Καθώς οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύουν τη στρατιωτική τους υποστήριξη προς το Ισραήλ αναπτύσσοντας προηγμένα συστήματα αεράμυνας THAAD, η Ουκρανία απογοητεύεται ολοένα και περισσότερο από αυτό που αντιλαμβάνεται ως «δύο μέτρα και δύο σταθμά». Παρά τις επίμονες εκκλήσεις για παρόμοια βοήθεια, τα αιτήματα του Κιέβου για την αντιμετώπιση των επιθέσεων με ρωσικούς πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη έχουν μείνει σε μεγάλο βαθμό αναπάντητα.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι (Volodymyr Zelenskyy) διερωτήθηκε πρόσφατα γιατί οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους προστατεύουν άμεσα το Ισραήλ από πυραυλικές απειλές από το Ιράν, αλλά διστάζουν να παρέχουν παρόμοια βοήθεια στην Ουκρανία.
«Εάν οι σύμμαχοι καταρρίπτουν από κοινού πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στις τοποθεσίες της Μέσης Ανατολής, γιατί δεν υπάρχει ακόμα παρόμοια απόφαση για από κοινού κατάρριψη ρωσικών πυραύλων και ιρανικής κατασκευής καμικάζι drone στους ουρανούς της Ουκρανίας;» ρώτησε ο Ζελένσκι σε συνέδριο στο Κίεβο πριν από περίπου ένα μήνα.
Η στάση των ΗΠΑ: Διαφορετικοί πόλεμοι, διαφορετικές δεσμεύσεις
Οι ΗΠΑ υπερασπίστηκαν την τρέχουσα στρατηγική τους, με την αναπληρώτρια εκπρόσωπο Τύπου του Πενταγώνου Sabrina Singh να διευκρινίζει ότι οι καταστάσεις στο Ισραήλ και την Ουκρανία δεν είναι άμεσα συγκρίσιμες. Σύμφωνα με την Singh, οι ΗΠΑ δεν έχουν σχέδια να αναπτύξουν το σύστημα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD) στην Ευρώπη, λόγω της θεμελιωδώς διαφορετικής φύσης των συγκρούσεων. «Αυτοί είναι διαφορετικοί πόλεμοι, διαφορετικές περιοχές. Οι δεσμεύσεις προς το Ισραήλ και την Ουκρανία είναι επίσης διαφορετικές», εξήγησε η Σινγκ.
Η Σαμπρίνα Σινγκ επιβεβαίωσε επίσης τη δέσμευση του Προέδρου Τζο Μπάιντεν να στηρίξει την Ουκρανία «για όσο χρόνο χρειαστεί», σημειώνοντας παράλληλα ότι το Κογκρέσο διαδραματίζει κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της εξωτερικής βοήθειας των ΗΠΑ. Επεσήμανε τις καθυστερήσεις στη στρατιωτική βοήθεια τόσο στην Ουκρανία όσο και στο Ισραήλ ως υπενθύμιση πως η υποστήριξη των ΗΠΑ υπόκειται σε νομοθετικές διαδικασίες.
Η Ρωσική πυρηνική αποτροπή σταθμίζει την βοήθεια των συμμάχων
Ο Ουκρανός αμυντικός αναλυτής Μυκόλα Μπιελέσκοφ τόνισε την ανησυχία ότι η απροθυμία να βοηθήσει η Δύση άμεσα την Ουκρανία με καταρρίψεις απειλών μπορεί να στείλει ένα ανησυχητικό μήνυμα σε άλλα έθνη, ενθαρρύνοντας πιθανώς τη διάδοση των πυρηνικών όπλων ως μέσο εξασφάλισης διεθνούς υποστήριξης.
«Ο σεβασμός που επιδεικνύεται στις χώρες με πυρηνικά όπλα θα μπορούσε να ωθήσει τα μη πυρηνικά έθνη, όπως το Ιράν, να επανεξετάσουν τις επιλογές τους», προειδοποίησε ο Μπιελέσκοφ.