Σάββατο, 2 Μαρτίου, 2024

Νεύρα Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ μας πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία» – Παράπονα και για F-35 / F-16

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Η Τουρκία απέρριψε την προσφορά των Ηνωμένων Πολιτειών να στείλει το ρωσικής κατασκευής αντιαεροπορικό της σύστημα S-400 στην Ουκρανία. Την προσφορά ανακοίνωσε ο υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος επέκρινε επίσης την πρόταση ως υπονόμευση της κυριαρχίας της Τουρκίας.

Σύμφωνα με τον Τσαβούσογλου, οι ΗΠΑ πρότειναν στην Τουρκία να στείλει το σύστημα S-400 που αγόρασε από τη Ρωσία στην Ουκρανία για εξέταση των δυνατοτήτων του αλλά και χρήση. Ωστόσο, η Τουρκία αρνήθηκε την προσφορά, με το επιχείρημα ότι η κίνηση αυτή προσβάλει την εθνική κυριαρχία του.

Τσαβούσογλου: «Οι ΗΠΑ μας πρότειναν να στείλουμε τους S-400 στην Ουκρανία»
By Vitaly V. Kuzmin – http://vitalykuzmin.net/?q=node/185, CC BY-SA 4.0, https://commons.wikimedia.org/w/index.php?curid=19037633

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Τουρκία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα και αντιμετώπισε βαριές κυρώσεις βάσει του νόμου Countering America’s Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) για την αγορά των S-400.

«Δεν λέμε ότι πρέπει να επιστρέψουμε στα F-35», δήλωσε ο Τσαβούσογλου. “Αυτή τη στιγμή, λέμε δώστε μας τα χρήματά μας. Γιατί παράγουμε τα δικά μας μαχητικά αεροσκάφη. Επιπλέον, θέλουμε να αγοράσουμε το F-16 και η σιωπή στο Κογκρέσο δεν έχει σπάσει”.

Ο Τσαβούσογλου αναφέρθηκε επίσης στις τεταμένες σχέσεις της Τουρκίας με τις ΗΠΑ σχετικά με το πρόγραμμα μαχητικών αεροσκαφών F-35. Η Τουρκία αφαιρέθηκε από το πρόγραμμα και αντιμετώπισε κυρώσεις βάσει του νόμου Countering America's Adversaries Through Sanctions Act (CAATSA) για την αγορά των S-400.
U.S. Air Force photo by Airman 1st Class Yosselin Perla

Ενώ οι διαπραγματεύσεις για τα F-16 έχουν ολοκληρωθεί, δεν έχει γίνει επίσημη ειδοποίηση στο Κογκρέσο από το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, αφήνοντας την Τουρκία σε αδιέξοδο.

Ο Τσαβούσογλου κάλεσε επίσης τις ΗΠΑ να προσφέρουν στην Τουρκία το σύστημα αεράμυνας Patriot, το οποίο η Τουρκία έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον να αγοράσει. Ωστόσο, επέκρινε την έλλειψη επίσημης έγκρισης και για αυτό το σύστημα από το Κογκρέσο.

Η Τουρκία υπέγραψε συμφωνία με τη Ρωσία το 2017 για την αγορά του συστήματος αεράμυνας S-400, καθιστώντας την, την πρώτη χώρα του ΝΑΤΟ που προμηθεύεται το σύστημα από τη Ρωσία. Η συμφωνία είχε αξία 4,4 δισεκατομμυρίων δολαρίων και έγινε από «επείγουσα ανάγκη», σύμφωνα με την τουρκική κυβέρνηση.

Τελευταίες εξελίξεις

«Ερντογάν… καλύτερα να σωπάσεις και να ντρέπεσαι» Πυρά ΥΠΕΞ Ισραήλ κατά Τουρκίας

Κατά του Προέδρου της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ξέσπασε...

Το Ισραήλ «ακρωτηριάζει» την ηγεσία της Χεζμπολάχ και του IRGC του Ιράν – Επίθεση στην Συρία

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή στη συριακή πόλη Μπανιγιάς στην περιοχή...

Διαβάστε ακόμα