Παρασκευή, 29 Μαρτίου, 2024

Νέα ένταση στη Μέση Ανατολή: Οι κατηγορίες των Η.Π.Α. προς το Ιράν και οι διεθνείς αντιδράσεις

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Εντείνεται η κατάσταση στον Κόλπο του Ομάν με την αμερικανική κυβέρνηση να κατηγορεί την Τεχεράνη για τις επιθέσεις στα δύο πετρελαιοφόρα πλοια δημοσιεύοντας μάλιστα και ένα βίντεο-ντοκουμέντο. Η Αμερική υποστηρίζει πως στο εν λόγω βίντεο απεικονίζονται Ιρανοί καταδρομείς να αφαιρούν από το τάνκερ Kokuka Courageous νάρκη που δεν εξεράγη.

Παράλληλα, οι αμερικανικές ένοπλες δυνάμεις διεμήνυσαν χθες ότι δεν επιδιώκουν να εμπλακούν σε νέα ένοπλη σύρραξη στη Μέση Ανατολή, αλλά θα υπερασπίσουν τα συμφέροντά τους, συμπεριλαμβανομένης της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας, ενώ ταυτόχρονα γνωστοποίησαν ότι διατάχθηκε αντιτορπιλικό να πλεύσει προς το σημείο όπου φέρεται να διαπράχθηκε επίθεση, στον Κόλπο του Ομάν.
Από την άλλη πλευρά τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα καταγγέλουν «επικίνδυνη κλιμάκωση». Οι εξελίξεις αυτές θα πρέπει να «ωθήσουν τη διεθνή κοινότητα να αντιδράσει για να διαφυλάξει την ειρήνη και τη σταθερότητα στην περιοχή», είπε υπουργός Εξωτερικών των ΗΑΕ ενώ ο Ιρανός πρόεδρος Χασάν Ροχανί από το Κιργιστάν όπου βρίσκεται δήλωσε ότι οι ενέργειες των ΗΠΑ θέτουν μια σοβαρή απειλή στη σταθερότητα στη Μέση Ανατολή. Ο Ροχανί δεν αναφέρθηκε στις επιθέσεις αλλά επικέντρωσε τις επικρίσεις του στην αποχώρηση πέρυσι του προέδρου των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, από την πυρηνική συμφωνία που εξασφάλισαν το 2015 οι διεθνείς δυνάμεις με το Ιράν.
 Στην ίδια σύνοδο στο Κιργιστάν βρίσκεται και ο πρόεδρος της Κίνας Σι Τζινπίνγκ, ο οποίος δήλωσε ότι η Κίνα θα προωθήσει την σταθερή ανάπτυξη δεσμών με το Ιράν οποιαδήποτε τροπή κι αν πάρει η κατάσταση. Παράλληλα το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ανακοίνωσε σήμερα ότι όλες οι πλευρές θα πρέπει να δείξουν αυτοσυγκράτηση.
Ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Τζέρεμι Χαντ δήλωσε σήμερα ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος για να μην πιστέψει η Βρετανία την εκτίμηση των ΗΠΑ ότι το Ιράν ευθύνεται για τις επιθέσεις.
«Θα κάνουμε και τη δική μας ανεξάρτητη εκτίμηση, έχουμε τη δική μας διαδικασία με την οποία το κάνουμε, (αλλά) δεν έχουμε κανέναν λόγο να μην πιστέψουμε την αμερικανική εκτίμηση και το ένστικτό μας μας λέει να την πιστέψουμε διότι αυτοί είναι ο στενότερος σύμμαχός μας», δήλωσε σήμερα στον ραδιοφωνικό σταθμό του BBC ο Τζέρεμι Χαντ, στο ίδιο πνεύμα με τις δηλώσεις που έκανε και αργά χθες το βράδυ.

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα