Τρίτη, 16 Ιουλίου, 2024

Μητσοτάκης: “Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία τι θα κάνουμε”

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Λιβύη αναφέρθηκε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής και κυρίως την τουρκική προκλητικότητα και τις εξελίξεις στην Λιβύη αναφέρθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στη συζήτηση που είχε με τον καθηγητή Ιστορίας των Πανεπιστημίων Χάρβαρντ και Στάνφορντ, Νιάλ Φέργκιουσον στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ του Νταβός.

Για τις εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τον αγωγό EastMed υπογράμμισε ότι “στο τέλος της μέρας θα πρέπει να παίξουμε με τους κανόνες του διεθνούς Δικαίου”. Είπε χαρακτηριστικά πως “εμείς παίζουμε με τους κανόνες. Η Ευρωπαϊκή Ένωση βασίζεται στους κανόνες”.

“Δεν θα ρωτήσουμε την Τουρκία για το τι θα κάνουμε” τόνισε, καθώς εξήγησε ότι ο αγωγός φυσικού αερίου είναι θέμα ενεργειακής ασφάλειας.

Για τη Λιβύη ανέφερε ότι δεν μπορεί να υπάρξει πολιτική λύση στην οποία θα πρέπει να συμφωνήσει η Ευρώπη και θα πρέπει να συμφωνήσει και η Ελλάδα χωρίς να ακυρωθούν οι συμφωνίες της κυβέρνησης της Τρίπολης με την Τουρκία.

“Πρέπει να κοιτάξετε τον χάρτη, Λιβύη και Τουρκία δεν έχουν θαλάσσια σύνορα και η συνθήκη που υπέγραψαν δεν λαμβάνει υπόψη δικαιώματα δικών μας νησιών” σημείωσε ο πρωθυπουργός.

“Υπήρξα πολύ ξεκάθαρος στην Άνγκελα Μέρκελ ότι ήταν λάθος που δεν προσκλήθηκε η Ελλάδα στο Βερολίνο”, ανέφερε ο Κυριάκος Μητσοτάκης, αλλά ταυτόχρονα εκτίμησε πως θα γίνει δεκτό το αίτημα της χώρας μας για συμμετοχή στις επόμενες φάσεις της διαδικασίας.

Παράλληλα, τόνισε ότι ο σεβασμός στο διεθνές δίκαιο είναι αυτό που μένει στο τέλος της μέρας και εξέφρασε την ικανοποίηση του που η Ελλάδα έχει τη στήριξη όλων των κρατών-μελών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε ότι υπήρξαν αυξημένες ροές προσφύγων και μεταναστών και προβληματική κατάσταση στα νησιά, ενώ υποστήριξε ότι η Τουρκία σίγουρα χρησιμοποιεί το θέμα ως μοχλό πίεσης.

Επιπλέον εξήγησε ότι το ελληνικό κράτος θα στηρίξει τους κατοίκους στα νησιά και τόνισε την ανάγκη για ενιαία ευρωπαϊκή πολιτική. Μάλιστα αναγνώρισε ότι από την Ε.Ε. δεν πήρε την απάντηση που θα ήθελε στο θέμα των ασυνόδευτων παιδιών.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

00:02:23

Λουκασένκο: «Κανένα πρόβλημα μεταξύ Λευκορωσίας και Ουκρανίας» – Τι ανέφερε για τις δυνάμεις στα σύνορα

Ο πρόεδρος της Λευκορωσίας Αλεξάντρ Λουκασένκο (Aleksandr Lukashenko) ανακοίνωσε...

Διαβάστε επίσης

AIM-9: Η ιστορία του φονικού “FOX-2”

Ο AIM-9 Sidewinder είναι ο πιο διαδεδομένος σε χρήση...

Arrow 3: Το εξωατμοσφαιρικό αντιβαλλιστικό σύστημα που «έρχεται» στην Ευρώπη μέσω Sky Shield

Το Arrow 3 είναι ένα αντιβαλλιστικό σύστημα που αναχαιτίζει...

Saab Swordfish: Ένας ιδανικός αντικαταστάτης των Ελληνικών P-3 Orion

Η αναβάθμιση των τεσσάρων αεροσκαφών ναυτικής συνεργασίας P-3B Orion...

Lockheed F-104 Starfighter: Ένα αεροσκάφος σύμβολο της Πολεμικής Αεροπορίας

Λίγα μαχητικά έχουν αφήσει αποτύπωμα ανάλογο με αυτό του...

UAV AEROSTAR: Τα «μάτια» της Εθνικής Φρουράς στην ανατολική Μεσόγειο

Στο σημερινό άρθρο της στήλης μας «Αεροπορική Τρίτη» θα...

PUMA: To Γερμανικό ΤΟΜΑ (IFV)

To PUMA είναι ένα ΤΟΜΑ (IFV) των γερμανικών εταιριών...

MOWAG PIRANHA: Το ελβετικό θωρακισμένο για όλες τις χρήσεις

To MOWAG Piranha είναι ένα αμφίβιο ελβετικό θωρακισμένο όχημα...

Φρεγάτες Τύπου ‘S’ (Kortenaer / Standard): Οι φρουροί του Αιγαίου

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Ναυτική Κυριακή» θα...

Εξελίξεις