ΜΕΤΑΦΡΑΣΜΕΝΕΣ ΟΙ ΔΗΛΩΣΕΙΣ ΜΠΑΪΝΤΕΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΠΕΤΕΙΟ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΕΠΑΝΑΣΤΑΣΗΣ

Επίσημη ανακοίνωση εξέδωσε ο Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν για τον εορτασμό των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Ακολουθεί η ανακοίνωση:

“Ακριβώς πριν από 200 χρόνια, εμπνευσμένος από τα ίδια ιδανικά της ελευθερίας, της αυτοδιακυβέρνησης και της παθιασμένης πίστης στη δημοκρατία που πυροδότησε την Αμερικανική Επανάσταση, ο λαός της Ελλάδας δήλωσε την ανεξαρτησία του. Σήμερα, ο λαός των Ηνωμένων Πολιτειών συμμετέχει με τον ελληνικό λαό στον εορτασμό της δημιουργίας του σύγχρονου ελληνικού κράτους – και γιορτάζει δύο αιώνες διαρκούς φιλίας μεταξύ των εθνών μας.

Την Ημέρα της Ελληνικής Ανεξαρτησίας γιορτάζουμε την ιστορία και τις αξίες που ενώνουν τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής και την Ελληνική Δημοκρατία. Οι ιδρυτές μας εμπνεύστηκαν από το παράδειγμα της αρχαίας Ελλάδας καθώς διαμόρφωσαν το Σύνταγμά μας και δημιούργησαν την πρώτη σύγχρονη δημοκρατία στον κόσμο. Λίγες δεκαετίες αργότερα, οι Αμερικανοί Φιλελλήνες υπερασπίστηκαν την προσπάθεια της Ελλάδας για ανεξαρτησία, δημιουργώντας μια στενή σχέση μεταξύ των λαών μας που άνθισε τα επόμενα χρόνια.

Κατά τη διάρκεια της καριέρας μου, είχα το προνόμιο να συνεργαστώ στενά με πολλούς Έλληνες πρωθυπουργούς. Είχα τη ευλογία να έχω μακροχρόνιες φιλίες στην ελληνοαμερικανική κοινότητα, συμπεριλαμβανομένου ενός μεγάλου ηγέτη που χάσαμε πρόσφατα, του γερουσιαστή Paul Sarbanes. Από νεαρή ηλικία, θαύμαζα το θάρρος, την αξιοπρέπεια και την τιμή που καθορίζει την ελληνική κοινότητα – την απροθυμία να λυγίσει ή να υποκύψει μπροστά στην αδικία ή να δεχτεί κατάχρηση εξουσίας.

Σήμερα, η Ελλάδα είναι ένας κρίσιμος σύμμαχος του ΝΑΤΟ και φίλος των Ηνωμένων Πολιτειών, και ηγέτης για την ειρήνη και την ευημερία στις περιοχές της Ανατολικής Μεσογείου, της Μαύρης Θάλασσας και των Δυτικών Βαλκανίων. Οι Ηνωμένες Πολιτείες χαιρετίζουν τη δέσμευση της Ελλάδας να φιλοξενήσει τη Δραστηριότητα Ναυτικής Υποστήριξης των Ηνωμένων Πολιτειών στον κόλπο της Σούδας, στην Κρήτη και στις δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών αλλού στην Ελλάδα. Μέσω του συνεχιζόμενου στρατηγικού διαλόγου, έχουμε προωθήσει τη σχέση μας σχεδόν από κάθε άποψη. Έχουμε επιταχύνει την πρόοδο στο να καταστήσουμε την περιοχή πιο ασφαλή και έχουμε αυξήσει το εμπόριο και τις επενδύσεις που φέρνουν θέσεις εργασίας και ευημερία στους ανθρώπους των εθνών μας και στον κόσμο.

Η ισχυρή και ιστορική μας σχέση συνεχίζει να μεγαλώνει σε βάθος και εύρος. Έχουμε διαφοροποιήσει τις πηγές ενέργειας της περιοχής, έχουμε βελτιώσει τις εκπαιδευτικές και πολιτιστικές ανταλλαγές, έχουμε συνεργαστεί στην αντιτρομοκρατία και επιβεβαιώσαμε τη δέσμευσή μας για το κράτος δικαίου. Καθώς τιμούμε την κοινή ιστορία και τα επιτεύγματά μας, πιστεύουμε ότι οι κοινές αξίες που έχουν καθοδηγήσει τις κοινωνίες μας για 200 χρόνια θα μας βοηθήσουν να πετύχουμε ακόμη περισσότερα τα επόμενα χρόνια.

Αυτή η επέτειος των 200 ετών υπενθυμίζει στους Αμερικανούς και τους Έλληνες την διαρκή ισχύ των αρχών που πυροδότησαν τις αντίστοιχες επαναστάσεις μας και τις αξίες που υποστηρίζουν τις δημοκρατίες μας. Συγχαίρουμε τους Ελληνοαμερικανικούς οργανισμούς, τους περίπου 3 εκατομμύρια Αμερικανούς ελληνικής καταγωγής και τον ελληνικό λαό για ένα έτος εορτασμών και εκδηλώσεων γιορτάζοντας αυτό το ιστορικό ορόσημο τόσο στις Ηνωμένες Πολιτείες όσο και στην Ελλάδα. Μαζί, θα συνεχίσουμε να σηκώνουμε ψηλά τη λάμπα της δημοκρατίας, όποιες και αν είναι οι προκλήσεις.

ΤΩΡΑ, ΩΣ ΕΚ ΤΟΥΤΟΥ, ΕΓΩ, Ο JOSEPH R. BIDEN JR., Πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δυνάμει της εξουσίας που μου έχει ανατεθεί από το Σύνταγμα και τους νόμους των Ηνωμένων Πολιτειών, δια τούτου ανακηρύσσω την 25η Μαρτίου 2021, ως Ελληνική Ημέρα Ανεξαρτησίας: Εθνική Ημέρα Εορτασμού της Ελληνικής και Αμερικανικής Δημοκρατίας, και καλώ τον λαό των Ηνωμένων Πολιτειών να τηρήσει αυτήν την ημέρα με κατάλληλες τελετές και δραστηριότητες.

ΣΕ ΜΑΡΤΥΡΙΑ ΤΩΝ ΑΝΩΤΕΡΩ, έχω θέσει εδώ το χέρι μου αυτήν την εικοστή τέταρτη ημέρα του Μαρτίου, το σωτήριον έτος δύο χιλιάδες είκοσι ένα, και διακοσιοστό τεσσαρακοστό πέμπτο (245) έτος της Ανεξαρτησίας των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής.

JOSEPH R. BIDEN JR.”

Share