ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ: Προειδοποιητικός βομβαρδισμός εναντίον Βρετανικού αντιτορπιλικού

ΚΡΙΣΗ ΣΤΗΝ ΚΡΙΜΑΙΑ: Προειδοποιητικός βομβαρδισμός εναντίον Βρετανικού αντιτορπιλικού

Ρωσικό περιπολικό σκάφος και μαχητικό αεροσκάφος έριξαν προειδοποιητικές βολές όταν το βρετανικό αντιτορπιλικό HMS Defender παραβίασε τα ρωσικά σύνορα στη Μαύρη Θάλασσα. Ο αμυντικός ακόλουθος της βρετανικής πρεσβείας έχει κληθεί από αξιωματούχους στη Μόσχα.

Το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι το βρετανικό πολεμικό πλοίο εισήλθε στα χωρικά ύδατα της χώρας στις 11:52 π.μ. τοπική ώρα και ταξίδεψε 3 χιλιόμετρα μέσα στα σύνορα, κοντά στο ακρωτήριο Φιολέντ της Σεβαστούπολης. Η χερσόνησος της Κριμαίας δεν αναγνωρίζεται από το Ηνωμένο Βασίλειο ως ρωσικό έδαφος και το Λονδίνο τη θεωρεί παράνομα κατεχόμενο έδαφος της Ουκρανίας.

“Στις 12:06 και στις 12:08, ένα πλοίο συνοριακής περιπολίας έριξε προειδοποιητικές βολές”, ανέφερε το υπουργείο Άμυνας. “Στις 12:19, ένα αεροσκάφος Su-24M πραγματοποίησε προειδοποιητικό βομβαρδισμό (4 OFAB-250) μπροστά από το HMS Defender.”

Τέσσερα λεπτά αργότερα, στις 12:23, το αντιτορπιλικό αποχώρησε από τα ρωσικά ύδατα.

Λίγη ώρα πριν ανακοινωθεί το συμβάν από το υπουργείο άμυνας, ο αρχηγός του ρωσικού στρατού Βαλέρι Γκερασίμοφ δήλωσε στο συμβούλιο ασφαλείας της Μόσχας ότι η ναυτική δραστηριότητα του ΝΑΤΟ κοντά στα ρωσικά σύνορα έχει “αυξηθεί σημαντικά”.

“Πλοία εξοπλισμένα με πυραύλους υψηλής ακρίβειας και μεγάλου βεληνεκούς επιχειρούν σχεδόν σε μόνιμη βάση στη Μαύρη Θάλασσα και τη Βαλτική”, ανέφερε, χαρακτηρίζοντας τις ενέργειες ξεκάθαρα προκλητικές”.

Ο Ρώσος γερουσιαστής Σεργκέι Τσέκοφ, σε δηλώσεις του στο RIA Novosti, χαρακτήρισε τις κινήσεις του πολεμικού πλοίου ως “κατάφωρη παραβίαση των διεθνών κανόνων”, σημειώνοντας ότι αυτές οι ενέργειες ενδέχεται να “προκαλέσουν σοβαρή σύγκρουση”.

Share
Translate »