Τετάρτη, 29 Νοεμβρίου, 2023

Μεσαία δάχτυλα και επικίνδυνοι ελιγμοί στις σχέσεις Αυστραλίας, Κίνας και Καναδά

Κοινοποίηση

Παρακαλούμε αφήστε ενεργές τις διαφημίσεις στο nemesishd.gr και στηρίξτε την προσπάθεια μας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Μια απίστευτη κρίση έχει ξεσπάσει μεταξύ της Κίνας, της Αυστραλίας και του Καναδά, με Κινέζους πιλότους να έχουν δείξει το μεσαίο δάχτυλο σε στρατιωτικά αεροσκάφη και μια διπλωματική κρίση να έχει προκληθεί απο σειρά επεισοδίων κατα την διάρκεια αναχαιτίσεων.

Αυτή την εβδομάδα, η Κίνα αντέκρουσε τους ισχυρισμούς του Καναδά και της Αυστραλίας ότι οι Κινέζοι πιλότοι ενήργησαν ανεύθυνα κατά την αναχαίτιση αεροπλάνων στον διεθνή εναέριο χώρο.

Οι εκπρόσωποι του υπουργείου Άμυνας της Κίνας κατηγόρησαν τόσο την Αυστραλία όσο και τον Καναδά ότι εμπλέκονται σε δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών και δήλωσαν ότι η συμπεριφορά των πιλότων της Πολεμικής Αεροπορίας του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού (PLAAF) ήταν κατάλληλη και εντός του νόμου.

Κατά τη διάρκεια των πτήσεων τους που έχουν εγκριθεί από τον ΟΗΕ πάνω από τη Θάλασσα της Ανατολικής Κίνας, τα καναδικά πληρώματα φέρεται να ήρθαν σε επαφή με μέλη της Κινεζικής Πολεμικής Αεροπορίας που ενεργούσαν με «αντιεπαγγελματικό» τρόπο.

Photo: Sgt Frank Hudec, Canadian Forces Combat Camera

Σύμφωνα με αναφορές από την Αυστραλία, ένα από τα αεροπλάνα τους που πετούσε πάνω από τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας ανέφερε ότι αντιμετώπισε και αυτό αυτην την ανάρμοστη συμπεριφορά.

Σε δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα τη Δευτέρα, ο συνταγματάρχης Wu Qian του Λαϊκού Απελευθερωτικού Στρατού είπε: «Πρόσφατα, τα καναδικά στρατιωτικά αεροσκάφη ενίσχυσαν τις κοντινές αναγνωρίσεις και τις προκλήσεις κατά της Κίνας με το πρόσχημα της εφαρμογής των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών».

Ο Κινέζος συνταγματάρχης είπε ότι, τα καναδικά πληρώματα «θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια της Κίνας και την ασφάλεια του στρατιωτικού προσωπικού της».

«Σε απάντηση στις προκλητικές ενέργειες και τις εχθρικές και αντιεπαγγελματικές επιχειρήσεις των καναδικών στρατιωτικών αεροσκαφών», είπε ο Γου και πρόσθεσε «ο κινεζικός στρατός ανέλαβε λογικές, αποτελεσματικές, ασφαλείς και επαγγελματικές ενέργειες».

Μεσαία δάχτυλα και επικίνδυνοι ελιγμοί στις σχέσεις Αυστραλίας, Κίνας και Καναδά - Κίνα
U.S. Navy photo by Senior Chief Mass Communication Specialist RJ Stratchko

Ο Γου δήλωσε ότι το Πεκίνο έχει διαμαρτυρηθεί στον Καναδά μέσω της διπλωματικής οδού και προέτρεψε τον καναδικό στρατό «να πειθαρχήσει αυστηρά το προσωπικό της πρώτης γραμμής του».

Η απάντησή του έρχεται μετά από δήλωση που δόθηκε στη δημοσιότητα την 1η Ιουνίου από τις Καναδικές Ένοπλες Δυνάμεις, στην οποία ανέφερε ότι τα πληρώματα των αεροσκαφών θαλάσσιας περιπολίας CP-140 της Βασιλικής Αεροπορίας του Καναδά αναχαιτίζονταν απο Κινεζικά μαχητικά συχνά μετά την επιβολή κυρώσεων των Ηνωμένων Εθνών κατά της Βόρειας Κορέας στο πλαίσιο της επιχείρησης ΝΕΟ.

Καναδική εφημερίδα κατηγόρησε τους Κινέζους, ότι πετούσαν από 20 έως 100 πόδια κοντά στο Καναδικό αεροσκάφος, για να δημιουργήσουν οπτική επαφή και να σηκώσουν τα μεσαία δάχτυλά τους στους Καναδούς που κάθονταν στο απέναντι πιλοτήριο.

Ακόμα, σε ένα νέο περιστατικό πρόσφατα, κινεζικό μαχητικό J-16 «απελευθέρωσε φωτοβολίδες (flairs)» μπροστά στο αυστραλιανό αεροσκάφος, σύμφωνα με τον Richard Marles, ο οποίος διορίστηκε υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας τον Μάιο.

Μεσαία δάχτυλα και επικίνδυνοι ελιγμοί στις σχέσεις Αυστραλίας, Κίνας και Καναδά
P-8A

Σύμφωνα με όσα είπε ο Marles, «Το J-16 στη συνέχεια επιτάχυνε και πέρασε ξυστά απο τη μύτη του P-8 πριν περάσει ξανά μπροστά από το P-8 σε πολύ κοντινή απόσταση»

«Εκείνη τη στιγμή, εκτόξευσε μικρά κομμάτια αλουμινίου γνωστά και ως «chaffs», μερικά από τα οποία απορροφήθηκαν από τον κινητήρα του αεροσκάφους P-8», ανέφερε ο Υπουργός Άμυνας της Αυστραλίας.

Διαβάστε ακόμα: Το ΓΕΣ εξετάζει το MLRS TAMNAVA και αναβάθμιση των RM-70 (nemesishd.gr)

Τελευταίες εξελίξεις

Διαβάστε ακόμα