Η Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών ενέκρινε δύο ψηφίσματα σχετικά με τους ωκεανούς και τις θάλασσες που συνδέονται με τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (1982), και η μόνη που καταψήφισε ειναι η Τουρκία.
Το ψήφισμα “Οι ωκεανοί και το δίκαιο της θάλασσας” – που εγκρίθηκε με ψηφοφορία 135 υπέρ 1 αρνητικό της Τουρκίας και 3 αποχών (Κολομβία, Ελ Σαλβαδόρ, Βενεζουέλα)
Κάλεσε τις χώρες να εναρμονίσουν την εθνική νομοθεσία τους με τη Σύμβαση του Δίκαιου της Θάλασσας.
Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Ανδρέας Μαυρογιάννης, δήλωσε : “Λυπούμαστε για το γεγονός ότι ζητήθηκε άλλη μια φορά αυτη ψηφοφορία για μια μάταιη προσπάθεια να αμφισβητηθεί η UNCLOS ως το Σύνταγμα των Ωκεανών και το αναμφισβήτητο νομικό πλαίσιο για όλες τις δραστηριότητες στους ωκεανούς και θάλασσες. ”
“Η αντιπροσωπεία μου θα ήθελε να τονίσει για άλλη μια φορά ότι η Συνέλευση αντιπροσωπεύει μια προσεκτικά κατασκευασμένη ισορροπία μεταξύ των δικαιωμάτων και συμφερόντων όλων των κρατών, παρά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά τους”.
Αναφερόμενος στην Τουρκία, ανέφερε ότι κανένα κράτος δεν μπορεί να συνεχίσει να ζητάει ειδική μεταχείριση ή να αρνείται τα δικαιώματα άλλων κρατών, όπως νησιωτικών κρατών ή κρατών που απαρτίζουν νησιά.
Η Τουρκία δεν αναγνωρίζει τα θαλάσσια σύνορα της Κύπρου και αντιμετωπίζει κυρώσεις από την ΕΕ για την ανάπτυξη δυο γεωτρήσεων μέσα στα κυπριακά ύδατα.
Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας εξέφρασε επίσης τη λύπη του για το γεγονός ότι ζητήθηκε και πάλι ψηφοφορία σε μια προσπάθεια αμφισβήτησης του πρωταρχικού ρόλου και του καθολικού χαρακτήρα της Συνέλευσης.
“Με τη θέσπιση του νομικού πλαισίου εντός του οποίου πρέπει να διεξάγονται όλες οι ωκεάνιες και θαλάσσιες δραστηριότητες, η Σύμβαση προάγει τη νομική σταθερότητα και συμβάλλει στη διατήρηση της παγκόσμιας ειρήνης και ασφάλειας” (πηγή CNA)
FinancialMirror