Ο Χαλίφα Χάφταρ, διοικητής του Εθνικού Στρατού της Λιβύης, εγκατέλειψε τη Μόσχα χωρίς να υπογράψει συμφωνία εκεχειρίας που συντάχθηκε κατά τη διάρκεια συνομιλιών στη Ρωσία τη Δευτέρα, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών την Τρίτη.
Ο Χάφταρ είχε ζητήσει μέχρι το πρωί της Τρίτης να αποφασίσει για τη συμφωνία μετά από έμμεσες συνομιλίες με τον αντίπαλό του Φαϊέζ αλ Σερράϊ, ο οποίος είναι επικεφαλής της κυβέρνησης της Τρίπολης, δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας.
Η αποτυχία του να υπογράψει τη συμφωνία σε συνομιλίες με τη μεσολάβηση της Τουρκίας και της Ρωσίας μπορεί να περιπλέξει μια διπλωματική προσπάθεια για τη σταθεροποίηση της κατάστασης στη Λιβύη, η οποία έχει βυθιστεί στο χάος μετά την ανατροπή του Μουαμάρ Καντάφι το 2011.
Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ δήλωσε το Σάββατο ότι σχεδίασε να φιλοξενήσει σύνοδο κορυφής στη Λιβύη την Κυριακή με τους ηγέτες της Τουρκίας, της Ρωσίας και της Ιταλίας.
Ο Serraj, των οποίων οι δυνάμεις προσπάθησαν να σταματήσουν μια επίθεση στην Τρίπολη από το LNA του Haftar, υπέγραψαν τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, μετά από συνομιλίες που διήρκεσαν περίπου οκτώ ώρες, δήλωσε ο Λαβρόφ τη Δευτέρα.
Ο Χάφταρ αρνήθηκε να υπογράψει τη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός, διότι δεν περιλάμβανε προθεσμία για τη διάλυση κυβερνητικών δυνάμεων, ανέφερε το πρακτορείο ειδήσεων Interfax μια στρατιωτική πηγή της Λιβύης.
Η Τουρκία υποστηρίζει τον αντίπαλο του Haftar, Serraj, ενώ οι ρωσικοί στρατιωτικοί εργολάβοι έχουν αναπτυχθεί μαζί με τις δυνάμεις του LNA του Haftar, οι οποίες υποστηρίζονται επίσης από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και την Ιορδανία.