Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Ο Ερντογάν «βρήκε λύση» στο Κυπριακό: «Αναγνωρίστε το ψευδοκράτος να μην χάνουμε χρόνο»

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Συνάντηση με τους πρέσβεις κρατών της ΕΕ είχε ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν. Μιλώντας στους πρέσβεις ο Ερντογάν αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στο Κυπριακό χαρακτηρίζοντας την Ευρωπαϊκή Ένωση «φερέφωνο» των Ελληνοκυπρίων και προτρέποντάς την να αλλάξει τακτική.

«Πέρυσι, αναβιώσαμε τους περισσότερους μηχανισμούς διαλόγου με την Ελλάδα, τη γειτονική μας χώρα, και καταβάλαμε μεγάλες προσπάθειες για την αποκλιμάκωση των εντάσεων», είπε ο Πρόεδρος Ερντογάν. «Καταλήξαμε σε συμφωνία να υιοθετήσουμε μια θετική ατζέντα προκειμένου να να βελτιώσουμε τις οικονομικές και εμπορικές μας σχέσεις.

Πιστεύω ειλικρινά ότι, ως δύο γειτονικές χώρες, μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τα ζητήματά μας μέσω άμεσου και εποικοδομητικού διαλόγου. Η στάση της Τουρκίας είναι επίσης σαφής και στο Κυπριακό. Όλοι ξέρετε γιατί οι διαπραγματευτικές διαδικασίες που διεξάγονται για πάνω από 50 χρόνια για τη διευθέτηση του Κυπριακού παρέμειναν χωρίς απόφαση.

Οι Ελληνοκύπριοι δεν μπόρεσαν ποτέ να απαλλαγούν από τη νοοτροπία ότι είναι οι μοναδικοί ιδιοκτήτες του νησιού και αδιαφορούν για τους Τουρκοκύπριους. Ενώ ενεργούσε ως φερέφωνο της ελληνοκυπριακής πλευράς, η Ευρωπαϊκή Ένωση, δυστυχώς, αγνόησε τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων.

Τα διπλά μέτρα και σταθμά που επιδεικνύονται έχουν ήδη δείξει σε όλους μας ότι είναι χάσιμο χρόνου να προσπαθούμε να «στεγνώσουμε σημερινή μπουγάδα στον χθεσινό ήλιο». Εμείς, μαζί με την Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου, συνεχίζουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες προκειμένου να το Κυπριακό να επιλυθεί στη βάση της πραγματικότητας του νησιού και με τρόπο επωφελή για όλες τις πλευρές,» δήλωσε ο Ερντογάν.

«Η αναγνώριση της κυρίαρχης ισότητας και του ισότιμου διεθνούς καθεστώτος του τουρκοκυπριακού λαού θα ανοίξει το δρόμο για μια λύση. Μια τέτοια λύση θα συμβάλει επίσης στην ανάδυση ενός καλύτερου περιβάλλοντος συνεργασίας στην Ανατολική Μεσόγειο.

Είναι πλέον καιρός η Ευρωπαϊκή Ένωση να κάνει μια ειλικρινή ενδοσκόπηση. Εάν η Ευρωπαϊκή Ένωση θέλει πραγματικά να συμβάλει στην εύρεση μιας λύσης, πρέπει να εκπληρώσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε το 2004 και να αναγνωρίσει την ύπαρξη και τη βούληση των Τουρκοκυπρίων, καθώς και να κάνει χρήση της πρότασης λύσης που υποβλήθηκε στη Γενεύη. Η άλλη πορεία θα θεωρηθεί ως μια τακτική στασιμότητας και δεν σημαίνει τίποτα άλλο παρά χάσιμο χρόνου και ενέργειας πρόσθεσε.

NEMESISHD.GR – Μοιραστείτε την είδηση με τους φίλους σας!

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα