Connect with us

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

“ΑΝ ΜΑΣ ΑΚΟΥΓΕ Η Ε.Ε. ΔΕΝ ΘΑ ΚΑΤΑΛΗΓΑΜΕ ΕΔΩ” – ΚΟΥΜΟΥΤΣΑΚΟΣ ΠΡΟΣ DIE WELT

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου και επιστροφής της

Την ανάγκη μεταρρύθμισης του Κανονισμού του Δουβλίνου και επιστροφής της Ελλάδας και της Τουρκίας στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων επαναφέροντας ταυτόχρονα και τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας εξέφρασε σε συνέντευξή του στη γερμανική εφημερίδα Die Welt ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου, Γιώργος Κουμουτσάκος.

Στην εν λόγω συνέντευξη ο κ. Κουμουτσάκος υπενθυμίζει τις απειλές της τουρκικής κυβέρνησης να ανοίξει τα σύνορα από τον περασμένο Ιούλιο και έπειτα αναφέροντας τα εξής: «έχω επανειλημμένα προειδοποιήσει όλους τους συνομιλητές μου σε επίπεδο ΕΕ σχετικά με τον επικείμενο κίνδυνο.

Πιστεύω ότι η αντίδραση της Ευρωπαϊκής Ένωσης στην κατάσταση θα ήταν ισχυρότερη και πιο συγκεκριμένη αν μας είχαν ακούσει πιο προσεκτικά και θα έστελνε ένα ισχυρό μήνυμα στην Τουρκία. Θα έπρεπε να είχε καταστεί ξεκάθαρο ότι η ΕΕ δεν μπορεί να εκβιαστεί. Αυτό δεν συνέβη και τώρα ο Ερντογάν πραγματοποίησε τις απειλές του».

Επισημαίνει, πάντως, πως το γεγονός ότι οι ηγέτες των θεσμικών οργάνων της ΕΕ ήρθαν στα χερσαία σύνορα με την Τουρκία «ήταν ένα ισχυρό μήνυμα».

Ο κ. Κουμουτσάκος τονλιζει ότι η Ελλάδα ζητάει μεταρρύθμιση του Κανονισμού του Δουβλίνου λέγοντας ότι «δεν μπορεί να συνεχιστεί αυτό, ουσιαστικά τα σύνορά μας είναι τα σύνορα ολόκληρης της ΕΕ», ενώ εκφράζει την ανησυχία του ότι μετά το κλείσιμο των χερσαίων συνόρων οι ροές θα κατευθυνθούν προς τα νησιά.

«Πρέπει να αναβαθμίσουμε τον εξοπλισμό μας και επιθυμούμε περισσότερη στήριξη από τη Frontex και γενικά περισσότερη ευρωπαϊκή παρουσία στα νησιά», προσθέτει.

Επιπλέον, χαρακτηρίζει fake news τους ισχυρισμούς της Άγκυρας ότι περισσότεροι από 100.000 άνθρωποι έχουν ήδη έρθει στην Ελλάδα από την Τουρκία, ότι οι ελληνικές δυνάμεις ασφαλείας σκότωσαν μετανάστες στα σύνορα και ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί βαρύ οπλισμό στα σύνορα και υπογραμμίζει:

«Η Τουρκία διεξάγει έναν υβριδικό πόλεμο και το πρώτο θύμα είναι η αλήθεια».

Επίσης, σχετικά με την απόφαση της Τουρκίας να στείλει 1.000 στρατιώτες στα σύνορά της, ο αναπληρωτής υπουργός απαντά ότι:

«Αυτή η απόφαση είναι πολύ επικίνδυνη, είναι μια περαιτέρω κλιμάκωση. Με αυτό, η Τουρκία δεν εκμεταλλεύεται πλέον μόνο τους απελπισμένους, αλλά τους χρησιμοποιεί ως όπλα.

Η Άγκυρα κάνει ό, τι μπορεί για να πάρει περισσότερα χρήματα από την ΕΕ και να στηρίξει τη σύγκρουση στη Συρία», ενώ προσθέτει ότι η ενέργεια αυτή της Τουρκίας «θα μπορούσε να προκαλέσει αστάθεια σε ολόκληρη την περιοχή».

«Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σταματήσει πια να εκβιάζει εμάς και την Ευρώπη. Πρέπει να επιστρέψουμε στην τραπέζι των διαπραγματεύσεων και να επαναφέρουμε τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, την οποία η ‘Αγκυρα παραβιάζει αυτή τη στιγμή. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος», προσθέτει ο αναπληρωτής υπουργός Μετανάστευσης.

Σχετικά με την απόφαση της κυβέρνησης να αναστείλει το δικαίωμα υποβολής ασύλου στους νεοεισερχόμενους πρόσφυγες και μετανάστες ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί ότι «ήταν μια ασυνήθιστη απόφαση γιατί έχουμε μια εξαιρετικά επικίνδυνη κατάσταση» και σημειώνει ότι «το άρθρο 15 της Ευρωπαϊκής Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου προβλέπει έκτακτη ανάγκη. Και την έχουμε. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να υπάρχουν εξαιρέσεις».

Για όσους πρόσφυγες και μετανάστες έχουν φτάσει στο ελληνικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες, ο κ. Κουμουτσάκος εξηγεί ότι «κρατούνται σε στρατόπεδα επειδή έχουν περάσει παράνομα τα σύνορά μας».

Τονίζει ότι «τελικά οι άνθρωποι πρέπει να επιστρέψουν στις χώρες καταγωγής τους» και σε ερώτηση για το αν είναι δύσκολο να πειστούν οι χώρες προέλευσης να δεχτούν επιστροφές, απαντά ότι «υπάρχουν πολλές διαφορετικές επιλογές, όπως για παράδειγμα η επιλογή της οικειοθελούς επιστροφής. Αυτή τη στιγμή, εξετάζουμε όλες τις επιλογές».

Τέλος, ο αναπληρωτής υπουργός καταδικάζει τις επιθέσεις σε πρόσφυγες και δημοσιογράφους στη Μυτιλήνη, τις οποίες χαρακτηρίζει «μεμονωμένες περιπτώσεις» και κάνει λόγο για «μεταναστευτική κόπωση» στα νησιά τα τελευταία πέντε χρόνια.

Comments

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Μήνυμα Δένδια για Ίμβρο και Τένεδο: «Να θεσπιστεί καθεστώς αυτονομίας» Μήνυμα Δένδια για Ίμβρο και Τένεδο: «Να θεσπιστεί καθεστώς αυτονομίας»

Μήνυμα Δένδια για Ίμβρο και Τένεδο: «Να θεσπιστεί καθεστώς αυτονομίας»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Ερντογάν - Κυπριακό Ερντογάν - Κυπριακό

Ο Ερντογάν «βρήκε λύση» στο Κυπριακό: «Αναγνωρίστε το ψευδοκράτος να μην χάνουμε χρόνο»

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Υπερπτήσεις - F-16 Αιγαίο Υπερπτήσεις - F-16 Αιγαίο

Νέα τουρκική παραβίαση του ΕΕΧ: Υπερπτήσεις F-16 στο Αιγαίο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τουρκικό ΥΠΕΞ Ποντιακή γενοκτονία Πρόεδρος της Δημοκρατίας Τουρκικό ΥΠΕΞ Ποντιακή γενοκτονία

«Πόλεμος» μεταξύ Ελληνικού και Τουρκικού ΥΠΕΞ για την δήλωση της Προέδρου της Δημοκρατίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Advertisement

Copyright © 2014-2021 NEMESISHD. All Rights Reserved

Connect
Translate »
day
night