεμένη νωρίς το πρωί του Σαββάτου κατά των δυνάμεων των Χούθι. Η επιχείρηση εξουδετέρωσε έναν αντιπλοϊκό πύραυλο που ήταν έτοιμος για εκτόξευση στον Κόλπο του Άντεν. Αυτή η ενέργεια συμπίπτει με αναφορές για το θάνατο ενός ανώτερου αξιωματούχου των Χούθι και δύο συμβούλων του Ιρανικού IRGC, αν και αυτοί οι ισχυρισμοί δεν έχουν ακόμη επιβεβαιωθεί επίσημα από τις ΗΠΑ.
Η παρέμβαση των αμερικανικών δυνάμεων οφείλεται στην επικείμενη απειλή από τον πύραυλο τόσο για τα εμπορικά όσο και για τα πλοία του Αμερικανικού Ναυτικού που επιχειρούν στην περιοχή. Αυτό το χτύπημα αντανακλά την πρόθεση της CENTCOM να λαμβάνει προληπτική δράση απέναντι σε πιθανές απειλές στην περιοχή.

«Ως μέρος των συνεχιζόμενων προσπαθειών για την προστασία της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και την αποτροπή επιθέσεων σε πλοία, στις 20 Ιανουαρίου περίπου στις 4 π.μ. (ώρα Σαναά), οι δυνάμεις της Κεντρικής Διοίκησης των ΗΠΑ πραγματοποίησαν αεροπορικές επιδρομές εναντίον ενός αντιπλοϊκού πυραύλου των Χούθι που στόχευε στον Κόλπο του Άντεν και ήταν έτοιμος για εκτόξευση.
Οι δυνάμεις των ΗΠΑ διαπίστωσαν ότι ο πύραυλος αποτελούσε απειλή για τα εμπορικά πλοία και τα πλοία του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ στην περιοχή και στη συνέχεια, βρισκόμενες σε αυτοάμυνα, χτύπησαν και κατέστρεψαν τον πύραυλο. Αυτή η ενέργεια θα καταστήσει τα διεθνή ύδατα ασφαλέστερα για το Ναυτικό των ΗΠΑ και τα εμπορικά πλοία» αναφέρει η ανακοίνωση της CENTCOM.
Αναφορές από ΜΜΕ που συνδέονται με τους Χούθι επιβεβαιώνουν ότι ένας ανώτερος αξιωματούχος των Χούθι και δύο σύμβουλοι του Ιρανικού IRGC σκοτώθηκαν σε αμερικανική αεροπορική επιδρομή που στόχευε τη θέση εκτόξευσης πυραύλων στην Αλ Μπάιντα της Υεμένης. Αυτές οι αναφορές, εάν επιβεβαιωθούν, θα μπορούσαν να σημαίνουν ένα σημαντικό πλήγμα στην ηγεσία των Χούθι και στους Ιρανούς συμμάχους τους.