ΜΑΚΡΟΝ ΠΡΟΣ ΝΑΤΟ: «Η ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΕΝΑ ΜΕΛΟΣ, ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΣΥΜΜΑΧΟΥΣ»

Καταιγιστικές οι δηλώσεις του Εμανουέλ Μακρόν κατά της Τουρκίας και των Η.Π.Α. σε συντεύξη που έδωσε σε γνωστό περιοδικό.

Ο Γάλλος πρόεδρος μίλησε ξεκάθαρα για την επιθετική στάση της Τουρκίας προς την Ελλάδα αλλά και προς τα συμφέροντα των διεθνών εταιριών στην Κυπριακή ΑΟΖ. Παράλληλα, αμφισβήτησε έντονα την αξιοπιστεία των Ηνωμένων Πολιτειών κάνοντας λόγο για επιδεικτική αδιαφορία προς την Ευρώπη και τους νατοϊκούς συμμάχους τους. Εξέφρασε επίσης την ανησυχία του για το κατά πόσο θα ισχύσει το άρθρο 5 του ΝΑΤΟ σε περίπτωση ανάγκης κάποιου μέλους.

Συγκεκριμένα ο Μακρόν ανέφερε:
«Αυτή τη στιγμή βιώνουμε έναν εγκεφαλικό θάνατο του ΝΑΤΟ, οι ΗΠΑ γύρισαν την πλάτη τους στην Ευρώπη. Είναι η ώρα να ξυπνήσουμε. Δεν υπάρχει κανένας συντονισμός στη λήψη στρατηγικών αποφάσεων μεταξύ των ΗΠΑ και των συμμάχων τους στο ΝΑΤΟ. Κανένας. Υπάρχει μία ασυντόνιστη επιθετική κίνηση από ένα μέλος του ΝΑΤΟ, την Τουρκία, σε περιοχή μάλιστα όπου διακυβεύονται τα συμφέροντά μας. Η επίθεση σε έναν σύμμαχο του ΝΑΤΟ, αποτελεί επίθεση σε όλα τα μέλη της Συμμαχίας.» Σε ερώτηση για το αν πιστεύει στην αποτελεσματικότητα του άρθρου 5 απάντησε:«Δεν γνωρίζω, αλλά τι θα σημαίνει το άρθρο 5 αύριο;»

Share