"Ο ΠΟΜΠΕΟ ΞΕΡΕΙ ΚΑΛΑ ΤΙ ΓΙΝΕΤΑΙ ΜΕ ΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ" – ΥΠΕΞ

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε μια σειρά απο tweet προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Δένδιας, ενημερώνοντας για την κατάσταση που επικρατεί αυτή τη στιγμη με την Τουρκία αλλά και με τα συμμαχικά κράτη:

“Η Ελλάδα είναι μία χώρα φιλειρηνική, αλλά πάντοτε έτοιμη να προασπίσει στο έπακρο την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Και η διπλωματία της εργάζεται ώστε να μην χρειαστεί να φτάσουμε σε “θερμό επεισόδιο”.

Μία κλιμάκωση θα εντείνει σε διεθνές επίπεδο την διαπίστωση ότι η Τουρκία πρόκειται για κράτος – ταραξία, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ανάγκη λήψης μέτρων απέναντι στη συστηματική πλέον παραβατική συμπεριφορά του.

Όπως και στην περίπτωση του Έβρου αλλά και αλλού, αποδείχθηκε ότι η σημερινή ηγεσία στην Τουρκία επιλέγει την απόπειρα δημιουργίας τετελεσμένων αντί του διαλόγου. Το δίκαιο του ισχυρού – όπως αυτή το αντιλαμβάνεται – αντί των διεθνών κανόνων.

Η άποψη ότι η συμφωνία μας με την Αίγυπτο πυροδότησε την παρούσα κρίση εντάσσεται στη συνήθη πρακτική της Τουρκίας να επιρρίπτει σε τρίτους την ευθύνη για τις παράνομες πράξεις της.

Η συνέχιση και ολοκλήρωση μιας διαπραγμάτευσης που διαρκεί 15 χρόνια και πλέον, όπως αυτή με την Αίγυπτο, δεν μπορεί να προκαλεί έκπληξη στην Άγκυρα, που εκφράζει τώρα την αντίδρασή της αλλά είχε επιδιώξει την επίτευξη αντίστοιχης συμφωνίας με το ίδιο κράτος.

Δεν μπορεί να συγκριθεί η παράνομη, ανυπόστατη και γεωγραφικά αβάσιμη συμφωνία της Τουρκίας με τη διοίκηση της Τρίπολης στη Λιβύη – οι θαλάσσιες ζώνες τους δεν γειτνιάζουν – με τη συμφωνία μας με την Αίγυπτο, με την οποία έχουμε αντικείμενες ακτές.

Η Ελλάδα δεν θα ήταν δυνατόν να αποδεχθεί τη λογική μια καθόλα νόμιμη συμφωνία της με τρίτη χώρα να τελεί υπό την αίρεση των αντιρρήσεων της Τουρκίας και την απειλή της αποχώρησής της από τον διάλογο. Αλίμονο αν δεχόμασταν τέτοια ενυποθήκευση της εθνικής μας κυριαρχίας.

Υπάρχουν αυτονόητες προϋποθέσεις για να υπάρξει διάλογος. Και αυτές αφορούν το σεβασμό του Διεθνούς Δικαίου και την αρχή των σχέσεων καλής γειτονίας. Δεν μπορεί να υπάρξει διάλογος υπό το κράτος προκλήσεων και παραβατικών ενεργειών.

Οι αιτήσεις της ΤΡΑΟ δεν είναι κάτι νέο. Αν η Τουρκία επιχειρήσει να τις υλοποιήσει, η Ελλάδα είναι αναγκασμένη να πράξει ό,τι χρειαστεί σε όλα τα επίπεδα για να προασπίσει την εθνική κυριαρχία και τα κυριαρχικά της δικαιώματα.

Η Γαλλία υπήρξε διαχρονικά ένας σταθερός σύμμαχος και εταίρος μας. Έχουμε μία στρατηγική σχέση σε στέρεες βάσεις, η οποία εδράζεται στην ιστορική φιλία των δύο λαών και σε κοινές αρχές, ενώ έχει βάθος και έκταση που υπερβαίνουν κατά πολύ την όποια αμυντική προμήθεια.

Η συμφωνία με την Αίγυπτο εξυπηρετεί το εθνικό συμφέρον, δεδομένων των συνθηκών στην περιοχή. Και εύχομαι να αποτελέσει την αρχή για τη συνέχιση της οριοθέτησης των θαλασσίων ορίων τόσο με την Αίγυπτο όσο και με τις υπόλοιπες χώρες της περιοχής.

Η συμφωνία Ελλάδας – Αιγύπτου κατοχυρώνει πλήρως το δικαίωμα των νησιών σε υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, όπως προβλέπεται από το Διεθνές Δίκαιο της Θάλασσας.

Ελλάδα και Κύπρος βρίσκονται σε διαρκή συντονισμό και υπάρχει συναντίληψη για τα θέματα που μας απασχολούν. Η συμφωνία οριοθέτησης με την Αίγυπτο κάθε άλλο παρά υπονομεύει το στόχο μιας μελλοντικής οριοθέτησης με την Κύπρο.

Είναι προφανές ότι η τουρκική παραβατικότητα υπονομεύει πέραν των άλλων την σταθερότητα στην ευρύτερη περιοχή, στρέφεται ευθέως κατά των αρχών και της συνοχής του ΝΑΤΟ, ενώ προκαλεί αμφιβολίες για το κατά πόσον η σημερινή Τουρκία ασπάζεται τις ίδιες αξίες με τη δύση.

Αυτήν ακριβώς την ανησυχία, όχι μόνον της Ελλάδας, αλλά και μιας σειράς άλλων κρατών στην περιοχή, θα εκφράσω στον κ. Πομπέο, ο οποίος έχει αποδείξει ότι είναι καλός γνώστης των συνθηκών στη Νοτιοανατολική Μεσόγειο, κατά τη συνάντησή μας στη Βιέννη.

Ο κ. Πομπέο είχε λάβει σαφή θέση κατά της παραβίασης της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κύπρου, στην υπογραφή της τροποποιημένης αμυντικής συμφωνίας με τις ΗΠΑ (MDCA), πριν 10 περίπου μήνες στην Αθήνα.

Τελευταίες εξελίξεις

Exit mobile version