ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΚΑΤΕΧΟΥΝ ΠΑΡΑΝΟΜΑ ΕΔΑΦΟΣ – ΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΑΠΑΙΤΗΣΕΙΣ: “Συζητάμε μόνο λύση δύο κρατών”

Ο Πρόεδρος της κατεχόμενης Κύπρου, Ερσίν Τατάρ, απηύθηνε πρόσκληση για νέες συνομιλίες υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών για το μέλλον της διαιρεμένης νήσου, ωστόσο ανέφερε ότι θα συμμετάσχει μόνο εάν επικεντρωθούν οι διαπραγματεύσεις σε λύση δύο κρατών.

Οι σποραδικές ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις υπό την ηγεσία των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο, εδώ και δεκαετίες, βασίζονται σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

Ο Τατάρ έκανε τα σχόλια αυτά μετά από συνάντηση με την Τζέιν Χολ Λούτε, απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες στην Κύπρο, τη Δευτέρα, ανέφερε η τουρκοκυπριακή εφημερίδα Yenidüzen.

“Θα επιδιώξουμε μια συμφωνία στη βάση της κυρίαρχης ισότητας εντός ενός πλαισίου λύσης δύο κρατών, όπου μπορούμε να ζήσουμε δίπλα-δίπλα”, ανέφερε ο Τατάρ.

Ο Τατάρ δήλωσε ότι ένα πενταμερές συνέδριο με τις εγγυήτριες δυνάμεις της Κύπρου – Ελλάδα, Τουρκία και Μεγάλη Βρετανία – ενδέχεται να διεξαχθεί στα τέλη Φεβρουαρίου ή στις αρχές Μαρτίου, ανέφερε η Yenidüzen.

“Από τώρα και στο εξής, η βάση μιας συμφωνίας είναι και πρέπει να είναι μια λύση δύο κρατών. Οι υπόλοιπες φόρμουλες δεν είναι παρά χάσιμο χρόνου. Οι παράμετροι του ΟΗΕ σχετικά με την Κύπρο θα έπρεπε να επανεξεταστούν, μετά από 50 χρόνια αποτυχίας” πρόσθεσε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης.

ΕΙΔΗΣΕΙΣ

Exit mobile version