Αρχική ΝΑΤΟ ΓΑΛΛΙΑ Μακρόν: “Η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από το ΝΑΤΟ μετά...

Μακρόν: “Η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από το ΝΑΤΟ μετά την επίθεση στη Συρία”

0

Ο Γάλλος Πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν και ο Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ πραγματοποίησαν συνέντευξη Τύπου στο Παρίσι πριν από τη συνάντηση των ηγετών του ΝΑΤΟ στο Λονδίνο στις 3-4 Δεκεμβρίου.

Η Τουρκία δεν μπορεί να περιμένει αλληλεγγύη από τους συμμάχους του ΝΑΤΟ και ταυτόχρονα να διεξάγει επίθεση στη Συρία, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης τύπου με τον επικεφαλής του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ στο Παρίσι.

Στις 9 Οκτωβρίου, η Τουρκία ξεκίνησε μια στρατιωτική επιχείρηση στη βόρεια Συρία ώστε να απομακρύνει τους Κούρδους μαχητές, να δημιουργήσει μια ζώνη ασφαλείας στα σύνορα και να φιλοξενήσει εκεί εκατομμύρια Συρίων προσφύγων. Η Δαμασκός χαρακτήρισε την επιχείρηση ως υπονόμευση της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Συρίας. Στις 17 Οκτωβρίου, η Άγκυρα και η Ουάσινγκτον συμφώνησαν για εκεχειρία 120 ωρών για να επιτρέψουν την αποχώρηση των Κούρδων μαχητών από τη συνοριακή περιοχή. Μετά το τέλος της εκεχειρίας, η Τουρκία και η Ρωσία υπέγραψαν συμφωνία που περιγράφει τις προϋποθέσεις για την ειρηνική απόσυρση των τουρκικών δυνάμεων και την οργάνωση κοινών περιπολιών από τη Ρωσική στρατιωτική αστυνομία και τον τουρκικό στρατό.

Η κριτική του Μακρόν προς το ΝΑΤΟ

Κατά τη συνάντηση με τον Stoltenberg την Πέμπτη, ο Macron δήλωσε ότι τα πρόσφατα σχόλιά του σχετικά με το ότι το ΝΑΤΟ «εγκεφαλικά νεκρό» ήταν «μια χρήσιμη κλήση αφύπνισης» για τη συμμαχία.

“Είμαι εντάξει, εγείροντας αυτές τις αμφιβολίες, επειδή πιστεύω ότι ήταν ανεύθυνο να συνεχίσουμε να μιλάμε για οικονομικά και τεχνικά ζητήματα λόγω των πραγμάτων που αντιμετωπίζουμε σήμερα”, δήλωσε ο Μακρόν.

Σε μια συνέντευξη στην Economist νωρίτερα αυτό το μήνα, ο Μακρόν αμφισβήτησε την ικανότητα του ΝΑΤΟ να εξασφαλίσει συλλογική άμυνα και είπε ότι υπήρξε πλήρης απουσία συντονισμού μεταξύ της ΕΕ και των ΗΠΑ σχετικά με στρατηγικές αποφάσεις στο πλαίσιο της συμμαχίας. Αυτές οι λέξεις προκάλεσαν ένα κύμα επικρίσεων προς τον Μακρόν από τους ομολόγους του.

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ