Αρχική ΕΙΔΗΣΕΙΣ ΗΠΑ και Τουρκία διαχειρίζονται το “διαζύγιο” τους.

ΗΠΑ και Τουρκία διαχειρίζονται το “διαζύγιο” τους.

0

Πώς  ΗΠΑ και Τουρκία διαχειρίζονται το “διαζύγιο” τους.

 

Το φυσικό ερώτημα τις τελευταίες μέρες είναι: Θα βελτιωθούν οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας; 
  Είναι απίθανο να συμβεί σύντομα, λένε οι ειδικοί.
 
Τρεις κύριοι παράγοντες εξηγούν το γιατί.
  1. Πρώτον, όπως δείχνει το ρωσικό σύστημα αντιπυραυλικής άμυνας, ο Erdoğan έχει αρχίσει να στρεφεί περισσότερο την Τουρκία προς τη Μόσχα απ ‘ό, τι προς την Ουάσινγκτον. Πράγματι, ο Τούρκος ηγέτης και ο Πούτιν συναντήθηκαν αυτοπροσώπως επτά φορές το 2018 και μίλησαν τηλεφωνικά 18 φορές εκείνο το έτος, υποδεικνύοντας μια αναπτυσσόμενη στενή σχέση.

     

Ενώ η Τουρκία παραμένει στο ΝΑΤΟ (και κανένας ειδικός δεν λέει ότι θα φύγει σύντομα), οι στενότεροι δεσμοί της Τουρκίας-Ρωσίας θα χαλάσουν φυσικά τη σχέση της Άγκυρας με τους συμμάχους της – ιδιαίτερα τις ΗΠΑ. Ωστόσο  «Η Τουρκία δεν θα εμπιστεύεται ποτέ τη Ρωσία όπως όπως το ΝΑΤΟ», επειδή «εξακολουθεί να επωφελείται από τη στρατιωτική συμμαχία».
Επομένως, ενδέχεται να μην υπάρξει πλήρης διαζύγιο ΗΠΑ-Τουρκίας σε αυτό το μέτωπο, αν και θα παραμείνει πιθανώς ένας σημαντικός παράγοντας άγχους.
         
     2 Δεύτερον, ο Ερντογάν δεν δείχνει κανένα πραγματικό σημάδι ότι θέλει να τερματίσει την αντι-αμερικανική του στάση. Προωθεί ακόμη θεωρίες συνωμοσίας εναντίον των ΗΠΑ και κατηγορεί ανοιχτά τη χώρα για πολλά από τα δεινά της Τουρκίας. Έχει επιταχύνει τη δημοκρατική αποσυμφόρηση και η κυβέρνησή του εξακολουθεί να αποτελεί απειλή για Αμερικανούς πολίτες, δημοσιογράφους και κυβερνητικούς αξιωματούχους.
   
      3.Τρίτον, Ο Trump, από την πλευρά του, δεν έχει κάνει πολλά για να εξουδετερώσει τις εντάσεις – έχει τιμωρήσει την Τουρκία και έχει επιβάλει δασμούς στα προϊόντα , καθώς επίσης και ανοιχτά προσέβαλλε την Άγκυρα για την κράτηση Αμερικανών ”πολιτικών ομήρων” . Ακόμα, σε ένα σημείο ο Τrump δεσμεύθηκε να «καταστρέψει» την οικονομία της Τουρκίας εάν επιτεθεί στους Κούρδους στη Συρία.
“Πρόκειται για ένα αυτοκινητιστικό δυστύχημα αργής κίνησης”, λέει ο Ααρών Στάιν, ειδικός της Τουρκίας στο Ινστιτούτο Εξωτερικής Πολιτικής της Φιλαδέλφειας. 
-NemesisHD 

ΚΑΝΕΝΑ ΣΧΟΛΙΟ

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ