Γεωπολιτικός σεισμός στο Κέρας της Αφρικής: Προσγειώθηκε στη Σομαλιλάνδη ο ΥΠΕΞ του Ισραήλ

Σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις προκαλεί στο Κέρας της Αφρικής η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, στη Σομαλιλάνδη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού αξιωματούχου μετά την αναγνώριση της περιοχής ως ανεξάρτητου κράτους από το Ισραήλ. Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Σομαλιλάνδης, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Χαργκέισα από ανώτατους κυβερνητικούς […]

Σημαντικές γεωπολιτικές αναταράξεις προκαλεί στο Κέρας της Αφρικής η άφιξη του υπουργού Εξωτερικών του Ισραήλ, Γκίντεον Σάαρ, στη Σομαλιλάνδη, στην πρώτη επίσημη επίσκεψη Ισραηλινού αξιωματούχου μετά την αναγνώριση της περιοχής ως ανεξάρτητου κράτους από το Ισραήλ.

Σύμφωνα με το υπουργείο Πληροφοριών της Σομαλιλάνδης, ο Ισραηλινός ΥΠΕΞ έγινε δεκτός στο αεροδρόμιο της Χαργκέισα από ανώτατους κυβερνητικούς αξιωματούχους, ενώ εντός της ημέρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο Αμπντιραχμάν Μοχάμεντ Αμπντουλάχι.

Η επίσκεψη έρχεται έναν μήνα μετά την απόφαση του Ισραήλ να γίνει το πρώτο κράτος-μέλος του ΟΗΕ που αναγνωρίζει επισήμως τη Δημοκρατία της Σομαλιλάνδης. Η κίνηση αυτή προκάλεσε έντονες αντιδράσεις από τη Σομαλία, καθώς και από αρκετές χώρες της Μέσης Ανατολής και της Αφρικής, ενώ αντιμετωπίστηκε με επικριτική στάση από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η Σομαλιλάνδη είχε ανακηρύξει μονομερώς την ανεξαρτησία της από τη Σομαλία το 1991, χωρίς να καταφέρει επί δεκαετίες να εξασφαλίσει διεθνή αναγνώριση. Η απόφαση του Ισραήλ θεωρείται ότι αλλάζει ριζικά τα δεδομένα, ανοίγοντας τον δρόμο για πιθανές νέες διπλωματικές αναγνωρίσεις.

Ιδιαίτερη βαρύτητα αποδίδεται στη γεωστρατηγική θέση της περιοχής. H Σομαλιλάνδη βρίσκεται απέναντι από την Υεμένη, στην άλλη πλευρά του Κόλπου του Άντεν, όπου ελέγχουν εδάφη οι αντάρτες Χούθι, γεγονός που καθιστά την περιοχή κομβική για τη ναυσιπλοΐα, την ασφάλεια και τις ενεργειακές ροές.

Παράλληλα, πηγές από το Σομαλιλάνδη αναφέρουν χωρίς επίσημη επιβεβαίωση ότι ο πρόεδρος της Σομαλιλάνδης και ο πρωθυπουργός της Αιθιοπίας είχαν τηλεφωνική επικοινωνία, η οποία φέρεται να οδήγησε σε συνάντηση στη συνοριακή πόλη Ουατζάλε. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, αιθιοπικές δυνάμεις ασφαλείας έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα, στο πλαίσιο ενίσχυσης της συνεργασίας κατά μήκος της κοινής συνοριακής γραμμής άνω των 1.000 χιλιομέτρων.

Εφόσον επιβεβαιωθούν, οι εξελίξεις αυτές ενδέχεται να προκαλέσουν νέες εντάσεις στις περιφερειακές ισορροπίες, ιδίως σε σχέση με την Αίγυπτο, η οποία διατηρεί τεταμένες σχέσεις με την Αιθιοπία και στηρίζει τη Σομαλία στο ζήτημα της Σομαλιλάνδης, σε σύμπλευση με την Τουρκία, τις Αραβικές χώρες και την Ελλάδα.

Η επίσκεψη Σάαρ και η αναγνώριση της Σομαλιλάνδης από το Ισραήλ συνιστούν, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, έναν γεωπολιτικό σεισμό με πιθανές μακροπρόθεσμες συνέπειες για την ασφάλεια, τις συμμαχίες και τη διπλωματία σε ολόκληρη την περιοχή.

- Μείνετε συντονισμένοι για κάθε εξέλιξη – Ακολουθήστε το NEMESIS HD στο Google News – ΕΔΩ

- Μοιραστείτε το άρθρο με τους φίλους σας

Copyright © NEMESIS HD (nemesishd.gr). Η αντιγραφή ή αναδημοσίευση του περιεχομένου απαγορεύεται χωρίς προηγούμενη άδεια. Επιτρέπεται μόνο η χρήση πολύ μικρού αποσπάσματος (έως 20–30 λέξεις), με σαφή αναφορά στην πηγή και ενεργό σύνδεσμο προς το nemesishd.gr.

Πρόσφατες εξελίξεις

00:00:00

ΤΕΤΑΡΤΗ LIVE 22:00 – Ενέδρες Κούρδων – Χέρι στη Σκανδάλη από Ιράν με ΗΠΑ και Ισραήλ – Εξελίξεις

Μην χάσετε απόψε, Τετάρτη, στις 22:00 το LIVE του NemesisHD «Ενέδρες Κούρδων - Χέρι στη Σκανδάλη από Ιράν με ΗΠΑ και Ισραήλ - Εξελίξεις».

Νίκος Δένδιας στο Μαυροβούνιο: Αμυντική σύγκλιση, ΕΛΚΑΚ και σαφές μήνυμα Ελλάδας για τα Δυτικά Βαλκάνια

Επίσημη επίσκεψη στο Μαυροβούνιο πραγματοποίησε την Τρίτη 30 Ιουνίου...

Νετανιάχου: «Ο Ερντογάν να ηρεμήσει – η Οθωμανική Αυτοκρατορία τελείωσε – Ξέρει τις ικανότητες μας»

Ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός, Μπενιαμίν Νετανιάχου, εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά...

Εξωφρενική απάντηση Ερντογάν στην αναγνώριση της Γενοκτονίας των Αρμενίων από το Ισραήλ

Η κατάρρευση των διπλωματικών προσχημάτων στην Ανατολική Μεσόγειο έλαβε...

Ανυποχώρητη η Τεχεράνη για τα Στενά του Ορμούζ και Ουράνιο: «Όπλο ισχύος» κρατά ο Γκαλιμπάφ απέναντι στις ΗΠΑ

Ο επικεφαλής των Ιρανών διαπραγματευτών Μοχαμάντ Μπαγκέρ Γκαλιμπάφ χαρακτήρισε τα Στενά του Ορμούζ ως το ισχυρότερο μέσο πίεσης της Τεχεράνης. Παράλληλα, ανακοίνωσε κατακόρυφη αύξηση των πετρελαϊκών εξαγωγών μετά την άρση του αμερικανικού αποκλεισμού, θέτοντας αυστηρούς όρους για τη συνέχεια των διαπραγματεύσεων.

Περισσότερες Εξελίξεις