Νίκος Δένδιας από 306 ΕΒΤ: «1.000 Drones τον χρόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις» – «Ελληνικές λύσεις & ελληνικά μυαλά» + ΦΩΤΟ/ΒΙΝΤΕΟ

Επίσκεψη στο 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) στις Αχαρνές πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. Ο Υπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο της εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την ενσωμάτωσή τους στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω εγχώριας παραγωγής. […]

Επίσκεψη στο 306 Εργοστάσιο Βάσης Τηλεπικοινωνιών (306 ΕΒΤ) στις Αχαρνές πραγματοποίησε σήμερα Τετάρτη 22 Οκτωβρίου 2025 ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΣ, Αντιστράτηγο Γεώργιο Κωστίδη. Ο Υπουργός ενημερώθηκε για την πρόοδο της εγχώριας παραγωγής μη επανδρωμένων αεροσκαφών και την ενσωμάτωσή τους στις επιχειρησιακές δυνατότητες των Ενόπλων Δυνάμεων μέσω εγχώριας παραγωγής.

Κατά την επίσκεψή του, ο κ. Δένδιας περιηγήθηκε στις εγκαταστάσεις του 306 ΕΒΤ, όπου λειτουργούν τα εργαστήρια ανάπτυξης drones και οι προσομοιωτές επιχειρησιακής εκπαίδευσης. Ο Υπουργός ενημερώθηκε από τον Διοικητή της ΑΣΔΥΣ, Υποστράτηγο Αντώνιο Θεοδοσιάδη, σχετικά με την αποστολή του εργοστασίου και τη συνεργασία του με τη Διεύθυνση Καινοτομίας, το Κέντρο Έρευνας, Τεχνολογικής Ανάπτυξης και Καινοτομίας (ΚΕΤΑΚ) και το Ελληνικό Κέντρο Αμυντικής Καινοτομίας (ΕΛΚΑΚ).

Το 306 ΕΒΤ έχει εξελιχθεί σε κέντρο τεχνολογικής ανάπτυξης και παραγωγής drones κατηγορίας Ι και FPV για ρόλους τόσο επιτήρησης όσο και καμικάζι (και περιφερώμενα πυρομαχικά), με δυνατότητα κατασκευής περισσότερων από 1.000 μονάδων ετησίως όσον αφορά πιθανότατα τα FPV, με βάση τα λόγια του υπουργού. Παράλληλα, διαθέτει δύο πρωτότυπους κινητούς σταθμούς παραγωγής drones που θα παρουσιαστούν για πρώτη φορά στην παρέλαση της 28ης Οκτωβρίου στη Θεσσαλονίκη.

Δηλώσεις Δένδια: «Ελληνικές λύσεις, ελληνικά μυαλά»

Νίκος Δένδιας από 306 ΕΒΤ: «1.000 Drones τον χρόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις» - «Ελληνικές λύσεις, ελληνικά μυαλά»
(*Photο Credits: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος)

Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας χαρακτήρισε το 306 ΕΒΤ «πυλώνα της υποστήριξης των Ενόπλων Δυνάμεων» και υπογράμμισε τη σημασία της εγχώριας τεχνολογικής αυτάρκειας.

«Με πρωτοβουλία του Γενικού Επιτελείου Στρατού υλοποιείται ένα καίριο βήμα στη μετάβαση των Ενόπλων Δυνάμεων στη νέα εποχή. Εδώ όχι μόνο παράγονται drones, αλλά εξελίσσεται και το λογισμικό τους», τόνισε ο κ. Δένδιας.

Αναφερόμενος στην «Ατζέντα 2030», ο Υπουργός σημείωσε ότι το εργοστάσιο αποτελεί «ζωντανή απόδειξη» της τεχνολογικής αναβάθμισης των Ενόπλων Δυνάμεων και συνεχάρη τα στελέχη για την ταχεία πρόοδο.

«Η Ελλάδα εδώ είναι μέσα στον 21ο αιώνα, με πολύ γρήγορα βήματα. Θα συνεχίσουμε αυτή τη μετάβαση, γιατί η χώρα μας αντιμετωπίζει απειλές. Η αποτροπή απαιτεί ελληνικές δυνατότητες, ελληνικά μυαλά και ελληνικά χέρια», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Το 306 ΕΒΤ, που παλαιότερα είχε ως κύρια αποστολή τη συντήρηση drones πολιτικού τύπου, έχει πλέον αναβαθμιστεί σε κέντρο ανάπτυξης, παραγωγής και υποστήριξης στρατιωτικών drones, εξομοιωτών πτήσης και λογισμικού.

Το εργοστάσιο έχει επίσης συμβάλει στην αναβάθμιση των τεθωρακισμένων οχημάτων Μ1117, τα οποία θα συμμετάσχουν στην επερχόμενη παρέλαση, με την προσθήκη ηλεκτροοπτικού αισθητήρα και συνεργαζόμενου drone αναγνώρισης.

«Να έρθει ο Πρωθυπουργός να δει τι φτιάχνουμε εδώ»

Κατά την ολοκλήρωση της επίσκεψης, ο Διοικητής του 306 ΕΒΤ, Συνταγματάρχης (ΤΧ) Ευστάθιος Μπότσης, προσέφερε στον Υπουργό ένα αναμνηστικό drone, κατασκευασμένο στο εργοστάσιο.

«Θα παρακαλέσω τον Πρωθυπουργό να έρθει να δει τι φτιάχνουμε εδώ. Θα αισθανθεί υπερήφανος για το τι έχει επιτευχθεί σε τόσο μικρό χρονικό διάστημα. Είναι δείγμα άλματος, όχι απλώς μιας κατασκευής», δήλωσε ο κ. Δένδιας.

Νίκος Δένδιας από 306 ΕΒΤ: «1.000 Drones τον χρόνο για τις Ένοπλες Δυνάμεις» - «Ελληνικές λύσεις, ελληνικά μυαλά»
(*Photο Credits: Διεύθυνση Ενημέρωσης/Υπουργείο Εθνικής Άμυνας/Ευάγγελος Καραΐσκος)

Η επίσκεψη ανέδειξε τη σταθερή πορεία εκσυγχρονισμού των Ενόπλων Δυνάμεων και τη στρατηγική στόχευση της Ελλάδας στην ανάπτυξη αυτόνομων, εγχώριων τεχνολογικών δυνατοτήτων. Φυσικά η ανακοίνωση του ΥΕΘΑ αποτελεί ένα μικρό βήμα προς αυτό που χρειάζεται η χώρα, αλλά πρέπει να αναγνωριστεί η προσπάθεια των στελεχών που κατάφεραν με ελάχιστους πόρους και σε ελάχιστο χρονικό διάστημα να παρουσιάσουν σημαντικά αποτελέσματα.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

Περισσότερες Εξελίξεις