Πέμπτη, 28 Μαρτίου, 2024

Μήνυμα προς πάσα κατεύθυνση στην τετραμερή σύνοδο με Ελλάδα, Γαλλία, Κύπρο & Αίγυπτο

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Σε δηλώσεις προχώρησε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μετά την κοινή συνάντηση που είχε με τους ομολόγους του από τη Γαλλία, την Αίγυπτο και την Κυπριακή Δημοκρατία.

“Σήμερα εξετάσαμε στις μακρές μας συζητήσεις τις κοινές προκλήσεις, αλλά και τις κοινές μας ευκαιρίες στην ευρύτερη περιοχή, στην Ανατολική Μεσόγειο, στη Μέση Ανατολή, στο Σαχέλ.” είπε αρχικά ο Νίκος Δένδιας.

“Κυρίες και κύριοι, η στρατηγική σχέση μεταξύ των τεσσάρων χωρών μας βασίζεται στο στέρεο θεμέλιο των κοινών μας Αρχών, όπως ο σεβασμός στο Διεθνές Δίκαιο, στο Δίκαιο της Θάλασσας, στην ειρηνική επίλυση των διαφορών, στην απαγόρευση της απειλής της χρήσης βίας, όπως ρητά ορίζει ο Καταστατικός Xάρτης των Ηνωμένων Εθνών.

Και, βέβαια, στον σεβασμό που έχουμε όλοι μας στην κυριαρχία και στα κυριαρχικά δικαιώματα όλων των κρατών.

Οι Αρχές αυτές αποτυπώνονται στα Κοινά Ανακοινωθέντα που έχουμε υιοθετήσει από τον Ιανουάριο του 2020 μέχρι σήμερα.

Είναι δυσάρεστο το ότι, παρότι έχουμε διανύσει 24 σχεδόν μήνες από τότε, τα θέματα που μας απασχολούν παραμένουν επίκαιρα.

Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε δηλαδή στο Αιγαίο, την Ανατολική Μεσόγειο, τη Λιβύη είναι ίδιες. Και κοινός παρονομαστής των περισσότερων από αυτές παραμένει η γείτων Τουρκία.

Η Τουρκία συνεχίζει να απειλεί με πόλεμο την Ελλάδα, συνεχίζει να παραβιάζει την κυριαρχία και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, συνεχίζει να κατέχει παράνομα έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας, συνεχίζει να παραβιάζει τις θαλάσσιες ζώνες της, συνεχίζει να υποθάλπει τη Μουσουλμανική αδελφότητα.

Έδωσε παράδειγμα εργαλειοποίησης του μεταναστευτικού, το οποίο βρίσκει μιμητές τώρα στη Λευκορωσία.

Και, βεβαίως, η Τουρκία διατηρεί στρατιωτικές δυνάμεις και μισθοφόρους στη Λιβύη και εμμένει στο ανύπαρκτο και παράνομο τουρκο-λιβυκό μνημόνιο.

Όμως θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η σημερινή συνάντηση δεν αποτελεί μια συνάντηση εναντίον της Τουρκίας.

Εμείς, όλες οι χώρες, επιθυμούμε καλές σχέσεις με την Τουρκία και έναν εποικοδομητικό διάλογο, αλλά, βεβαίως, πάντα στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου και του Διεθνούς Δικαίου της Θάλασσας.

Δικό μας κοινό όραμα είναι η εμπέδωση της ειρήνης, της ασφάλειας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή μας.

Και ελπίζουμε ότι η Τουρκία θα προσχωρήσει κάποια στιγμή στο πλαίσιο αυτών των Αρχών στο Διεθνές Δίκαιο,  συμπεριλαμβανομένων του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας. Κάτι που θα ανοίξει νέους ορίζοντες στις σχέσεις μας.

Βεβαίως αυτό σήμερα φαίνεται σαν ένα μακρινό όνειρο.

Έχουμε ακόμα την απειλή πολέμου, την κατοχή εδαφών άλλων χωρών, την εξαγωγή μισθοφόρων, την εξαγωγή drones, τις παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τις φυλακίσεις δημοσιογράφων.

Όσον αφορά όμως τη δική μας συνάντηση, οφείλω να πω ότι αποδεικνύει την ύπαρξη μιας τεράστιας δυναμικής που χαρακτηρίζει τις σχέσεις μεταξύ των χωρών μας.

Και που μπορεί, ενόψει μάλιστα και της σημαντικής ευκαιρίας που μας παρέχει η Γαλλική Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης που αρχίζει από την 1η Ιανουαρίου του 2022, να δημιουργήσει μια άλλη πραγματικότητα στην περιοχή υπηρετώντας ακριβώς τις αρχές της σταθερότητας, της ειρήνης και της ευημερίας των λαών.” είπε ο Υπουργός Εξωτερικών σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση του υπουργείου.

NEMESISHD.GR

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα