Τρίτη, 19 Μαρτίου, 2024

Μητσοτάκης / Mακρόν: Αύριο η Συνάντηση

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση


Στην ατζέντα των συνομιλιών του πρωθυπουργού ως κύριοι στόχοι ειναι:
Α. Επενδύσεις
Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, διατηρεί πολύ καλές σχέσεις με τον Εμανουέλ Μακρόν καθώς γνωρίζονται από την εποχή που ο Γάλλος Πρόεδρος ήταν υπουργός Οικονομίας. Μάλιστα ο κ. Μητσοτάκης είχε συναντηθεί για πρώτη φορά με τον κ. Μακρόν το Μάιο του 2016, στο γραφείο του στο Παρίσι, ενώ τον είδε ξανά, ως Πρόεδρο της Γαλλίας αυτή τη φορά, τον Σεπτέμβριο του 2017, κατά την επίσημη επίσκεψή του στην Αθήνα.
Στο πλαίσιο της αυριανής συνάντησής τους στο Παρίσι, ο Πρωθυπουργός θα απευθύνει κάλεσμα στους Γάλλους επενδυτές να εκμεταλλευτούν τις προοπτικές που ανοίγονται στην Ελλάδα μετά τις εκλογές της 7ης Ιουλίου και καταγράφονται ήδη στην αποκλιμάκωση των αποδόσεων των ελληνικών ομολόγων, στο επιτόκιο-ρεκόρ για την έκδοση του νέου 7ετούς τίτλου, στη θετική πορεία του ελληνικού χρηματιστηρίου και τη σημαντική βελτίωση του δείκτη οικονομικού κλίματος. Σημειώνεται ότι το ενδιαφέρον των Γάλλων επενδυτών είναι μεγάλο και καλύπτει σειρά τομέων όπως η ενέργεια, τα δίκτυα, οι κατασκευές και ο τουρισμός.
Β. Συμφωνία για την ανάπτυξη
Οι αγορές εμπιστεύονται το μεταρρυθμιστικό πρόγραμμα της νέας ελληνικής κυβέρνησης και η χώρα βρίσκεται στην ορθή τροχιά για την επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα το 2019. Παράλληλα, παρά το βάρος που συνεπάγεται, η κυβέρνηση έχει ξεκαθαρίσει ότι θα τηρήσει τον στόχο και το 2020. Ωστόσο, η παραδοχή αυτή θα συνοδεύεται στις συνομιλίες του Παρισιού από την έμφαση που πρέπει να δίνεται στην ανάπτυξη, στην ανάγκη να φύγουμε μπροστά με γρήγορα βήματα.
Η στόχευση του Πρωθυπουργού για τη μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 2021 αποτελεί απαράγραπτη δέσμευση, ώστε να απελευθερωθεί επιπλέον δημοσιονομικός χώρος για τη μείωση των φόρων και των εισφορών και τη στήριξη των πλέον αδύναμων. Στα ταξίδια του στο εξωτερικό και στις επαφές με ξένους ηγέτες, με πρώτο σταθμό το Παρίσι και το ραντεβού με τον Πρόεδρο Μακρόν, ο κ. Μητσοτάκης θα θέσει τις παραμέτρους μιας συμφωνίας για την ενίσχυση της ανάπτυξης στην Ελλάδα.
Ο οδικός χάρτης περιλαμβάνει από Ελληνικής πλευράς, τη μείωση των φόρων που ήδη δρομολογείται, την ταχεία υλοποίηση των μεταρρυθμίσεων, το ξεμπλοκάρισμα των επενδύσεων και την απελευθέρωση της οικονομίας από γραφειοκρατικά εμπόδια. Το αίτημα, επομένως, της Ελληνικής κυβέρνησης για τη μείωση των πλεονασμάτων θα τεθεί στη βάση της νέας πραγματικότητας που διαμορφώνεται (αποκατάσταση εμπιστοσύνης, εντυπωσιακή μείωση επιτοκίων και αποδόσεων των ομολόγων) αλλά και του κοινού συμφέροντος της Ελλάδας και των εταίρων της για υψηλή ανάπτυξη η οποία βελτιώνει με καθοριστικο τρόπο και τη βιωσιμότητα του χρέους.
Γ. Η ασφάλεια και η σταθερότητα στην περιοχή
Η Ελλάδα είναι εξωτερικό σύνορο της Ευρώπης, άρα θα πρέπει να έχει λόγο στην πολιτική της Ευρώπης για τη μετανάστευση και τη φύλαξη των συνόρων. Και βέβαια η Ελλάδα είναι η μόνη χώρα της περιοχής, η οποία είναι μέλος του ΝΑΤΟ, μέλος του ευρώ και πυλώνας σταθερότητας σε μια δύσκολη περιοχή. Με δεδομένες τις τελευταίες εξελίξεις, η παρουσία μεγάλων ενεργειακών εταιρειών στην Ανατολική Μεσόγειο και Νότια της Κρήτης δείχνει από τη μια πλευρά τις δυνατότητες επενδύσεων και συνεργασίας στο πεδίο αυτό, ενώ συμβάλλει στη διατήρηση ενός περιβάλλοντος ασφάλειας και σταθερότητας στην περιοχή. Στις επαφές του Παρισιού θα συζητηθούν σε βάθος τα ζητήματα ασφάλειας και αμυντικής συνεργασίας Ελλάδας – Γαλλίας ενώ δεν είναι τυχαίο ότι στην Ελληνική αποστολή στο Παρίσι συμμετέχει και ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας κ. Αλέξανδρος Διακόπουλος.
Δ. Στήριξη στην “πράσινη” ατζέντα Μακρόν – αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών
Πολλά στοιχεία της Ευρωπαϊκής του ατζέντας του κ. Μακρόν βρίσκουν απόλυτα σύμφωνο τον κ. Μητσοτάκη, όπως ο κοινός προϋπολογισμός και η ενίσχυση της αμυντικής συνεργασίας. Πέραν αυτών, βασικό σημείο σύγκλισης είναι η αντιμετώπιση των επιπτώσεων της κλιματικής αλλαγής.  
Ελλάδα και Γαλλία, μπορούν να προχωρήσουν σε συνέργειες στους τομείς του περιβάλλοντος και της ενέργειας οι οποίες θα εκτείνονται από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, την ανακύκλωση και τη διαχείριση των απορριμμάτων ως την ορθολογική αξιοποίηση των φυσικών πόρων, την καινοτομία και την ηλεκτροκίνηση στις πόλεις. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα με μοναδικό φυσικό πλούτο και αντιμετωπίζει όπως και η Γαλλία μεγάλες προκλήσεις για την προστασία του περιβάλλοντος, ο κ. Μητσοτάκης αναμένεται στηρίξει την “πράσινη” ατζέντα του Προέδρου Μακρόν προτείνοντας παράλληλα να βρεθούν στην πρώτη γραμμή της προσπάθειας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο ώστε ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Πολιτικής Προστασίας (RescEU) να αποκτήσει τις μόνιμες και σταθερές δομές που χρειάζεται για να συνδράμει σε έκτακτες καταστάσεις κάθε Ευρωπαϊκή χώρα.
Το πρόγραμμα Μητσοτάκη 
16.00: Άφιξη στο Προεδρικό Μέγαρο Ηλυσίων. Κοινές Δηλώσεις στον Τύπο κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.
16.00-16.45: Παράλληλο πρόγραμμα κ. Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Ξενάγηση στο Προεδρικό Μέγαρο. Συνάντηση με την κ. Μακρόν.
16.15: Διευρυμένες συνομιλίες αντιπροσωπειών.
16.45: Κατ’ ιδίαν συνάντηση κ. Πρωθυπουργού με Πρόεδρο κ. Μακρόν.

Τελευταίες εξελίξεις

«Η Κύπρος θα ήταν δική μας» – Ερντογάν για την Τουρκική Εισβολή του 1974

Άγκυρα, Τουρκία - Σε δηλώσεις σχετικά με την τουρκική...

Δήλωση Πούτιν για Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο και δυτικές χώρες

Μόσχα, Ρωσία - Στην πιθανότητα ενός τρίτου παγκοσμίου πολέμου...

Διαβάστε ακόμα