Πόλεμος Ρωσίας-Ουκρανία: Την μία προειδοποίηση μετά την άλλη απευθύνει τις τελευταίες μέρες η Ρωσία προς το ΝΑΤΟ με τον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, να δηλώνει σήμερα ότι τα κράτη-μέλη της συμμαχίας επιδιώκουν τη συνέχιση του πολέμου στην Ουκρανία και θα υποστούν τις συνέπειες γι’αυτό. Από πλευράς του, την Τρίτη ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε ότι ο πόλεμος στην Ουκρανία θα μπορούσε να εξελιχθεί σε παγκόσμια σύγκρουση.
Ο Πεσκόφ μιλώντας σε δημοσιογράφους είπε ότι το ΝΑΤΟ, και ιδιαίτερα οι Ηνωμένες Πολιτείες, κλιμακώνουν τη σύγκρουση στην Ουκρανία και επιδιώκουν τη συνέχισή της. «Αυτό, φυσικά, θα έχει αναπόφευκτα τις συνέπειές του. Θα είναι τελικά πολύ επιζήμιο για τα συμφέροντα εκείνων των χωρών που επέλεξαν τον δρόμο της κλιμάκωσης», είπε ο Πεσκόφ.
«Τα κράτη μέλη της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας, οι Ηνωμένες Πολιτείες ειδικότερα, άλλες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες πλησίαζαν σε έναν νέο γύρο κλιμάκωσης της έντασης. Το κάνουν επίτηδες», δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, τονίζοντας ότι η Μόσχα «ακούει αρκετές πολεμοχαρείς δηλώσεις», όπως είπε.
Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν προειδοποίησε και ο ίδιος την Τρίτη τη Δύση σχετικά με την κλιμάκωση του πολέμου. Σε δηλώσεις του σε δημοσιογράφους στην Τασκένδη, την πρωτεύουσα του πρώην σοβιετικού Ουζμπεκιστάν, ο Πούτιν επεσήμανε: «Η συνεχής κλιμάκωση μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρές συνέπειες.
Εάν αυτές οι σοβαρές συνέπειες επέλθουν στην Ευρώπη, πώς θα συμπεριφερθούν οι Ηνωμένες Πολιτείες, λαμβάνοντας υπόψη ότι είμαστε ισότιμοι στον τομέα των στρατηγικών όπλων; Είναι δύσκολο να πει κανείς – θέλουν μια παγκόσμια σύγκρουση;» είπε ο Ρώσος πρόεδρος.
Ο Πούτιν δήλωσε ότι οποιαδήποτε επίθεση της Ουκρανίας σε ρωσικό έδαφος με μεγάλου βεληνεκούς όπλα θα απαιτούσε τη δυτική υποστήριξη από άποψη πληροφοριών, δορυφορικών και στρατιωτικών πόρων, εμπλέκοντας έτσι δυτικά κράτη άμεσα στη σύγκρουση. Επισήμανε ακόμα, ότι η αποστολή γαλλικών στρατευμάτων στην Ουκρανία θα έφερνε την Ευρώπη πιο κοντά σε έναν παγκόσμιο πόλεμο.
Επιπλέον, απευθυνόμενος στις μικρότερες χώρες μέλη του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη, ο Βλαντίμιρ Πούτιν υπαινίχθηκε ότι σε ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα μπορούσαν να καταληφθούν ή να έχουν πολύ μεγάλες απώλειες λέγοντας πως «θα πρέπει να προσέχουν με τι παίζουν», δεδομένου ότι είναι μικρές σε έκταση και πυκνοκατοικημένες.