Σε μια ξαφνική επίσκεψη, ο αρχηγός της Τουρκικής Εθνικής Υπηρεσίας Πληροφοριών (ΜΙΤ) Ιμπραχίμ Καλίν (İbrahim Kalın) κατέφτασε σήμερα στη Δαμασκό της Συρίας μαζί με τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Χακάν Φιντάν. Ο Καλίν εθεάθη να προσεύχεται στο τέμενος των Ομεϋαδών πριν λίγες ώρες, σηματοδοτώντας την ενεργό δράση της Τουρκίας στην περιοχή και την άμεση εμπλοκή της στην αναμόρφωση της Συρίας μετά τον Άσαντ.
Νέα Συριακή κυβέρνηση τζιχαντιστών
Η πτώση της Συριακής Κυβέρνησης άνοιξε τον δρόμο για την προσωρινή κυβέρνηση της Συρίας, με επικεφαλής τον Μοχάμεντ αλ Μπασίρ. Ανακοινώνοντας την προσωρινή του εξουσία την Τρίτη, ο αλ Μπασίρ δήλωσε ότι η κυβέρνησή του θα παραμείνει στη θέση της μέχρι τον Μάρτιο του 2025, εστιάζοντας στη σταθεροποίηση της κατεστραμμένης από τον πόλεμο χώρας.
Στρατηγικές κινήσεις της Τουρκίας
Η Τουρκία, υπό τον Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, επιθυμεί να θερίσει τους καρπούς της στήριξής της όλα αυτά τα χρόνια στους τζιχαντιστές της HTS και του SNA. Η τουρκική κυβέρνηση φέρεται να έχει εκφράσει ενδιαφέρον για τη μεταφορά του μοντέλου διακυβέρνησής της από περιοχές που κατείχε εντός της βόρειας Συρίας μέσω στρατιωτικών επιχειρήσεων κατά των Κούρδων.
Ο Ερντογάν δίνει προτεραιότητα στον περιορισμό της κουρδικής επιρροής στη Συρία, ειδικά στην αυτονομία των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF), μιας πολιτοφυλακής που αποτελείται κατά κύριο λόγο από Κούρδους που αποτελούν και σύμμαχο των ΗΠΑ στην καταπολέμηση του ISIS. Ο Ερντογάν προέτρεψε επανειλημμένα τις ΗΠΑ να διακόψουν τους δεσμούς τους με τον SDF, υποστηρίζοντας ότι η Τουρκία και οι σύμμαχοι της θα επιβλέπουν την ασφάλεια στη βόρεια Συρία.
Η ξαφνική επίθεση της HTS κατά του Άσαντ που οδήγησε και στην ταχεία προέλαση προς την Δαμασκό, στηρίχθηκε ξεκάθαρα από την Τουρκία για να προλάβει τις εξελίξεις και την ανάληψη καθηκόντων του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, στον οποίο ο Ερντογάν θέλει να παρουσιάσει τετελεσμένα εναντίον των Κούρδων.
Τι ακολουθεί;
Η εμπλοκή της Τουρκίας στη Δαμασκό θα μπορούσε να σηματοδοτήσει την αρχή μιας ευρύτερης περιφερειακής στρατηγικής με στόχο την εδραίωση της επιρροής της στη Συρία μετά τον Άσαντ. Με το χρονοδιάγραμμα της Προσωρινής Κυβέρνησης να εκτείνεται έως το 2025, οι επόμενοι μήνες θα είναι κρίσιμοι για να καθοριστεί εάν η σταθερότητα και η ενότητα μπορούν να ριζώσουν στην Συρία, γεγονός δύσκολο φυσικά όταν αυτή την σταθερότητα πρέπει να την επιβάλουν τζιχαντιστές και πρώην μέλη της Αλ Κάιντα.
Η Τουρκία αναμένεται να ζητήσει και βάσεις στην Συρία, στα πλαίσια που το πραγματοποίησε και στην Λιβύη επεκτείνοντας έτσι πιθανότατα και το επιχειρησιακό βεληνεκές της τόσο στην Μέση Ανατολή όσο και στην Ανατολική Μεσόγειο.