Δύο μέλη του πληρώματος αγνοούνται μετά από βύθιση ρωσικού κρατικού φορτηγού πλοίου, του Ursa Major, σε διεθνή ύδατα στη Μεσόγειο Θάλασσα μετά από έκρηξη στο μηχανοστάσιο του, ανακοίνωσε την Τρίτη το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. Το περιστατικό αυτό συνέβη καθώς η Ρωσία φαίνεται να επανατοποθετεί πιθανότατα τη στρατιωτική της παρουσία στη Λιβύη και βρίσκεται σε ένα σημαντικό αδιέξοδο στην Συρία για το οποίο η Τουρκία έχει βάλει και αναμένεται να βάλει περισσότερο το «χέρι της».
Βύθιση URSA MAJOR
Το Ursa Major το οποίο θεωρείται από πολλούς ότι είχε στόχο να φτάσει στην Ταρτούς της Συρίας για να απεγκλωβίσει τις ρωσικές δυνάμεις βυθίστηκε μετά από έκρηξη στο μηχανοστάσιο σύμφωνα με το Ρωσικό ΥΠΕΞ. Το Υπουργείο ανέφερε ανέφερε ότι δεκατέσσερα από τα 16 μέλη του πληρώματος του πλοίου διασώθηκαν και μεταφέρθηκαν στην Καρθαγένη της Ισπανίας από την ισπανική υπηρεσία θαλάσσιας διάσωσης, η οποία έστειλε ελικόπτερα και βάρκες μετά από κλήση κινδύνου το πρωί της Δευτέρας. Παρά τις προσπάθειες αυτές, δύο μέλη του πληρώματος εξακολουθούν να αγνοούνται.
Η πιθανή έξοδος της Ρωσίας από τη Συρία
Η είδηση αυτή έρχεται ενώ οι πληροφορίες σχετικά με την απόσυρση της Ρωσίας από τη Συρία έχουν ενταθεί μετά από δορυφορικές εικόνες και τοπικές πηγές που αποκάλυψαν σημαντική δραστηριότητα στις ρωσικές βάσεις που περιλαμβάνει την αποσυναρμολόγηση συστημάτων αεράμυνας μεγάλης εμβέλειας S-400 και επιθετικών ελικοπτέρων,για να τα φορτώσουν σε ρωσικά μεταγωγικά που θα τα μεταφέρουν σε άλλη τοποθεσία.
Ενώ η Μόσχα δεν έχει επιβεβαιώσει την πλήρη απόσυρση της, αρκετοί πιστεύουν ότι η Ρωσία μεταφέρει προηγμένα πυραυλικά συστήματα, συμπεριλαμβανομένων των συστημάτων S-300 και S-400, από τη Συρία στην ανατολική Λιβύη και συγκεκριμένα στο Τομπρούκ με αρκετούς ήδη Λίβυους πολιτικούς να έχουν ήδη αναφερθεί σε αυτές τις πληροφορίες άλλοτε θετικά και άλλοτε αρνητικά.
Λιβύη: Το νέο πιθανό πάτημα της Ρωσίας
Η Λιβύη αναδεικνύεται ως στρατηγική εναλλακτική για τη Ρωσία με στόχο να διατηρήσει την επιρροή της στη Μεσόγειο και τη Βόρεια Αφρική. Πληροφορίες αναφέρουν ότι η Μόσχα διαπραγματεύεται μακροπρόθεσμες συμφωνίες μίσθωσης για τα λιμάνια της ανατολικής Λιβύης, συμπεριλαμβανομένων της Βεγγάζης και του Τομπρούκ, με τις δυνάμεις του Χαλίφα Χάφταρ.
Ενώ καμία νέα κατασκευή δεν έχει παρατηρηθεί σε αυτά τα λιμάνια ή τα σχετικά αεροδρόμια, η πιθανή στροφή της Ρωσίας στη Λιβύη έχει σημάνει συναγερμό για ενισχυμένη στρατιωτική παρουσία κοντά στα νότια σύνορα του ΝΑΤΟ αλλά και στην κυβέρνηση της Τρίπολης που δεν επιθυμεί σε καμία περίπτωση μια τέτοια κίνηση.
Ο Ντμπεϊμπά είπε ότι η κυβέρνησή του δεν θα επιτρέψει τη μεταφορά ρωσικών όπλων στη Λιβύη, προειδοποιώντας ότι αυτό θα περιπλέξει περισσότερο την εσωτερική κρίση της Λιβύης. Πρόσθεσε ότι «κανείς με μια στάλα πατριωτισμού δεν θέλει μια ξένη δύναμη να επιβάλει την ηγεμονία και την εξουσία της στη χώρα και στο λαό» δείχνοντας ουσιαστικά με το δάκτυλο τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ που ηγείται της Ανατολικής Λιβύης.
Νέα προβλήματα για την Ρωσία και στην Λιβύη
Τα λόγια αυτά του Πρωθυπουργού της Λιβύης δείχνουν ότι η παρουσία της Ρωσίας στην Λιβύη αν τελικά οριστικοποιηθεί, δεν θα έρθει χωρίς προβλήματα. Η κυβέρνηση της Τρίπολης, είναι ουσιαστικά υποστηριζόμενη από την Άγκυρα και η Τουρκία ενδέχεται να μην διστάσει ούτε εκεί να προωθήσει τις δυνάμεις της με στόχο την προσπάθεια κατάρρευσης και της Ανατολικής Λιβύης του Χαλίφα Χάφταρ βάζοντας ξανά σε κίνδυνο τους Ρώσους.
Η βύθιση του URSA MAJOR που διέθετε δύο σημαντικούς γερανούς ικανούς για να αναλάβουν τόσο την μεταφορά κρίσιμων υλικών όσο και στρατιωτικών δυνάμεων που είναι εγκλωβισμένες στην Συρία είναι ένας νέος πονοκέφαλος ο οποίος από ότι φαίνεται δεν θα είναι και ο τελευταίος για την Ρωσία. Η κατάσταση στην Μεσόγειο γίνεται πολύ επικίνδυνη και μια αναζωπύρωση στην Λιβύη θα είναι κάτι το οποίο θα απασχολήσει άμεσα και την Ελλάδα.