Σε μια νέα τοποθέτηση του, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε ότι η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει «αναστήσει» τον Οργανισμό Βορειοατλαντικού Συμφώνου (ΝΑΤΟ), σε πλήρη αντίθεση με τον προηγούμενο χαρακτηρισμό του για την συμμαχία ως «εγκεφαλικά νεκρή».
Μιλώντας στη σύνοδο κορυφής GLOBSEC στη Μπρατισλάβα, ο Μακρόν αναγνώρισε την προηγούμενη κριτική του στο ΝΑΤΟ τον Δεκέμβριο του 2019, τονίζοντας τις εσωτερικές διαιρέσεις που υπήρχαν εντός του οργανισμού, ιδιαίτερα μεταξύ της Τουρκίας και άλλων κρατών μελών. Ωστόσο, τώρα ισχυρίζεται ότι οι επιθετικές ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν έχουν αναστήσει το ΝΑΤΟ.
«Θα μπορούσα να πω σήμερα ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν το αναβίωσε με τα χειρότερα ηλεκτροσόκ» δήλωσε συγκεκριμένα ο Μακρόν.

Οι προηγούμενες δηλώσεις του Μακρόν προκάλεσαν κριτική από τους συμμάχους, ιδιαίτερα στην Ανατολική Ευρώπη, οι οποίοι θεώρησαν τα σχόλιά του ως υπονόμευση της ενότητας και της δύναμης της συμμαχίας.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αντιτάχθηκε τότε σθεναρά στους ισχυρισμούς του Μακρόν, προτρέποντας τα κράτη μέλη να αυξήσουν τις στρατιωτικές δαπάνες και καταδίκασε μάλιστα τις δηλώσεις του Γάλλου ηγέτη ως «πολύ άσχημες».
Τώρα, ο Μακρόν υποστηρίζει τη βαθύτερη συνεργασία μεταξύ των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για να ενισχύσουν τις δικές τους αμυντικές δυνατότητες και να διασφαλίσουν τη δική τους ασφάλεια. Επιπλέον, ο Μακρόν ενθαρρύνει τα έθνη της ΕΕ να προμηθεύονται αμυντικό εξοπλισμό που κατασκευάζεται στην ευρωπαϊκή ένωση, τονίζοντας την ανάγκη για στρατηγική αυτονομία.
Ωστόσο, ο Μακρόν τόνισε ότι η πρόθεσή του δεν είναι να αντικαταστήσει το ΝΑΤΟ με ένα αμυντικό σύστημα που θα κυριαρχείται αποκλειστικά από τη Γαλλία και τη Γερμανία.
Αντίθετα, οραματίζεται μια Ευρώπη που να μπορεί να συμβάλει αποτελεσματικά στην παγκόσμια ασφάλεια και σταθερότητα όπως δήλωσε.
Αυτή η ανανεωμένη στάση του Μακρόν σηματοδοτεί μια σημαντική αλλαγή στην προσέγγισή του προς το ΝΑΤΟ, λόγω της πρόσφατης επιθετικότητας που επέδειξε η Ρωσία και της επείγουσας ανάγκης για ένα ενιαίο μέτωπο ενάντια σε τέτοιες επιθετικές ενέργειες.
Η εισβολή στην Ουκρανία και η συνεχιζόμενη εχθρική συμπεριφορά της Ρωσίας λειτούργησαν ως κλήση αφύπνισης για πολλούς ηγέτες, υπογραμμίζοντας τη σημασία της ενίσχυσης της ικανότητας της Ευρώπης να υπερασπίζεται τα συμφέροντά της και να προστατεύει τις αξίες της με δικά της μέσα.
Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!