Ο Κύπριος πρόεδρος ενημέρωσε σήμερα τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και τον Ύπατο Εκπρόσωπο για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας Ζοζέπ Μπορέλ, για τις πρόσφατες εξελίξεις ως προς τις παράνομες ενέργειες των Τούρκων στην κυπριακή ΑΟΖ, επιαημαίνοντας πως η ΕΕ πρέπει να επιδείξει περαιτέρω αποφασιστικότητα διασφαλίζοντας τα συμφέροντα της καθώς και τις αρχές και αξίες στις οποίες η ίδια θεμελιώθηκε.
Στη συζήτησή τους αναδείχθηκε ο αποσταθεροποιητικός χαρακτήρας των παράνομων ενεργειώντης Άγκυρας, οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν για την ευρύτερη περιοχή καθώς και η αρνητική επιρροή τους σε όλο το φάσμα των Ευρωτουρκικών σχέσεων.
Σύμφωνα με δήλωσή του Κύπριου κυβερνητικού εκπροσώπου, Κυριάκου Κούσιου, «τόσο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας όσο και ο Υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκαν στις επαφές, των τελευταίων εβδομάδων, με Ευρωπαίους ομολόγους τους και στην κοινή αντίληψη της σοβαρότητας της κατάστασης και του απαράδεκτου των απειλών και των έκνομων ενεργειών».
Συζητήθηκαν, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο και το Πλάνο Ανάκαμψης της ΕΕ, ενόψει της συζήτησης της πρότασης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 19ης Ιουνίου 2020 και της προσπάθειας για υιοθέτηση του νέου Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου (ΠΔΠ) για το 2021-2027, και θέματα που άπτονται των ευρύτερων σχέσεων της Τουρκίας με την ΕΕ και των υφιστάμενων προκλήσεων.
Συμφωνήθηκε η συνέχιση των διαβουλεύσεων Λευκωσίας-Βρυξελλών σε όλα τα επίπεδα και η στενή παρακολούθηση των εξελίξεων ώστε να υπάρχει αποφασιστική αντιμετώπιση και ανταπόκριση στην κατάλληλη χρονική στιγμή.
«Στόχος παραμένει ο τερματισμός των έκνομων ενεργειών από πλευράς Τουρκίας και η αποσόβηση οποιουδήποτε κινδύνου στην ευρύτερη περιοχή» καταλήγει ο κ. Κούσιος.
Ως προς το ΠΔΠ, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης παρουσίασε εκ νέου αναλυτικά τις θέσεις και αιτήματα Κύπρου, υπογραμμίζοντας την ανάγκη να αναγνωριστούν, με τρόπο χειροπιαστό και να βοηθηθεί ειδικά η Κύπρος, ως προς τις ιδιαίτερες προκλήσεις που αντιμετωπίζει από την Τουρκία λόγω της γεωγραφικής της θέσης, του νησιωτικού της χαρακτήρα και των προβλημάτων συνδεσιμότητας με την υπόλοιπη Ευρώπη.
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης «υπογράμμισε ότι ως οικονομία μικρή, που στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις υπηρεσίες, έχει πληγεί σημαντικά και η ΕΕ οφείλει να συνδράμει ουσιαστικότερα στην ανάκαμψη της.
Η πρόταση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αποτελεί καλή βάση για συζήτηση και η Κύπρος αντιλαμβάνεται και θα συμβάλει στην ανάγκη έγκαιρης υιοθέτησης τόσο του νέου προϋπολογισμού της ΕΕ όσο και του Πλάνου Ανάκαμψης» επεσήμανε ο εκπόσωπος της κυπριακής κυβέρνησης.