Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ Καλό κλίμα: Ο Ερντογάν ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους – Απάντηση ΥΠΕΞ...

Καλό κλίμα: Ο Ερντογάν ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους – Απάντηση ΥΠΕΞ πριν την συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον ΠΘ

PHOTO By ΥΠΕΞ

Σε μια προκλητική ομιλία στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αναφέρθηκε στο Κυπριακό καλώντας για διεθνή αναγνώριση του ψευδοκράτους.

Η κίνηση αυτή αποτελεί άλλη μια επιβεβαιώση του δήθεν «καλού κλίματος» πριν από τη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη σήμερα στις 18:00 καθώς ο Ερντογάν επανέλαβε χθες την έκκλησή του προς τη διεθνή κοινότητα να αναγνωρίσει την ανεξαρτησία του ψευδοκράτους στην Κύπρο. Από την άλλη πλευρά, ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Γεραπετρίτης δήλωσε ότι τα σχέδια της Τουρκίας για λύση δύο κρατών για την Κύπρο είναι εκτός συζήτησης. Τόνισε την υποστήριξη της Ελλάδας για μια λύση που θα βασίζεται σε μια δικοινοτική, διζωνική ομοσπονδία, αντικρούοντας έτσι ευθέως τη στάση του Ερντογάν.

Καλό κλίμα: Ο Ερντογάν ζητά την αναγνώριση του ψευδοκράτους - Απάντηση ΥΠΕΞ πριν την συνάντηση στην Νέα Υόρκη με τον ΠΘ
PHOTO By ΥΠΕΞ

«Θέλω να είμαι απόλυτα ειλικρινής σε σχέση με την Κύπρο, η οποία είναι κορυφαία μας προτεραιότητα σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής και διπλωματίας. Είμαστε πλήρως ευθυγραμμισμένοι με την Κυπριακή κυβέρνηση όσον αφορά την προώθηση της ιδέας μιας ενωμένης Κύπρου στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών. Στηρίζουμε αναφανδόν τη λύση ενός ενιαίου κράτους που θα βασίζεται σε μια διζωνική δικοινωνική ομοσπονδία. Σχέδια για λύση δύο κρατών είναι εκτός συζήτησης», τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΞ.

Τα σχόλια του Ερντογάν έρχονται την ώρα που έχει προγραμματιστεί να συναντηθεί με τον Μητσοτάκη στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη και συγκεκριμένα σε ουρανοξύστη που έχει το όνομα «Τουρκικό σπίτι». Η συνάντηση αναμένεται να είναι μια συνάντηση υψηλού προφίλ, δεδομένων των αντικρουόμενων θέσεων για την Κύπρο και άλλα περιφερειακά ζητήματα.

Πείτε μας την γνώμη σας στα σχόλια!

Exit mobile version