Σε μια ηχηρή δήλωση προέβη στο συνέδριο Future Investment Initiative (FII) στο Ριάντ, ο υπουργός Εξωτερικών της Σαουδικής Αραβίας πρίγκιπας Faisal bin Farhan Al Saud καθώς καταδίκασε τις στρατιωτικές ενέργειες του Ισραήλ στη Γάζα, χαρακτηρίζοντάς τες ως γενοκτονία. Απευθυνόμενος σε παγκόσμιους επενδυτές και πολιτικά πρόσωπα, ο πρίγκιπας Φαϊζάλ τόνισε ότι αυτές οι ενέργειες, που περιλαμβάνουν σοβαρούς αποκλεισμούς αμάχων και συνεχείς επιθέσεις, παραβιάζουν το διεθνές ανθρωπιστικό δίκαιο και βαθαίνουν τον κύκλο βίας.
«Το επίπεδο της καταστροφής στη Γάζα και η υποτίμηση των ανθρώπινων ζωών τροφοδοτούν έναν κύκλο βίας που είναι ενάντια στα συμφέροντα όλων», υποστήριξε ο πρίγκιπας Faisal, τονίζοντας την δεινή ανθρωπιστική κρίση που αντιμετωπίζουν οι Παλαιστίνιοι. Επέκρινε την έλλειψη ανθρωπιστικών οδών για τους πολίτες ώστε να έχουν πρόσβαση σε ασφάλεια ή να λαμβάνουν κρίσιμη ανθρωπιστική βοήθεια.
Καμία εξομάλυνση σχέσεων με Ισραήλ χωρίς παλαιστινιακό κράτος
Ο πρίγκιπας Faisal επανέλαβε τη θέση της Σαουδικής Αραβίας: «Δεν θα υπάρξει εξομάλυνση των σχέσεων με το Ισραήλ εάν δεν δημιουργηθεί ένα παλαιστινιακό κράτος» είπε, υπογραμμίζοντας ότι παρά τις συνεχιζόμενες συζητήσεις με τις Ηνωμένες Πολιτείες, τυχόν πιθανές συμφωνίες δεν συνδέονται απαραίτητα με τις σχέσεις με το Ισραήλ.
Τα σχόλια του έρχονται καθώς η κυβέρνηση του Προέδρου των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν πιέζει για ευρύτερους διπλωματικούς δεσμούς μεταξύ του Ισραήλ και των αραβικών εθνών για την ενίσχυση της περιφερειακής σταθερότητας.