Παρασκευή, 24 Ιανουαρίου, 2025
11.6 C
Athens

Κούρδοι μαχητές ξεφτιλίζουν το Τουρκικό ΥΠΑΜ: «Που είστε;» λένε από το φράγμα Τισρίν μετά τους ισχυρισμούς της Τουρκίας

Copyright: NEMESIS HD (NEMESISHD.GR) εκτός των ρητά αναφερόμενων εξαιρέσεων (πνευματικά δικαιώματα τρίτων) - Η αντιγραφή του κειμένου του άρθρου απαγορεύεται - Χρησιμοποιήστε την κοινοποίηση

Το φράγμα Τισρίν (Tishrin Dam) έχει γίνει πεδίο μάχης καθώς συνεχίζονται οι σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων που υποστηρίζονται από την Τουρκία και μαχητών από το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij (MMC) και τις Μονάδες Προστασίας Γυναικών (YPJ) και YPG. Οι ισχυρισμοί του Υπουργείου Άμυνας της Τουρκίας ότι το φράγμα βρίσκεται υπό τον έλεγχο των υποστηριζόμενων από την Τουρκία δυνάμεων του SNA διαψεύστηκαν από μαχητές του SDF που σταθμεύουν στην περιοχή δημοσιεύοντας μάλιστα και βίντεο.

Δύο μαχητές από το Στρατιωτικό Συμβούλιο της Manbij εξέδωσαν μια δήλωση απευθείας από την τοποθεσία, απαντώντας στην Τουρκία λέγοντας, «Δεν ξέρουμε τι λένε, σήμερα είναι 26 Δεκεμβρίου. Τώρα βρισκόμαστε στο φράγμα Tishrin και θα κατευθυνθούμε προς την Μανμπίτζ».

Οι δηλώσεις τους έρχονται εν μέσω συνεχιζόμενων μαχών καθώς οι τουρκικές δυνάμεις και οι σύμμαχοί τους μισθοφόροι δέχονται ισχυρές αντεπιθέσεις από τις Κουρδικές δυνάμεις. Η Τουρκία με ισχυρά πυρά πυροβολικού και μη επανδρωμένων αεροσκαφών έχει καταφέρει να ανακόψει ως ένα βαθμό τις Κουρδικές αντεπιθέσεις, χωρίς όμως να έχει καταφέρει οι μισθοφόροι της να ανακτήσουν σταθερά το έδαφος που έχασαν τις προηγούμενες μέρες.

Έντονες μάχες σε ευρύ μέτωπο

Οι συγκρούσεις γύρω από το φράγμα Τισρίν αντιπροσωπεύουν ένα ευρύτερο κύμα σύγκρουσεων, με τις δύο πλευρές να εμπλέκονται σε έντονες ανταλλαγές πυρών. Το φράγμα αποτελεί θέση ύψιστης στρατηγικής σημασίας, καθώς παρέχει ηλεκτρική ενέργεια και νερό στην περιοχή, καθιστώντας το κρίσιμο πλεονέκτημα στη συνεχιζόμενη σύγκρουση αλλά χρησιμεύει και ως πέρασμα για τις Τουρκικές δυνάμεις κατά των περιοχών ανατολικά του Ευφράτη που ελέγχουν οι Κούρδοι του SDF.

Η σκληρή στάση του Ερντογάν για το PKK/YPG

Ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επανέλαβε όπως σας ενημερώσαμε την αδιάλλακτη στάση της κυβέρνησής του έναντι του PKK και του YPG κατά τη διάρκεια κοινοβουλευτικής συνάντησης στην Άγκυρα. Αναφερόμενος σε αυτούς ως «αυτονομιστές δολοφόνους», δήλωσε, «Οι αυτονομιστές δολοφόνοι είτε θα καταθέσουν τα όπλα τους είτε θα ταφούν με τα όπλα τους στα εδάφη της Συρίας».

Αυτή η δήλωση υπογραμμίζει την πρόθεση της Τουρκίας να συνεχίσει τις στρατιωτικές επιχειρήσεις στη βόρεια Συρία, με στόχο τη μείωση της επιρροής των δυνάμεων υπό την ηγεσία των Κούρδων που χαρακτηρίζει ως τρομοκρατικές οργανώσεις.

Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

Πρόσφατες εξελίξεις

Επιμένουν οι Σκοπιανοί για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» – Απάντηση ΥΠΕΞ

Για «άλυτο Μακεδονικό ζήτημα» έκανε λόγο ο Πρωθυπουργός των...

Μεγάλα τα προβλήματα της Ρωσίας στην εκκένωση από την Συρία: Τι ξέρουμε ως τώρα

Μετά την ανατροπή του υποστηριζόμενου από τη Ρωσία προέδρου...

Το Ισραήλ εκδικείται την Ρωσία: Όπλα από Συρία και Χεζμπολάχ θα φτάσουν πιθανότατα στην Ουκρανία

Η Υφυπουργός Εξωτερικών του Ισραήλ, Σάρεν Χασκέλ (Sharren Haskel),...

Διαβάστε επίσης

Αντιτορπιλικά Arleigh Burke: Η ναυτική «αιχμή του δόρατος» των ΗΠΑ

Τα αντιτορπιλικά (DDG) κλάσης Arleigh Burke είναι μάλλον τα...

FN FAL: Το «θρυλικό» τυφέκιο μάχης του Ελληνικού Στρατού

Το FN FAL είναι ένα από τα πιο διαδεδομένα...

Κάλυψη κενών με ραντάρ επί μικρών οχημάτων

Αυτή την στιγμή ο κορεσμός της άμυνας του αντιπάλου...

Type 26: Οι μελλοντικές φρεγάτες του Royal Navy

Το σημερινό άρθρο της στήλης μας «Ναυτική Κυριακή» θα...

ΑΣΕΠΕ | ΕΜΒ-145Η Erieye: Τα «μάτια και αυτιά» της Ελλάδας σε Ανατολική Μεσόγειο και Αιγαίο

Ο στόλος των αεροσκαφών ΕΜΒ-145Η Erieye της Πολεμικής Αεροπορίας,...

Περισσότερες Εξελίξεις