Ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ, Τζέι Ντι Βανς (JD Vance), δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον θα μπορούσε να ασκήσει οικονομική και στρατιωτική πίεση στις διαπραγματεύσεις με τη Ρωσία για τον πόλεμο στην Ουκρανία, με τον εκπρόσωπο του όμως αργότερα να αρνείται ότι οι δηλώσεις αυτές αποτελούν άμεση απειλή προς τη Μόσχα. Παράλληλα υπάρχει μεγάλη παγκόσμια ανησυχία μετά το πλήγμα στην σαρκοφάγο στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ το οποίο η Ουκρανία αποδίδει στη Ρωσία.
Ο Βανς έκανε τις δηλώσεις αυτές σε συνέντευξη στη Wall Street Journal πριν από την Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου, προκαλώντας την αντίδραση του Κρεμλίνου. Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, δήλωσε ότι η Ρωσία «δεν έχει ξανακούσει τέτοιες διατυπώσεις» και κάλεσε τις ΗΠΑ να διευκρινίσουν τις θέσεις τους. Κάτι που φαίνεται να πραγματοποιήθηκε αργότερα από τις ΗΠΑ, σε μια προσπάθεια να καμφθούν οι ρωσικές αντιδράσεις και ο ίδιος ο JD Vance παρά τις δηλώσεις του, στήριξε ότι δεν είπε ακριβώς αυτό. Ενώ συνεχίζει να διευκρινίζει ότι όλες οι επιλογές παραμένουν στο τραπέζι.
Σύμφωνα με απομαγνητοφώνηση της συνέντευξης που δημοσιοποίησε ο εκπρόσωπος του Βανς, Ουίλιαμ Μάρτιν, ο Αντιπρόεδρος των ΗΠΑ ρωτήθηκε για το ποιες πιέσεις ή έμμεσες απειλές θα μπορούσε να ασκήσει η Ουάσινγκτον στον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν. Ο Βανς απάντησε ότι «το φάσμα των επιλογών είναι εξαιρετικά ευρύ», αναφέροντας τόσο οικονομικά όσο και στρατιωτικά μέσα. Ωστόσο, ο Μάρτιν ανάρτησε αργότερα στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter) ότι ο Βανς «δεν έκανε καμία απειλή», αλλά απλώς υπογράμμισε πως «κανείς δεν θα αφαιρέσει επιλογές από τον Πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ κατά την έναρξη αυτών των διαπραγματεύσεων».
Η Οικονομική Πίεση στο Επίκεντρο
Ο Υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Σκοτ Μπέσεντ, υποστήριξε τις δηλώσεις του Βανς σύμφωνα με το Reuters, τονίζοντας ότι οι ΗΠΑ θα μπορούσαν να αυξήσουν την οικονομική πίεση στη Ρωσία. Μιλώντας στο Fox Business, ο Μπέσεντ συνέδεσε τη στρατηγική της Ουάσινγκτον με την προσέγγιση του Τραμπ στους δασμούς, λέγοντας ότι οι κυρώσεις ενδέχεται να αυξηθούν αν κριθεί αναγκαίο.
“Αν πιστεύουμε ότι η εφαρμογή ενός καθεστώτος κυρώσεων στο μέγιστο δυνατό επίπεδο θα μας δώσει διαπραγματευτική ισχύ – και όπως γνωρίζετε, κανείς δεν κατανοεί καλύτερα τη διαπραγματευτική ισχύ από τον Πρόεδρο Τραμπ – τότε αυτή θα είναι η απόφασή του, και το Υπουργείο Οικονομικών θα την εφαρμόσει,” δήλωσε ο Μπέσεντ.
Επίθεση στο Τσερνόμπιλ
Εν τω μεταξύ, οι εντάσεις μεταξύ Μόσχας και Κιέβου κλιμακώθηκαν μετά από αναφορές για ρωσική επίθεση με drone στον πυρηνικό σταθμό του Τσερνόμπιλ. Ο Ουκρανός Πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι δήλωσε ότι η νυχτερινή επίθεση έπληξε την σαρκοφάγο που προστατεύει τον κατεστραμμένο αντιδραστήρα, προκαλώντας πυρκαγιά που αργότερα κατασβέστηκε.
Ωστόσο, το Κρεμλίνο απέρριψε τις κατηγορίες ως “ψευδείς” και ως “προβοκάτσια”, υποστηρίζοντας ότι το Κίεβο σκηνοθέτησε το περιστατικό για να συμπέσει με τη Διάσκεψη Ασφαλείας του Μονάχου. Ο Πεσκόφ επέμεινε ότι η Ρωσία δεν στοχεύει πυρηνικές εγκαταστάσεις, υπονοώντας ότι οι ισχυρισμοί της Ουκρανίας είναι παραπλανητικοί.
Παρά την επίθεση, η Διεθνής Υπηρεσία Ατομικής Ενέργειας (IAEA) επιβεβαίωσε ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας εντός και εκτός του Τσερνόμπιλ παραμένουν σταθερά μέχρι το πρωί της Παρασκευής. Η Ουκρανία παρουσίασε συντρίμμια από το drone, το οποίο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς της, ήταν ρωσικό Geran-2 (γνωστό και ως ιρανικό Shahed-136).
Οι ΗΠΑ Καλούν την Ευρώπη να Αυξήσει τις Αμυντικές Δαπάνες
Εκτός από το ζήτημα της Ουκρανίας, ο Βανς χρησιμοποίησε την ομιλία του στο Μόναχο για να καλέσει ξανά τις ευρωπαϊκές χώρες να αυξήσουν τις αμυντικές τους δαπάνες, επαναλαμβάνοντας την πάγια θέση της κυβέρνησης Τραμπ. Με τις συνεχιζόμενες εντάσεις στην Ανατολική Ευρώπη, η Ουάσινγκτον πιέζει τους συμμάχους του ΝΑΤΟ να αναλάβουν μεγαλύτερο μερίδιο του αμυντικού κόστους ώστε οι ΗΠΑ να αποδεσμεύσουν δυνάμεις για άλλα παγκόσμια μέτωπα που τους αφορούν.