Τρίτη, 21 Μαΐου, 2024

Οι Χούθι χτύπησαν κι άλλο Ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα – Τι γνωρίζουμε ως τώρα

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το ελληνικό εμπορικό πλοίο MV CYCLADES δέχτηκε επίθεση από τους Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα το βράδυ της Δευτέρας. Το πλοίο χτύπησαν τρεις βαλλιστικοί πύραυλοι και τρία UAVs, παρ’ όλ’ αυτά, σύμφωνα με την Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ (CENTCOM) δεν υπήρξαν τραυματισμοί και συνεχίζει κανονικά την πορεία του.

Το MV CYCLADES ξεκίνησε το ταξίδι του από το Saleef της Υεμένης με προορισμό το Σουέζ στην Αίγυπτο. Ωστόσο, οι Χούθι στην ανακοίνωσή τους αναφέρουν πως το φορτηγό πλοίο πηγαίνει σε λιμάνι της «κατεχόμενης Παλαιστίνης», όπως αποκαλούν το Ισραήλ, και τους δήλωσε ψευδή προορισμό. Οι Χούθι ισχυρίζονται πως παρακολούθησαν το πλοίο, διαπίστωσαν πως κατευθύνεται προς το Ισραήλ και αφού προειδοποίησαν το πλήρωμα να αλλάξει πορεία, το χτύπησαν επιτυχώς «με τη βοήθεια του Αλλάχ», όπως δήλωσαν χαρακτηριστικά.

Νωρίτερα το ίδιο βράδυ, οι Χούθι εξαπέλυσαν επίθεση και σε δύο αντιτορπιλικά των ΗΠΑ, το USS Philippine Sea και το USS Laboon, δηλώντας πως «η επιχείρηση πέτυχε τους στόχους της». Η CENTCOM στην ανακοίνωση της αναφέρει πως κατέρριψε ένα UAV των Χούθι που κινούταν επιθετικά προς τα δύο πλοία, χωρίς να υπάρξουν ζημιές ή τραυματισμοί.

Οι Χούθι χτύπησαν κι άλλο Ελληνικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα - Τι γνωρίζουμε ως τώρα
USS Laboon, Photo by US DoD

Οι Χούθι δηλώνουν πως εξαπέλυσαν επίθεση με UAVs και κατά του εμπορικού πλοίου MSC ORION στον Ινδικό Ωκεανό, χωρίς να επισημαίνεται αν το χτύπησαν. Τόσο η CENTCOM, όσο και η ευρωπαϊκή επιχείρηση EUNAVFOR ASPIDES δεν έχουν ανακοινώσει κάτι σχετικά με το συγκεκριμένο σκάφος.

Η EUNAVFOR ASPIDES ανακοίνωσε μέσω του επίσημου λογαριαμού στο X ότι η ιταλική φρεγάτα ITS VIRGINIO FASAN έχοντας εμπορικό πλοίο υπό την προστασία της απέκρουσε την Δευτέρα πολλαπλές επιθέσεις των Χούθι και κατέρριψε ένα UAV. Η ανακοίνωση της επιχείρησης ASPIDES είναι πιθανό να αναφέρεται σε κάποιο από τα παραπάνω περιστατικά, αν και δεν αναφέρεται το όνομα του εμπορικού πλοίου.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα