Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν ενέτεινε τις πιέσεις προς τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Νετανιάχου για να τερματιστούν οι συγκρούσεις με τη Χαμάς.
Ο Λευκός Οίκος δήλωσε ότι ο Μπάιντεν είπε στον Νετανιάχου «ότι αναμένει μια σημαντική αποκλιμάκωση σήμερα στο δρόμο προς την κατάπαυση του πυρός».
Η δήλωση ότι ο Αμερικανός πρόεδρος περιμένει αποκλιμάκωση σήμερα αποτελεί μήνυμα ανησυχίας για την κλιμακούμενη βία, καθώς, όπως φαίνεται, ο Μπάιντεν δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση να εμπλακεί στην κατάσταση στη Γάζα.
Προηγουμένως, αξιωματούχοι της αμερικανικής κυβέρνησης ανέφεραν ότι στόχος τους ήταν να διατηρήσουν την πίεση προς το Ισραήλ περιορισμένη σε ιδιωτικές συνομιλίες. Αυτό φάνηκε να αλλάζει όταν ο Λευκός Οίκος αποκάλυψε δημοσίως ότι ο Μπάιντεν είχε θέσει σύντομη προθεσμία για την αποκλιμάκωση της βίας.
Ο Νετανιάχου, ωστόσο, δήλωσε μία ημέρα νωρίτερα ότι οι επιθέσεις κατά της Χαμάς θα «συνεχιστούν για όσο χρειαστεί για να αποκατασταθεί η ηρεμία στους πολίτες του Ισραήλ», και ο Ισραηλινός πρωθυπουργός δεν φαίνεται να επιθυμεί να το αλλάξει.
